Annons

Crosser tar in 14 miljoner – ska göra maskiner smartare

Crosser Technologies vd Martin Thuman.
Crosser Technologies vd Martin Thuman. Foto: Press
Med nya såddpengar ska techbolaget Crosser göra industrins maskiner smartare. ”Det finns en enorm potential på vår hemmamarknad”, säger vd:n Martin Thunman.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mjukvaran utvecklades redan 2009, men det var först 2016 som Crosser Technologies (NTL) blev ett fristående bolag. Nu investerar Spintop Ventures, Almi Invest och Norrlandsfonden till 13,5 miljoner kronor i internet of things-bolaget.

Pengarna ska användas till att flytta fram positionen på marknaden, men även för att utveckla produkten, en mjukvara som effektiviserar hur uppkopplade enheter hanterar data. 

Framtidens stål- och skogsindustrier, sjukhus och försvarsverksamheter kommer alla att vara beroende av den typen av mjukvara, enligt Crosser Technologies.

”Exempelvis en lyftkransleverantör kan installera vår produkt för att i realtid kunna analysera kranens förslitning och veta exakt när den måste servas. Det gör att byggarbetsplatsen undviker att kranen går sönder och försenar bygget. Det är något kunden är villig att betala för”, säger vd:n Martin Thunman, en av bolagets tre grundare.

Läs mer: Amazon öppnar tre datacenter i Sverige 

Crosser Technologies produkt verkar i molntjänstens utkant genom att flytta datakraft närmare de maskiner som samlar in datan. Där analyseras strömmande data i realtid, vilket skapar ett snabbare IoT-flöde.

Det finns intresse från utländska kunder, men enligt Martin Thunman kommer fokus fortsatt att ligga på den Skandinaviska marknaden.

”Det finns en enorm potential på vår hemmamarknad. Kapitalet kommer att användas till att stärka vårt sälj- och marknadsarbete primärt, men även för att bygga ut vår utvecklingsavdelning för att ta nästa steg i vår produktresa”, säger Martin Thunman.

Läs mer: Gruvjätten Atlas Copco köper in sig i industriellt IOT-bolag 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies