Annons

Då kan e-kronan vara här: "Ett långsiktigt projekt"

Eva Julin, ansvarig projektledare för e-kronan på Riksbanken, under en presentation på Di:s konferens Framtidens Betalningar.
Eva Julin, ansvarig projektledare för e-kronan på Riksbanken, under en presentation på Di:s konferens Framtidens Betalningar. Foto: Joey Abrait/TT
Sverige går snabbt mot ett kontantlöst samhälle och för att möta utvecklingen har Riksbanken börjat undersöka en digital valuta kallad e-kronan. "Vi tycker att en centralbank ska ha beredskap”, säger Eva Julin, projektledare för e-kronan på Riksbanken. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i slutet av 2016 som Riksbanken meddelade att man undersöker hur en centralt utgiven elektronisk valuta, kallad e-krona, kan se ut. Projektet har fått stor uppmärksamhet runt om i världen och i slutet av september presenterade Riksbanken den första delrapporten. 

”Riksbanken är först i världen med att titta på en centralbanksutgiven digital valuta ur ett väldigt praktiskt perspektiv. Vi tittar på om det skulle gå att implementera en e-krona och hur den skulle se ut", säger Eva Julin, ansvarig projektledare för e-kronan på Riksbanken, under en presentation på Di:s konferens Framtidens Betalningar. 

Läs mer: Riksbanken presenterar detaljer kring e-kronan

Eva Julin pekar på att det finns flera drivkrafter som gör att vi går mot ett allt mer kontantlöst samhälle. 

”När vi tittar på utlöpande kontanter i cirkulation är trenden glasklar. Fortsätter trenden skulle vi vara nere i 20 miljarder kronor inte så långt efter 2020. Om det är så lite kontanter ute i cirkulation, hur fungerar de då? Tar fortfarande 97 procent av butikerna emot kontanter och finns det bankomater? Det är inte säkert”, säger hon. 

Riksbanken behöver helt enkelt ta hänsyn till utvecklingen och undersöka e-kronan för att kunna garantera säkerheten på betalningsmarknaden även framöver. 

"Vi tycker att en centralbank ska ha beredskap. Jag tror inte Riksdagen skulle bli jätteglad om vi om 5-7 år, eller när det nu blir, ser att kontanter inte fungerar och vi inte har gjort eller tänkt någonting", säger Eva Julin. 

Kryptovalutor och blockkejdan är två ämnen som varit hett debatterade den senaste tiden, men Riksbanken har i det här skedet inte tagit ställning till hur tekniken bakom e-kronan skulle kunna se ut. 

Jag säger inget årtal, men tidigaste 2019 tror jag vi kan komma in i en operativ implementeringsfas

”När vi började tänkte många att det här var ett fintechprojekt. När vi sen började fundera på vad Riksbankens roll är insåg vi att tekniken får komma i andra hand. Först måste vi bestämma vilken typ av betalningsmedel vi vill ha i Sverige. Därefter får vi titta på vilka teknikval vi måste göra”, säger Eva Julin. 

När kan en eventuell e-krona bli aktuell?

"Jag säger inget. Det här är ett långsiktigt projekt och vi kommer under året ta fram ett tydligare koncept. Nästa år går vi in på lite regelverk, infrastruktur och teknik. Därefter går vi eventuellt in i fas tre som blir implementering och utveckling. Så jag säger inget årtal, men tidigaste 2019 tror jag vi kan komma in i en operativ implementeringsfas", säger Eva Julin.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies