Annons

Crowdfundingplattformen Pepins gör sin första exit

Pepins grundare Anders Sjunnesson, vd Julia Reuszner och ordförande Peter Norman.
Pepins grundare Anders Sjunnesson, vd Julia Reuszner och ordförande Peter Norman.
För första gången har ett bolag som tagit in pengar på crowdfundingplattformen Pepins sålts vidare. ”Delägarna dubblar insatsen”, säger Julia Reuszner, vd för Pepins.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fastighetsbolaget Castellums köp av coworkingbolaget United Spaces under tisdagen var inte bara goda nyheter för bolagets grundare. Affären gynnar även de småsparare som investerat i United Spaces via crowdfundingplattformen Pepins. 

Enligt Pepins vd Julia Reuszner dubblar de 728 delägare som investerade under sommaren 2018 sin insats. Affären är även den första exit som gjorts på crowdfundingplattformen sedan Pepins första emission i maj 2016.

”Den här resan blev kortare än väntat och väldigt gynnsam för alla inblandade. Förutom att alla delägare på kort tid får en mycket god avkastning så är det här samtidigt det bästa som kunde hända United Spaces. I Castellum får de en stark ägare som bland annat kan hjälpa dem att få access till bästa lägen”, säger Pepins vd Julia Reuszner.

Vi har två konkurser. Men flera bolag har stigit i värde på vår handelsplats.

Bland de som investerade via crowdfundingkampanjen på Pepins finns ett stort antal anställda på United Spaces. Eva Nilsson, Community Manager på kontoret i Göteborg är en av dem.

”Det känns jättekul att vi som jobbar dagligdags med att driva United Spaces fick den här möjligheten att bli delägare. Nu får vi också ta del av den vinst vi gemensamt är med och skapar”, säger hon.

Enligt Pepins utbetalas köpeskillingen till holdingbolaget den 21 februari, i samband med att affären slutförs. Holdingbolaget, som administreras av Pepins, ska inom kort att kalla till bolagsstämma för att fatta beslut om likvidation av holdingbolaget.

Likvidationsprocessen bedöms ta åtta månader, därefter kommer det ske en utbetalning av likvida medel till aktieägarna. Handel i aktien kommer att ske kvartalsvis fram tills att likvidationen är slutförd, med första tillfälle 6-11 mars. Genom handeln erbjuds investerarna en möjlighet att få ut sina pengar tidigare, då till ett av marknaden fastställt lägre pris.

Pepins erbjuder aktiebaserad crowdfunding och handel i onoterade bolag. Hittills har man hjälpt 30 bolag ta in mer än 900 miljoner kronor i tillväxtkapital från 28 000 småsparare. Minsta investering är 500 kronor och de onoterade aktierna går sedan att köpa och sälja på Pepins Market, en handelsplattform för crowdfundade aktier. 

Av de 30 bolagen har än så länge två gått i konkurs – Barista och Kronfönster. 

”Vi har två konkurser. Men flera bolag har stigit i värde på vår handelsplats. Alvesta Glass och Dynamic Code, till exempel”, säger vd Julia Reuszner.

Pepins står under Finansinspektionens tillsyn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer