Annons

Daniel Ek får rätt att riva 65-miljonerskåken – har köpt grannvillan

Daniel Ek och drömkåken i Djursholm han betalade 65 miljoner kronor för sommaren 2018.
Daniel Ek och drömkåken i Djursholm han betalade 65 miljoner kronor för sommaren 2018. Foto: Rivningsansökan/Bloomberg
Plötsligt händer det! Efter ett drygt år av vedermödor ger länsstyrelsen nu Daniel Ek rätt att riva villan i Djursholm han köpt för 65 miljoner kronor sommaren 2018. Kommunen kan godta beslutet, eller överklaga till mark- och miljödomstolen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotifys vd gjorde en av årets dyraste bostadsaffärer när han betalade 65 miljoner kronor för sitt hus i Djursholm sommaren 2018. Villaköpet skedde bara några månader efter Spotifys börsnotering på Wall Street, en händelse som tydliggjorde hans status som mångmiljardär.

Men sedan dess har drömkåken förvandlats till en mardröm. En påbörjad totalrenovering blottlade dolda fel och i mars i år ansökte Daniel Ek om att få riva huset. 

Det här är ett landmärke. Det är ett hus som djursholmare har en relation till.

I en rapport som sammanställts av advokatfirman Cederquist, som Spotifys vd lämnat till kommunen, går det att läsa om vattenskador, kapade bjälkar och en bärande plankvägg som är avsågad. Rapporten ifrågasätter även villans kulturhistoriska värde. Den uppfördes i amerikansk stil, men renoverades i Jugendstil 1905 och har byggts om flera gånger sedan dess.

Daniel Eks villa medan renoveringen fortfarande pågick.
Daniel Eks villa medan renoveringen fortfarande pågick.

De sakkunniga tjänstemännen gick på Daniel Eks linje. Men han fick politikerna i emot sig och rivningsansökan fick avslag i kommunens byggnadsnämnd.

Läs mer: Daniel Ek fick riva – lokalpolitiker satte stopp: ”Ett hus av dignitet” 

”Det var bevarandefrågorna som avgjorde. Det här är ett landmärke. Det är ett hus som djursholmare har en relation till. Det är stort och magnifikt och har en gång varit ett oerhört vackert hus”, sa byggnadsnämndens ordförande Claes Breitholtz (M) då.

I juli överklagade Daniel Ek kommunens beslut. Denna överklagan kompletterades i september med flera handlingar som skickats till länsstyrelsen.

Med hänsyn till byggnadens dåliga skick bedöms sökandens enskilda intresse av att riva huset vara starkt.

Di Digital har läst handlingarna som även innehåller bilder från Nyréns Arkitektkontor av villans källare, samtliga våningsplan och tornrum. De vittnar om en renovering, som avbrutits mitt i. Träskivor och plast täcker de flesta fönster, väggar och tak.

Läs mer: Spotify-miljardärens villa tom i över ett år – rivningsbesked dröjer 

När Di Digital i förra veckan talade med en representant från länsstyrelsen beskrevs överklagan som ett ”komplicerat ärende”. Ett besked kunde dröja, hette det. Men nu, endast några dagar efter artikelns publicering, kommer beskedet: länsstyrelsen ger bifall till Daniel Eks överklagan.

Tredje våningen tillkom 1905. Här finns ett valv med jugendkaraktär bevarat.
Tredje våningen tillkom 1905. Här finns ett valv med jugendkaraktär bevarat. Foto: Nyréns Arkitektkontor

Handläggare och beslutsfattare i ärendet är Lovisa Ristner, jurist på enheten för överklaganden vid länsstyrelsen i Stockholm.

”Vi har tagit emot utredningar både från den som vill riva och från kommunen, vars tjänstemän föreslog att man skulle bevilja Daniel Eks ansökan om rivningslov. Jag har även varit på plats och inspekterat byggnaden och omgivningen”, säger hon.

Handläggaren anser inte att politikernas resonemang om villans form och volym räcker till för att neka rivningslov. 

”Jag har alltså bedömt att det allmänna intresset av att bevara just det här huset är svagt. Med hänsyn till byggnadens dåliga skick bedöms däremot sökandens enskilda intresse av att riva huset vara starkt och alltså väga tyngre än det allmänna intresset. Därför borde byggnadsnämnden inte ha nekat rivningslov för huset”, säger hon.

Min huvudmans avsikt är naturligtvis att bejaka kommunens uttalade miljökvalitetsmål.

På advokatfirman Cederquist välkomnar man länsstyrelsens beslut. De betonar att Daniel Eks intention är att riva villan och bygga en ny som ”passar väl in i området”.

”Det är ett rimligt och väntat beslut. Min huvudman beklagar att nuvarande hus är i icke renoverbart skick, något som länsstyrelsen med detta beslut slår fast. Beslutet innebär att min huvudman kommer kunna gå vidare och låta konstruera ett nytt hus. Min huvudmans avsikt är naturligtvis att bejaka kommunens uttalade miljökvalitetsmål. Huset kommer passa väl in i området, uppföras med stor respekt och hänsyn till givna förutsättningar”, säger advokat Erik Wernberg vid Cederquist via e-post till Di Digital.

Men ärendet är inte avslutat för det. Istället går det tillbaka till byggnadsnämnden i Danderyds kommun. De kan nu välja mellan att följa länsstyrelsens beslut, och låta Daniel Ek riva sin villa, eller överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.

Vad han ska med det andra huset till är hans privata ensak.

”Vi får ta ställning till detta i beredningsutskottet. Vi har möte på tisdag. För fastighetsägarens skull hoppas jag på ett beslut vid byggnadsnämndens möte den 23:e oktober”, säger Maarit Nordmark (L), förste vice ordförande i byggnadsnämnden.

Fotografi av byggnaden från 1970-talet.
Fotografi av byggnaden från 1970-talet. Foto: Rivningsansökan

I januari i år köpte Daniel Ek även en angränsande tomt på 2 300 kvadratmeter med en 212 kvadratmeter stor villa, byggd 1959. Prislappen landade då på 19,9 miljoner kronor. Det huset omfattas enligt Di Digitals uppgifter inte av några kulturmiljöbestämmelser. 

”Vad han ska med det till är hans privata ensak. Det är inte ovanligt att en familj äger flera hus i samma område här”, säger Maarit Nordmark.

Får man slå samman villor över en tomtgräns?

”Generellt tillåter vi inte sammanfogning av fastigheter”, säger Maarit Nordmark (L). 

Di Digital söker byggnadsnämndens ordförande Claes Breitholtz (M).

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer