Annons

Damberg: ”Grönt ljus för personaloptioner från årsskiftet”

Per Bolund (MP) och Mikael Damberg (S) planerar att driva igenom skattelättnader för personaloptioner från årsskiftet.
Per Bolund (MP) och Mikael Damberg (S) planerar att driva igenom skattelättnader för personaloptioner från årsskiftet.
Regeringens förslag om skattelättnader på personaloptioner i unga tillväxtbolag har fått godkänt av EU-komissionen. Nu kan skattesänkningen genomföras redan vid årsskiftet, skriver Mikael Damberg och Per Bolund. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i december i fjol som regeringen presenterade sitt förslag om skattelättnader för vissa personaloptioner. Påtryckningar för en sådan skattereform har varit speciellt intensiva från den svenska startup-scenen. 

Läs även: Läs regeringens egna ord om personaloptionerna 

I ett debattinlägg i Dagens Industri uppger nu näringsminister Mikael Damberg (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att en sådan skattesänkning på personaloptioner införas redan 1 januari 2018. 

Förslaget var tvunget att godkännas av EU-kommissionen eftersom det kunde betraktas som ett regeringsstöd till de företag som förslaget innefattar.

”Nu kan vi med stor glädje konstatera att vi lyckats med detta, då kommissionen i veckan beslutade att godkänna förslaget”, skriver Mikael Damberg och Per Bolund.

Dessa villkor, tillsammans med andra, är också de som gett förslaget möjlighet att godkännas av EU-kommissionen.

Förslaget tar sikte på de företag som regeringen anser har störst behov av en skattelättnad på personaloptioner. Skattelättnaden innebär att en förmån av personaloption inte ska beskattas som inkomst av tjänst. Arbetsgivaren ska därför inte heller betala arbetsgivaravgifter för den. I stället beskattas den som inkomst av kapital när andelen i företaget säljs.

”Personaloptioner ska kunna användas för att i tidiga skeden balansera den risk en anställd tar när hon eller han går in i ett ungt innovativt företag. Därför kommer skattelättnaden att gälla för små företag med färre än 50 anställda och som har en nettoomsättning eller balansomslutning på högst 80 miljoner kronor... Dessa villkor, tillsammans med andra, är också de som gett förslaget möjlighet att godkännas av EU-kommissionen”, skriver de i debattinlägget.

Regeringens personaloptionsförslag har bland annat fått kritik för att det inte innefattar bolag med en högre omsättning. 

”Det är inte så att företag slutar att behöva kompetens när de vuxit till den storleken. Snarare tvärtom, det är just i den brytpunkten som det är mycket viktigt att få in kompetenta medarbetare,” sa Hans Otterling, partner på Northzone, i samband med att förslaget presenterades i december i fjol.

Läs även: Profilerna sågar förslaget: ”Idiotiska regler” 

Även oppositionen har kritiserat förslaget eftersom det inte täcker bolag som Spotify, Klarna och Izettle. Att regeringen påstår att de har utformat förslaget för att få godkänt av EU-kommissionen är något som Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, köpte för ett halvår sedan.

”Det är ett märkligt resonemang eftersom det brittiska exemplet som jag refererade till tidigare, också godkänts av EU-kommissionen. Men det är inte första gången regeringen skyller sina egna tillkortakommanden på Bryssel”, säger han.

Läs även: Oppositionen kritiserar regeringens förslag 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer