Hoppa till innehållet

Damberg: ”Grönt ljus för personaloptioner från årsskiftet”

Regeringens förslag om skattelättnader på personaloptioner i unga tillväxtbolag har fått godkänt av EU-komissionen. Nu kan skattesänkningen genomföras redan vid årsskiftet, skriver Mikael Damberg och Per Bolund. 

Per Bolund (MP) och Mikael Damberg (S) planerar att driva igenom skattelättnader för personaloptioner från årsskiftet.
Per Bolund (MP) och Mikael Damberg (S) planerar att driva igenom skattelättnader för personaloptioner från årsskiftet.

Det var i december i fjol som regeringen presenterade sitt förslag om skattelättnader för vissa personaloptioner. Påtryckningar för en sådan skattereform har varit speciellt intensiva från den svenska startup-scenen. 

Läs även: Läs regeringens egna ord om personaloptionerna 

I ett debattinlägg i Dagens Industri uppger nu näringsminister Mikael Damberg (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att en sådan skattesänkning på personaloptioner införas redan 1 januari 2018. 

Förslaget var tvunget att godkännas av EU-kommissionen eftersom det kunde betraktas som ett regeringsstöd till de företag som förslaget innefattar.

”Nu kan vi med stor glädje konstatera att vi lyckats med detta, då kommissionen i veckan beslutade att godkänna förslaget”, skriver Mikael Damberg och Per Bolund.

Dessa villkor, tillsammans med andra, är också de som gett förslaget möjlighet att godkännas av EU-kommissionen.

Förslaget tar sikte på de företag som regeringen anser har störst behov av en skattelättnad på personaloptioner. Skattelättnaden innebär att en förmån av personaloption inte ska beskattas som inkomst av tjänst. Arbetsgivaren ska därför inte heller betala arbetsgivaravgifter för den. I stället beskattas den som inkomst av kapital när andelen i företaget säljs.

”Personaloptioner ska kunna användas för att i tidiga skeden balansera den risk en anställd tar när hon eller han går in i ett ungt innovativt företag. Därför kommer skattelättnaden att gälla för små företag med färre än 50 anställda och som har en nettoomsättning eller balansomslutning på högst 80 miljoner kronor... Dessa villkor, tillsammans med andra, är också de som gett förslaget möjlighet att godkännas av EU-kommissionen”, skriver de i debattinlägget.

Regeringens personaloptionsförslag har bland annat fått kritik för att det inte innefattar bolag med en högre omsättning. 

”Det är inte så att företag slutar att behöva kompetens när de vuxit till den storleken. Snarare tvärtom, det är just i den brytpunkten som det är mycket viktigt att få in kompetenta medarbetare,” sa Hans Otterling, partner på Northzone, i samband med att förslaget presenterades i december i fjol.

Läs även: Profilerna sågar förslaget: ”Idiotiska regler” 

Även oppositionen har kritiserat förslaget eftersom det inte täcker bolag som Spotify, Klarna och Izettle. Att regeringen påstår att de har utformat förslaget för att få godkänt av EU-kommissionen är något som Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, köpte för ett halvår sedan.

”Det är ett märkligt resonemang eftersom det brittiska exemplet som jag refererade till tidigare, också godkänts av EU-kommissionen. Men det är inte första gången regeringen skyller sina egna tillkortakommanden på Bryssel”, säger han.

Läs även: Oppositionen kritiserar regeringens förslag 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera