Annons

Då går Linas Matkasse till First North – värderingen fastställd

Linas Matkasses två grundare, syskonen Niklas Aronsson och Lina Gebäck.
Linas Matkasses två grundare, syskonen Niklas Aronsson och Lina Gebäck. Foto: Filip Erlind.
Linas Matkasse bekräftar nu att bolaget kommer att noteras på First North. Redan förra veckan rapporterade Di Digital om att bolaget var på väg till börsen. Värderingen landar på 760 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Linas Matkasse grundades av syskonparet Niklas Aronsson och Lina Gebäck och var en pionjär för hemleverans av matvaror. Affärsidén gick ursprungligen ut på att veckovis leverera ingredienser och recept för middagar.

LMK Group, som är bolaget bakom varumärket Linas Matkasse, bekräftade på tisdagen att bolaget avser att notera aktierna på First North. Börsdebuten är tänkt att ske redan i slutet av mars.

 

 

Läs mer: Di avslöjar – Linas Matkasse till börsen

Vid börsnoteringen ska befintliga aktieägare sälja en del av sitt innehav, samtidigt som bolaget ska nyemittera aktier.

Teckningspriset förväntas ligga på 79,50 kronor per aktie, vilket värderar bolaget till cirka 760 miljoner kronor. Nyemissionen förväntas uppgå till 250 miljoner kronor.

Skandia, Invus, Nordea Fonder, Handelsbanken Fonder och Argenta har tecknat sig för aktier. Resten av erbjudandet riktar sig till allmänheten i Sverige och institutionella investerare i Sverige och internationellt.

Förutom Linas Matkasse bedriver LMK Group en liknande verksamhet i Norge och Danmark under andra varumärken.

Linas Matkasse omsatte drygt 1,2 miljarder kronor under 2020, en ökning med ungefär 12 procent från året före. Ebit-marginalen låg på 7,5 procent.

”Vi är en av få aktörer på världsmarknaden som kan kombinera lönsamhet och tillväxt på den här nivån. Det är viktigt för att vi ska ha förutsättningar att vara konkurrenskraftiga. Enhetsekonomin är det allra viktigaste och den förbättras ständigt”, sa vd:n Walker Kinman till Di Digital tidigare i mars

På kort till medellång sikt beräknar bolaget en genomsnittlig årlig nettoomsättningstillväxt om 10–12 procent och en ebit-marginal om 6-8 procent.

Det norska riskkapitalbolaget Herkules Capital har sedan 2015 varit största ägare i Linas Matkasse, de äger i dag 29 procent av bolaget. Grundarna Niklas Aronsson och Lina Gebäck kontrollerar 20 respektive 13,5 procent av aktierna. Tyska Acton Capital och svenska Creandum sitter på 8 procent vardera.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer