Annons

Daniel Ek försvarar Spotifys affär med kinesiska Tencent

På scen under Spotifys investerarträff i New York: finanschefen Barry McCarthy (tv) och vd:n Daniel Ek.
På scen under Spotifys investerarträff i New York: finanschefen Barry McCarthy (tv) och vd:n Daniel Ek. Foto: Spotify
Spotifys samarbete med storägaren Tencent har endast att göra med en ”finansiell investering” i Kina. Det sade Daniel Ek när det brände till under investerarträffen i New York.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Två frågor verkade särskilt känsliga under Spotifys kapitalmarknadsdag i New York: hur samarbetet med Tencent ser ut och hur vd:n Daniel Ek kommer att kompenseras när hans lön är 0 kronor.

Tencent, vars investering i Spotify nyligen gav bolaget drygt 13 miljarder kronor i kapital enligt Spotifys prospekt, är ”en helt annan verksamhet”, sade Daniel Ek.

”Det vi gjorde var en finansiell investering i Kina”, sade Spotifys vd om bolagets investering i Tencent Music Entertainment och Tencents moderbolag.

”Vår syn var att vi ville exponeras mot den tillväxten. Det var en strikt finansiell investering. Sedan försöker vi lära oss från deras affär och de försöker lära sig från vår”, sade Daniel Ek.

Tencent-gruppen är Spotifys tredje största aktieägare med 7,5 procent av kapitalet. Däremot har man överlåtit sina röster till Daniel Ek, som tillsammans med sin medgrundare Martin Lorentzon kontrollerar drygt 80 procent av rösterna i Spotify.

Analytikerns fråga gällde huruvida samgåendet med Tencent, Kinas näst största bolag efter techjätten Alibaba, kunde hjälpa Spotify i förhandlingarna med skivbolagen.

Läs mer: Problemet som plågar Spotify: ”Alla som rört det har slutat” 

Daniel Ek, vars förordnande på Spotify sträcker sig tills han är 65, lyfter numera ingen lön utan kompenseras med bonusar baserat på hur bolaget presterar. Sin första bonus under det nya programmet lyfte han i fjol.

En av de första frågorna under analytikerkonferensen handlade om vilka mål Daniel Ek var tvungen att nå för att få sina bonusar framöver. Både finanschefen Barry McCarthy eller Daniel Ek undvek att svara på den delen av frågan.

Daniel Ek äger via sitt Cypern-baserade bolag 9,7 procent av Spotify men kontrollerade knappt 40 procent av rösterna i bolaget.

När bolaget går till börsen kan hans andel bli värd så mycket som 19 miljarder kronor.

Under Spotifys möte med marknaden framkom det att bolaget börjar handlas i New York den 3 april och att Spotify erbjuder vägledande siffror den 26 mars.

Läs mer: Spotify noteras den 3 april 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer