Annons

Cybersoldater ska skydda Sverige – snart rycker första rekryterna in

Pontus Johnson, professor på KTH, som är ansvarig för högskolans och Försvarsmaktens satsning på cybersoldater.
Pontus Johnson, professor på KTH, som är ansvarig för högskolans och Försvarsmaktens satsning på cybersoldater. Foto: Joey Abrait
Till land, luft och vatten läggs nu ett fjärde slagfält: Cyberrymden.  ”Vårt land utsätts mer eller mindre dagligen för angrepp”, säger KTH-professorn Pontus Johnson som leder Sveriges satsning på att utbilda tangentbordskrigare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”I armén brukar man räkna soldater medan det i marinen och flygvapnet är antalet fartyg och plan som gäller. För oss handlar det mindre om numerär och material och mer om kompetens”, säger Pontus Johnson, professor vid Kungliga Tekniska Högskolan.

Han leder det nyligen invigda Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet (CDIS), som är ett samarbete mellan Försvarsmakten och KTH med syftet att vässa Sveriges digitala försvar.

”Ett led i det är att utbilda cybersoldater. Sådana måste vara duktiga både offensivt och defensivt och kunna såväl hacka system som försvara sig mot hackare”, säger han.

I sommar rycker den första kullen om 30 värnpliktiga in för att under elva månader drillas i hårdvaror, mjukvaror, nätverksteknik och programmering. Utbildningen leds av högskolans doktorander och seniora fakultet.

”Det är höga intelligenskrav och det är bra om rekryterna kan datorer, men det är inte viktigt att man är fysiskt stark”, säger Pontus Johnson om antagningskraven.

Ambitionen är att de värnpliktiga efter utbildningen ska bli attraktiva på arbetsmarknaden.

”Även om de inte fortsätter inom försvaret kan de bidra med sin kunskap för att stärka totalförsvaret. För beslutsfattare i näringslivet, exempelvis, är det viktigt med en förståelse för cybersäkerhet”, säger han.

Enligt KTH-professorn ska det nya programmet ses mot bakgrund av att hotbilden mot Sverige växer samtidigt som den ändrar karaktär.

”På 90-talet var det tonåringar som satt i en källare och hackade för skoj skull. Nu utsätts vårt land mer eller mindre dagligen för angrepp från andra länders cyberarméer”, säger han.

Insatserna är också högre i dag.

”I och med att samhället har digitaliserats så snabbt har oerhörda värden anförtrotts till datorsystemen”, säger han.

Samtidigt lämnar den svenska beredskapen en del övrigt att önska. Åtminstone enligt den internationella jämförelsen National Cyber Security Index, där Sverige hamnar först på plats 39 i världen, medan vårt nordiska grannland Danmark placerar sig på en åttondeplats.

Pontus Johnson, professor på KTH, som är ansvarig för högskolans och Försvarsmaktens satsning på cybersoldater.
Pontus Johnson, professor på KTH, som är ansvarig för högskolans och Försvarsmaktens satsning på cybersoldater. Foto: Joey Abrait

Huvudsyftet med CIDS är att stärka det svenska totalförsvaret. Men också näringslivet gagnas av en stärkt digital beredskap, konstaterar Pontus Johnson.

För enskilda företag kan ett cyberangrepp innebära att intellektuell egendom hamnar på vift eller att den datorstyrda produktionen stannar. 

Men ett angrepp mot samhällets grundläggande infrastruktur riskerar att svepa undan basen för allt företagande.

”Vårt samhälle är fullständigt beroende av att datorsystem inte kan hackas. Här i Sverige kastar vi oss dessutom snabbare än alla andra in i en fullständigt digitaliserad ekonomi och ligger längst i utvecklingen mot ett samhälle utan kontanter”, säger han.

Förutom att utbilda rekryter ska CDIS också bedriva forskning inom cyberförsvar. För det ändamålet avsätts knappt 50 miljoner kronor fram till år 2024.

Inledningsvis knyts sex doktorandtjänster till det nya centret. Dessa ska exempelvis fokusera på spjutspetsområdet postkvantkryptografi – det vill säga sådan kryptering som fungerar även i den händelse att kvantdatorer i framtiden knäcker dagens lösenordssystem.

”Det handlar om att ta fram och sprida ny kunskap, inte minst till Försvarsmakten. Men även till samhället i stort”, säger Pontus Johnson.

Läs även: Experten efter Googles genombrott: ”Kvantdatorer knäcker hela vår digitala värld”

 

 

 

Länk till grafik
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer