Hoppa till innehållet

Dan Olofsson går in i digital pensionstjänst

En rad nystartade bolag har gett sig på att försöka förnya pensionssparandet. Ett av dem är Malmöbolaget Kollektiva. Nu går miljardären Dan Olofsson in som delägare när Kollektiva tar in 12,75 miljoner i nytt kapital.

IT-profilen Dan Olofsson investerar i pensionstjänsten Kollektiva.
IT-profilen Dan Olofsson investerar i pensionstjänsten Kollektiva.

Det svenska pensionssystemet är en djungel för många privatpersoner. Att det innebär en affärsmöjlighet har varit uppenbart för alla som någon gång blivit uppringda av en PPM-rådgivare.

Nu finns dock flera nystartade bolag som med automatiserade tjänster försöker städa upp i systemet. Ett av dem är Malmöföretaget Kollektiva som tagit fram en digital tjänst för PPM-rådgivning. Användarna ges där möjlighet att placera sitt sparande på samma sätt som de 15 procent av användarna i samma generation som lyckats bäst med sitt PPM-sparande sedan starten. 

”De flesta vänder sig till rådgivare för att placera sin pension samtidigt som rådgivarna har en gigantisk intressekonflikt i att de tjänar på att styra spararna till dyra lösningar”, säger Pontus Kristiansson, vd för Kollektiva. 

Läs mer: Bankrådgivarnas sista strid

Kollektiva öppnade sin tjänst, som är gratis i nuläget, i somras. De har runt 7 500 användare men räknar med att nå 50 000 användare under första halvan av 2016. Bolaget har hittills tagit in 14 miljoner kronor i startkapital från en rad skånska näringslivsprofiler som Victoria Park-grundaren Greg Dingizian, Anders Pettersson, vd för Hilding Anders, och Trelleborgs tidigare vice vd Bo Forsén. Nu tar bolaget in ytterligare 12,75 Mkr bland annat från Sigma-grundaren Dan Olofssons bolag Danir.

”Pengarna går till vår fortsatta tillväxt av användare och till att lansera nya tjänster. Vi har flera goda nyheter i pipeline”, säger Pontus Kristiansson.

Läs mer: Victoria Park-grundare satsar på pensionstjänst

Trots att Kollektiva är ett nytt bolag värderas det redan till runt 100 Mkr.

”Jag tror att vi ligger så rätt i tiden nu. Dels förs det en debatt i media om höga avgifter, dels har vi ny lagstiftning på väg, jag tror tajmingen är så rätt. Konsumenterna är mogna för att ta till sig ett nytt alternativ”, säger Pontus Kristiansson.

Kollektiva anmäldes i höstas till Finansinspektionen och Konsumentverket av Pensionsmyndigheten. De menade i anmälan att Kollektiva bröt mot lagen om finansiell rådgivning. Ärendet lades dock ned efter att Kollektiva bytte ordet ”gratis” mot ”avgiftsfri” i marknadsföringen. 

”Vi hade räknat med att det skulle vara någon storbank som anmälde oss, inte Pensionsmyndigheten. Men det kommer säkert fler anmälningar. Vi har öppnat en rätt farlig dammlucka för de andra aktörerna”, säger Pontus Kristiansson. 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera