Annons

Crunchfish har rusat med 367 procent under februari

Crunchfishs ledning, med storägaren och ordföranden Joachim Samuelsson tvåa från vänster, vid börsnoteringen den 11 november 2016.
Crunchfishs ledning, med storägaren och ordföranden Joachim Samuelsson tvåa från vänster, vid börsnoteringen den 11 november 2016.
First North-listade Crunchfish, som bland annat är verksamt inom geststyrningsteknik, fortsatte på fredagen att stiga i intensiv handel.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bolaget har den senaste månaden skickat ut en lång rad pressmeddelanden, som fått Crunchfish att klättra hela 367 procent under februari. Aktien kostar nu 15 kronor, att jämföra med drygt 3 kronor i början på månaden.

Senaste nyheten kom på torsdagsmorgonen, då bolaget uppgav att det fått förhandsbesked från Patent- och Registreringsverket om patent för AR/VR-interaktion. Det aktuella patentet skyddar enligt Crunchfish hur användaren får visuell hjälp att förstå vilken gest som aktiverar ett virtuellt objekt i smarta AR-glasögon eller VR-hjälmar. Patentnyheten fick aktien att stiga 27 procent på torsdagen och ytterligare 14 procent under fredagsmorgonen. Följ kursen här

Vi har aldrig tidigare visat hur våra patent hänger ihop.

Crunchfish styrelseordförande Joachim Samuelsson förklarar den senaste kursuppgången med att bolaget nu har tydliggjort hur dess patentportfölj hänger samman.

"Vi har aldrig tidigare visat hur våra patent hänger ihop och marknaden reagerar kanske på det", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Den 5 februari meddelade bolaget att det tecknat ett ettårigt avtal med smartphonetillverkaren Oppo, vars mobiler ska använda Crunchfish programvara för geststyrning. Det initiala ordervärdet angavs till 200.000 dollar, och aktien handlades samma dag upp drygt 17 procent.

Det kraftigaste kurslyftet följde dock på ett pressmeddelande den 7 februari, där Crunchfish och Clearon genom det samägda bolaget Blippit lanserade en lösning för Swishbetalningar i dagligvaruhandeln. Metoden bygger på att kunden blippar sin mobil mot en särskild appterminal som utvecklats av Crunchfish. Swish-nyheten fick Crunchfish att rusa 145 procent under två handelsdagar.

"Både geststyrningstekniken och lösningarna för mobil handel har stor potential, men mobilhandelspotentialen är betydligt större. I dag betalar man i butiker med kort i en kortterminal, medan vi nu kommer med en appterminal. Den riskfaktor som finns på området ligger i att vi ännu inte är ute med lösningen på marknaden", säger Joachim Samuelsson.

Den emission vi gjorde i höstas var ansträngd.

Den 14 februari kom en nyhet som för omväxlings skull fick aktien att röra sig nedåt. Bolaget aviserade då en nyemission på 21,5 miljoner kronor med en teckningskurs på 5 kronor, där utspädningen vid full teckning blir 16,7 procent. 

Illustration av hur Crunchfish geststyrning fungerar.
Illustration av hur Crunchfish geststyrning fungerar.

Kapitalet ska enligt Crunchfish användas till kommersialisering av Blippit och ökad marknadsbearbetning på AR-området i USA och Asien. Emissionen beskrivs som ett komplement till en företrädesemission som gjordes hösten 2018 och bara tecknades till hälften.

"Marknaden fick en kalldusch där. Den emission vi gjorde i höstas var ansträngd - den blev inte fulltecknad så garanterna fick ta på sig en hel del aktier, och när de sedan sålde av pressade det kursen. Den här gånger är det annorlunda. Vi huvudägare åtar oss att teckna nästan halva emissionen och det finns inga utomstående garanter", säger Joachim Samuelsson.

Det låter som ett bra tillfälle att göra emissionen nu med tanke på kursutvecklingen på senare tid?

"Ja, under den här teckningsperioden tror jag att kursen kommer att stå högre än 5 kronor, så rätterna får ett värde. Vi valde att först släppa Swish-nyheten och sedan sätta emissionen när den informationen var känd - det kändes som ett bättre sätt att göra det på", säger Joachim Samuelsson.

Hittills under februari har i genomsnitt drygt 1,4 miljoner Crunchfishaktier omsatts per handelsdag, vilket motsvarar nära 7 procent av aktiestocken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer