Annons

”Dags att ändra kriterierna för hur ett techbolag ska se ut”

Mimi Billing är reporter på Di Digital.
Mimi Billing är reporter på Di Digital.
Andelen riskkapital som går till kvinnliga grundare är fortfarande pinsamt låg. För att ändra status quo krävs det ett förändrat arbetssätt av både riskkapitalbolag och övriga aktörer, skriver Di Digitals Mimi Billing.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digitals årliga granskning av andelen kvinnliga och manliga grundare i svenska techbolag visar att en försvinnande liten del av bolagen som får tillgång till riskkapital är grundade av kvinnor. För ett år sedan gjorde Di Digital en likadan undersökning men endast med ett fåtal riskkapitalbolag. Dock är resultaten från de olika granskningarna närmast identiska. Bolag med endast kvinnor som grundare får knappt en tjugondedel av investeringarna. Det trots att riskkapitalbolagen har uttryckt en vilja att göra mer.

Uppenbarligen är det något som inte funkar.

Helt klart finns det färre techbolag med kvinnliga grundare än manliga och säkert finns det även färre kvinnor än män med intresse av att driva dem. Samtidigt går miljarder i riskkapital till svenska startupbolag vilket i sin tur skapar ett fåtal väldigt lyckade bolag, ett större antal förebilder och en del techmiljardärer – än så länge enbart män.

Som vi vet är pengar makt. Men så är även kunskap.

Läs mer: ”Herrklubben i Silicon Valley har en svensk filial”

Med andra ord, de kvinnligt grundade techbolagen som inte får in riskkapitalbolag eller duktiga affärsänglar som investerare går inte enbart miste om kapital. De går också miste om värdefull kunskap som investerarna sitter på. Det kan gälla allt från ovärderliga kontakter och know how till kunskap om expansion, rekrytering och produktutveckling. Att ta in en välkänd investerare ses ofta som en validering av din affärsidé, vilket även kan leda till mer medieutrymme.

Misslyckas ett bolag av ett eller annat skäl att attrahera investerare riskerar det att gå obemärkt förbi.

De går inte enbart miste om kapital. De går också miste om värdefull  kunskap som investerarna sitter på.

Men de kvinnliga grundarna finns därute. Nu gäller det bara att hitta dem.

För att kunna göra det krävs det inte bara att man rör sig utanför de högljudda hubbarna utan även omvärderar kriterierna för vad ett ”hett” techbolag är. Det finns vissa försök på det här redan i dag.

Läs mer: Här är riskkapitalbolagen som satsar mest på kvinnor

Det nybildade riskkapitalbolaget Backing Minds har som strategi att leta där andra inte tittar och har bland annat investerat i e-handlaren Horse Me Up (NTL), ett bolag med fokus på ridsport, grundat av en kvinna. Umeå-entreprenören Ida Backlunds löshårsbolag Rapunzel (NTL), som omsätter över 100 miljoner kronor, är ett annat exempel på en e-handlare vars affär ibland ifrågasätts som tech.

Läs mer: H&M-backad fond ska hitta startup-succéer bortom Stureplan

Det är tydligt är att flera av dessa bolag flyger under radarn. Vi behöver nu hitta sätt att hitta dem och höja dem, både för att ge dem chansen att växa sig stora men också för att skapa nya förebilder för nästa generations entreprenörer.

Läs mer: Malmös startuphus expanderar – ska locka fler kvinnor

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer