Annons

Då finns 5G i Sverige – och sex andra svar om framtidens supernät

5G hade en given plats på 2020 års CES-mässa i Las Vegas. Här en bild från Samsungs monter.
5G hade en given plats på 2020 års CES-mässa i Las Vegas. Här en bild från Samsungs monter. Foto: John Locher
En kirurg ska kunna operera dig från en annan världsdel. Jo, det kommer dröja några år – men i höst auktionerar Post- och telestyrelsen ut frekvenserna till det digitala höghastighetsspår som ska möjliggöra ingreppet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

5G är tveklöst det teknologiska språng som omgärdats av mest branschhybris. Bilden är att allt kommer att förändras. 

Autonoma fordon, sensorer överallt och förstås – distansoperationer.

”Det kommer så klart ta tid innan samhället gör sådana omställningar”, erkänner Thomas Norén, chef för 5G-kommersialisering på Ericsson.

Men det är otvivelaktigt ditåt vi rör oss, trots att det just nu låter som science fiction.

”Vi bygger ju nät som ska hålla i 20 år, som ska kunna hantera framtida tillämpningar vi inte ens tänkt på”, säger han.

Varför ska vi ha 5G nu?

Enligt Thomas Norén är 5G en kritisk infrastruktur av många anledningar. Inte minst eftersom 4G-nätet håller på att bli fullt.

”Datatrafiken i världen fördubblas var 18:e månad. Eftersom abonnenter inte vill betala mycket mer måste vi uppfinna något nytt för att leverera den här trafiken kostnadseffektivt”, svarar han på frågan.

Kanske ett mindre problem i Sverige, men i Sydkorea – där 5G redan finns och används brett – har det visat sig att gemene 5G-kund i snitt använder 2,8 gånger mer data än en 4G-kund.

”Det är ingen som tvingar dem till det, det är något som hänt av sig självt – och det är inte lite 4G-trafik i Sydkorea”, säger Norén vidare.

Även i Sverige finns en längtan från operatörerna om 5G. Men på grund av yttre omständigheter, som bland annat innefattar en utredning om den kinesiska 5G-leverantören Huaweis vara eller icke vara i svenska nät, har Post- och telestyrelsen (PTS) skjutit upp den riktiga 5G-starten till oktober 2020.

”Sverige var ju först i världen med 4G”, konstaterar Jessica Levin, ansvarig för Tele2:s små och medelstora företagskunder.

Jessica Levin är chef över Tele2:s erbjudande till små- och medelstora företag. Thomas Norén är chef för 5G-kommersialisering på Ericsson.
Jessica Levin är chef över Tele2:s erbjudande till små- och medelstora företag. Thomas Norén är chef för 5G-kommersialisering på Ericsson.

”Som en som varit med och lanserat både 3G och 4G känns det tråkigt att ligga efter med 5G. Vi är ett land som hög innovationskraft och en hög teknikmognad. Men vår julafton känns ganska nära ändå, nu när det finns en tidsplan”, säger hon.

Hon är, precis som Thomas Norén, inne på att 5G initialt kommer att vara en konsumentprodukt. Vi mobilkunder kommer helt enkelt att få snabbare nät i våra mobiler, vare sig vi vill ha det eller inte.

”Men jag skulle säga att tonvikten totalt sett kommer ligga på företag”, tillägger hon.

Vad ska företagen med 5G till?

Möjligheterna är enorma enligt Jessica Levin, vilket är en vanlig kommentar vi hör när 5G-experter uttalar sig.

Men Tele2 har faktiskt en kund som redan kommit en bit på vägen med en riktig 5G-satsning. Kunden är Swedavia som redan beställt plogbilar som förarlöst ska kunna ploga landningsbanor.

”I det fallet handlar om att i realtid ha koll på plogbilarna så de inte skapar olyckor”, säger Jessica Levin.

I sommar är planen att plogbilarna ska kopplas upp, då med 4G, och börja testas. När de kan vara helt autonoma är dock oklart.

”Det är ett exempel på ett case, men bara fantasin sätter gränser. 5G kommer att möjliggöra både roliga och samhällsnyttiga tjänster”, säger hon vidare.

När Ericsson – som varit med och satt 5G-standarden – började prata om det nya nätet för drygt tio år sedan var det just den typen av frågor som ställdes.

Thomas Norén minns diskussioner om inte ”datanät kan fylla andra funktioner i samhället” och ”hur kan vi bygga säkrare uppkopplingar för användning i industrier?”.

Hur är 5G konstruerat för att lösa det, som inte 4G var?

Det finns två sätt att utveckla mobilnätet, och du måste göra bägge för att vara framgångsrik, menar Tomas Norén.

”Du kan öka bandbredden, det vill säga använda mer frekvensutrymme. Den nya teknologin i 5G behövs för att komma åt de höga frekvenserna. Det andra är att bygga näten tätare så att du kommer närmare abonnenterna med varje basstation. Men det kostar pengar så ofta vill du kombinera de två”, säger han.

Det är FN-organet ITU (International Telecommunication Union) som identifierar vilka frekvenser som ska användas till vad. Sedan är det upp till varje lands respektive styrande myndigheter att tillgängliggöra frekvenserna för operatörerna.

5G är billigare sett till energikostnaden för varje levererad bit

Det kan vara frekvenser som tidigare använts till analog tv som inte behövs längre eller frekvenser som varit avsedda för militära syften, till exempel.

I Sverige har PTS meddelat att 5G kommer att tilldelas frekvenserna 3,4–3,8 gigahertz och 24,25–27,5 gigahertz.

Frekvenser betraktas som en naturresurs eftersom det inte finns hur mycket utrymme som helst. Därför är de ofta begränsade i sin användning. I Sverige ska PTS som sagt auktionera ut frekvenserna, vilka förmodas landa hos operatörer som Telia, Tele2 och Tre med flera.

Enligt Thomas Norén kan dock 5G byggas ut även i de frekvenser som i dag används för 4G. Ericsson började bygga in 5G-kompabilitet i sin 4G-hårdvara redan 2015.

”I Sverige är det inte specificerat att frekvenserna måste användas till en viss generation nät. 5G blir inte sämre än 4G i samma frekvenser”, säger han.

På så vis kommer nätet verkligen att breddas, och 4G och 5G kunna leva i symbios.

Varför skulle jag vilja ha kvar 4G om jag kan välja 5G?

En av fördelarna med 5G är att det kan användas olika beroende på syfte.

Jessica Levin använder exemplet med den självkörande bilen, där olika funktioner har olika databehov.

”Hur bilen reagerar i trafiken är realtidskrävande och det viktigaste är säkerheten, och därmed snabba responstider (tiden mellan kommando och faktiskt utförande, Di:s anm.). Men om du har barn som ska se en film i baksätet är det ingen katastrof om den är tre sekunder sen. Där behöver du snarare mer kapacitet.” 

I hennes exempel skulle 5G alltså prioritera hur bilen beter sig i trafiken, medan 4G eller en annan lägre prioriterad ”slice” av 5G – en allokering av nätet – skulle hantera videoströmmen.

Thomas Norén konstaterar också att 5G som teknik kan byggas lokalt likt ett wifi, vid behov. En byggarbetsplats med kranar som styrs över 5G ska inte påverkas om det skulle vara en stor musikfestival under tre dagar alldeles intill.

”Det kan handla om säkerhet också, och då vill du inte använda just wifi eftersom det går över olicensierade frekvensband. Då har du ingen kontroll över störningar och annat.” 

Ett produktionsstopp på fem minuter i en bilfabrik är en katastrof, säger han. Den typen av kunder ska inte vara beroende av ett nät som används någon annanstans.

Men att du och jag skulle ha en egen 5G-router istället för wifi i hemmet är inte syftet, poängterar Thomas Norén. Däremot kan fastighetsägare vilja koppla upp hela sina byggnader för kontroll av värme- och vatten, till exempel.

Hur bidrar 5G till en bättre värld?

Apropå värme och vatten – ett svar på frågan om en bättre värld verkar vara att många delar av samhället kan effektiviseras med 5G. Fastigheter kan utrustas med sensorer som känner av när och hur värme eller kyla ska aktiveras. Sensorer kan också hjälpa jordbruket att använda sina resurser bättre och liveuppdateringar om transportnät kan bidra till bättre trafikflöden.

Sedan är faktiskt tekniken i sig också smartare och mindre energikrävande, enligt Thomas Norén.

”5G är billigare sett till energikostnaden för varje levererad bit”, konstaterar han, men skriver under på att den främsta impact-innovationen är den som kommer byggas på 5G som plattform.

I en bättre värld är också säkerhet och den personliga integriteten en faktor. Även där är 5G säkrare än tidigare generationer mobilnät.

”Det finns en kryptering i kommunikationsprotokollen, så det är inte helt lätt för oberoende att avlyssna en signal och avkryptera den. Det är miljontals rader kod i en vanlig basstation, och det uppdateras hela tiden”, säger han.

Om 5G, till skillnad från 4G, i större mån ska vara ett nät för företag och infrastruktur, är det lätt att förstå att säkerheten behöver prioriteras.

”Om jag inte kan köpa en bussbiljett i min smarta telefon över ett 4G-nät är det ett problem för mig. Men om bussen som styrs över 5G inte kan gå alls är det ett problem för många fler”, säger Thomas Norén som ett exempel.

När är 5G-framtiden här?

Det finns redan forskning på 6G, säger Thomas Norén. Även om ingen använder ”6G” som term riktigt ännu.

”Vi ligger minst tio år före i vår research på framtidens nät”, säger han.

Det är svårt att veta hur snart kirurgen kan göra sitt ingrepp över 5G-nätet, men tio år låter inte som en överdriven gissning. Med andra ord, vissa av drömmarna om 5G kanske egentligen är drömmar om 6G?

”När vi vaknar upp första dagen med 5G kommer vi inte vakna upp till en helt ny värld, nej. Det är en evolution, precis som med 4G. Men vi som bolag, tillsammans med företagskunder och myndigheter, kommer att hitta spännande möjligheter där vi kan vara med och bidra till samhället i stort. Det kommer att accelereras med 5G”, menar Jessica Levin.

Hon tror att fler kommer att komma igång med 5G snabbare än med 4G, eftersom den infrastrukturen var beroende av helt nya master och basstationer, vilket innefattade bygglov med mera.

”Vi märker också att våra kunder redan sitter och tänker på det här i dag. Många vill ta större ansvar för samhället”, säger Jessica Levin.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer