Hoppa till innehållet

Crowdfundingplattformen Pepins gör sin första exit

För första gången har ett bolag som tagit in pengar på crowdfundingplattformen Pepins sålts vidare. ”Delägarna dubblar insatsen”, säger Julia Reuszner, vd för Pepins.

Pepins grundare Anders Sjunnesson, vd Julia Reuszner och ordförande Peter Norman.
Pepins grundare Anders Sjunnesson, vd Julia Reuszner och ordförande Peter Norman.

Fastighetsbolaget Castellums köp av coworkingbolaget United Spaces under tisdagen var inte bara goda nyheter för bolagets grundare. Affären gynnar även de småsparare som investerat i United Spaces via crowdfundingplattformen Pepins. 

Enligt Pepins vd Julia Reuszner dubblar de 728 delägare som investerade under sommaren 2018 sin insats. Affären är även den första exit som gjorts på crowdfundingplattformen sedan Pepins första emission i maj 2016.

”Den här resan blev kortare än väntat och väldigt gynnsam för alla inblandade. Förutom att alla delägare på kort tid får en mycket god avkastning så är det här samtidigt det bästa som kunde hända United Spaces. I Castellum får de en stark ägare som bland annat kan hjälpa dem att få access till bästa lägen”, säger Pepins vd Julia Reuszner.

Vi har två konkurser. Men flera bolag har stigit i värde på vår handelsplats.

Bland de som investerade via crowdfundingkampanjen på Pepins finns ett stort antal anställda på United Spaces. Eva Nilsson, Community Manager på kontoret i Göteborg är en av dem.

”Det känns jättekul att vi som jobbar dagligdags med att driva United Spaces fick den här möjligheten att bli delägare. Nu får vi också ta del av den vinst vi gemensamt är med och skapar”, säger hon.

Enligt Pepins utbetalas köpeskillingen till holdingbolaget den 21 februari, i samband med att affären slutförs. Holdingbolaget, som administreras av Pepins, ska inom kort att kalla till bolagsstämma för att fatta beslut om likvidation av holdingbolaget.

Likvidationsprocessen bedöms ta åtta månader, därefter kommer det ske en utbetalning av likvida medel till aktieägarna. Handel i aktien kommer att ske kvartalsvis fram tills att likvidationen är slutförd, med första tillfälle 6-11 mars. Genom handeln erbjuds investerarna en möjlighet att få ut sina pengar tidigare, då till ett av marknaden fastställt lägre pris.

Pepins erbjuder aktiebaserad crowdfunding och handel i onoterade bolag. Hittills har man hjälpt 30 bolag ta in mer än 900 miljoner kronor i tillväxtkapital från 28 000 småsparare. Minsta investering är 500 kronor och de onoterade aktierna går sedan att köpa och sälja på Pepins Market, en handelsplattform för crowdfundade aktier. 

Av de 30 bolagen har än så länge två gått i konkurs – Barista och Kronfönster. 

”Vi har två konkurser. Men flera bolag har stigit i värde på vår handelsplats. Alvesta Glass och Dynamic Code, till exempel”, säger vd Julia Reuszner.

Pepins står under Finansinspektionens tillsyn.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera