Annons

Damberg om nya hackerlagen: ”Räknar med att techbolag är medspelare”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har drivit igenom lagen om hemlig dataavläsning. Något han menar att techbolagen, med Apples Tim Cook bland annat, borde ställa sig bakom.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) har drivit igenom lagen om hemlig dataavläsning. Något han menar att techbolagen, med Apples Tim Cook bland annat, borde ställa sig bakom.
Lagen ger polisen rätt att bryta sig in i misstänktas telefoner med hackermetoder. Men av historien att döma lär de inte få någon hjälp av techjättarna. ”Jag räknar med att techbolagen inte har intresse av att främja terrorism eller barnporr”, säger Mikael Damberg (S).
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under torsdagen röstade Riksdagen igenom lagen om hemlig dataavläsning. I korta drag ger den rättsvårdande myndigheter rätten att nyttja sårbarheter i moderna telefoner och datorer för att plantera hackermjukvara.

Google var en av kritikerna när lagförslaget var ute på remiss.

”Den föreslagna lagstiftningen utgår från att rättsvårdande myndigheter utnyttjar svagheter eller brister i våra och andras system för att komma åt den data som ska avläsas”, skrev Google.

I dag är det en oskriven regel att sårbarheter ska rapporteras för att kunna korrigeras. Men lagen ”skapar ett incitament för rättsvårdande myndigheter att inte informera tjänsteleverantörer om upptäckta brister”, konstaterade Google vidare i sitt remissvar.

Alla planerade mord som ägt rum i Malmö de senaste åren har föregåtts av krypterad kommunikation

Men inrikesminister Mikael Damberg (S), som har varit en drivande kraft bakom lagförslaget, ser uteslutande positivt på riksdagens beslut och menar att Google, Apple och de andra techjättarna, vars produkter och tjänster lagen gäller, får rätta in sig i ledet.

”De är medvetna om att underrättelsetjänster i Europa har intresse av att ta del av information som terrorister använder. Brottsbekämpande myndigheter måste ha legala vägar att komma åt de kriminella nätverken. Jag upplever att det finns en förståelse för det”, säger Mikael Damberg till Di Digital.

Läs mer: Stora skattelättnader för techjättarna – här är notan för datahallsoffensiven 

Men förståelse är inte nödvändigtvis detsamma som aktivt stöd. 

Den amerikanska federala polisen, FBI, har vid minst ett omtalat tillfälle vänt sig direkt till Apple för att få hjälp att bryta sig in i en låst telefon – något som Apple vägrat.

Apple har avböjt att kommentera lagen i Sverige, men det går att anta att de inte kommer att ha någon annan syn på frågan här.

Med tanke på de enorma resurser techbolagen lägger på säkerhet i sina tjänster och produkter är det rimligt att fråga sig om polisen kommer ha någon framgång i att bryta sig in i telefoner och appar?

”Det finns också i lagstiftningen en medverkandeskyldighet för de stora aktörerna och operatörerna, på samma sätt som i dag. Jag ser framför mig att det är ett samarbete som måste fungera”, säger Mikael Damberg.

De rättsvårdande myndigheter som omfattas av den nya lagen är Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten

Jag räknar med att techbolagen inte heller har intresse av att främja terrorism eller barnporr.

Damberg vill inte säga för mycket om metoderna eller vilka tjänster eller kompetenser som kommer upphandlas eller rekryteras för att kunna genomföra den hemliga dataavläsningen.

Han säger däremot att det huvudsakliga användningsområdet inte är att i efterhand läsa krypterad information – utan att läsa information innan den blir krypterad.

”Det finns olika tekniska möjligheter att genomföra hemlig dataavläsning. Inte bara hitta hål i systemen”, utvecklar han.

Bland metoderna som nämnts offentligt har det handlat om att placera så kallade maskar och annan hemlig mjukvara i misstänkta personers telefoner.

Han säger vidare att det viktigaste med den nya lagen är att polisen ges en möjlighet att hålla jämna steg med de kriminella nätverken.

”Polisen i Malmö har sagt att alla de planerade mord som ägt rum de senaste åren har föregåtts av krypterad kommunikation. Vi kan inte låta kriminella ha ett för stort tekniskt försprång.”

Så du ser ingen konflikt mellan techbolagen och myndigheterna som berörs av den här lagen?

”Vi har inte haft någon konflikt tidigare. Det är en del av det legala samhällets sätt att garantera människors integritet. Att inte bli utsatta för terrorism till exempel. Jag räknar med att techbolagen är medspelare i det. Att de inte heller har intresse av att främja terrorism eller barnporr.”

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer