Hoppa till innehållet

Då går Linas Matkasse till First North – värderingen fastställd

Linas Matkasse bekräftar nu att bolaget kommer att noteras på First North. Redan förra veckan rapporterade Di Digital om att bolaget var på väg till börsen. Värderingen landar på 760 miljoner kronor.

Linas Matkasses två grundare, syskonen Niklas Aronsson och Lina Gebäck.
Linas Matkasses två grundare, syskonen Niklas Aronsson och Lina Gebäck.Foto: Filip Erlind.

Linas Matkasse grundades av syskonparet Niklas Aronsson och Lina Gebäck och var en pionjär för hemleverans av matvaror. Affärsidén gick ursprungligen ut på att veckovis leverera ingredienser och recept för middagar.

LMK Group, som är bolaget bakom varumärket Linas Matkasse, bekräftade på tisdagen att bolaget avser att notera aktierna på First North. Börsdebuten är tänkt att ske redan i slutet av mars.

 

 

Läs mer: Di avslöjar – Linas Matkasse till börsen

Vid börsnoteringen ska befintliga aktieägare sälja en del av sitt innehav, samtidigt som bolaget ska nyemittera aktier.

Teckningspriset förväntas ligga på 79,50 kronor per aktie, vilket värderar bolaget till cirka 760 miljoner kronor. Nyemissionen förväntas uppgå till 250 miljoner kronor.

Skandia, Invus, Nordea Fonder, Handelsbanken Fonder och Argenta har tecknat sig för aktier. Resten av erbjudandet riktar sig till allmänheten i Sverige och institutionella investerare i Sverige och internationellt.

Förutom Linas Matkasse bedriver LMK Group en liknande verksamhet i Norge och Danmark under andra varumärken.

Linas Matkasse omsatte drygt 1,2 miljarder kronor under 2020, en ökning med ungefär 12 procent från året före. Ebit-marginalen låg på 7,5 procent.

”Vi är en av få aktörer på världsmarknaden som kan kombinera lönsamhet och tillväxt på den här nivån. Det är viktigt för att vi ska ha förutsättningar att vara konkurrenskraftiga. Enhetsekonomin är det allra viktigaste och den förbättras ständigt”, sa vd:n Walker Kinman till Di Digital tidigare i mars

På kort till medellång sikt beräknar bolaget en genomsnittlig årlig nettoomsättningstillväxt om 10–12 procent och en ebit-marginal om 6-8 procent.

Det norska riskkapitalbolaget Herkules Capital har sedan 2015 varit största ägare i Linas Matkasse, de äger i dag 29 procent av bolaget. Grundarna Niklas Aronsson och Lina Gebäck kontrollerar 20 respektive 13,5 procent av aktierna. Tyska Acton Capital och svenska Creandum sitter på 8 procent vardera.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera