Annons

Daniel Ek har sålt aktier i Spotify för 300 miljoner

Daniel Ek, Spotifys vd, äger något mer än 10 procent av streamingbolaget.
Daniel Ek, Spotifys vd, äger något mer än 10 procent av streamingbolaget. Foto: Jesper Frisk
Daniel Ek kammade för en tid sedan hem 287 miljoner kronor på aktier i Spotify, kan Di Digital avslöja. I samband med det delade hans Cypernbolag ut 84 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotifys grundare, Daniel Ek (NTL) och Martin Lorentzon (NTL), har sedan bolaget bildades i Luxemburg 2006 ägt sina aktier via Cypern.

Sedan dess har deras andelar minskat kraftigt. Detta eftersom grundarna har bytt aktier i Spotify (NTL) mot sammanlagt drygt 8 miljarder kronor i riskkapital.

Daniel Ek, Spotifys vd, ägde i slutet av 2014 12,5 procent av musikjätten. Förutsatt att han inte har sålt fler aktier sedan dess äger han i dag 11,3 procent av bolaget.

Det motsvarar mellan 10 och 13 miljarder kronor enlig det värderingsspann som har rapporterat i andra medier inför Spotifys börsnotering. Handeln ska enligt bolaget ske i New York och amerikanska medier har angett en värdering på både 90 miljarder och 115 miljarder kronor.

Läs mer: Spotify ökar förlusten inför börsdebuten

Det bör dock nämnas att både Daniel Ek och Martin Lorentzon har pantsatt delar av sina innehav gentemot skivbolag som Sony och Universal.

Dessutom har Daniel Ek sålt av delar av sitt innehav i Spotify.

Under 2013 och 2014, år som Di Digital har sett årsredovisningar för, sålde Spotify-chefen aktier med en vinst på drygt 30 miljoner euro, eller 284 miljoner kronor enligt växelkursen i slutet av 2014.

Båda försäljningarna skedde innan bolaget gjorde sin senaste stora nyemission, i juni 2015.

Läs mer: Så motarbetar Spotify nya skatter världen över 

På Cypern beskattas inte försäljningar av aktier som ägs i bolag utanför landet, såsom Spotifys moderbolag i Luxemburg. Bolagsskatten på 12,5 procent är bland de lägsta inom EU.

Skatteverket i Sverige kommenterar inte enskilda fall men säger att man har möjlighet att hämta information från Cypern i skatteärenden.

”Cypern är en del av EU. Det är normalt sett inga svårigheter att få information från Cypern om vi skulle behöva det till ett aktuellt skatteärende”‚ säger Maria Barenfeld, rättslig expert inom internationell företagsbeskattning på Skatteverkets huvudkontor.

Läs mer: Hela listan: Spotify har köpt åtta bolag sedan i fjol

Daniel Ek och Martin Lorentzon, som båda är skrivna i Sverige, blir skattskyldiga här för sina cypriotiska innehav först när de plockar ut någon vinst.

Daniel Eks Cypernbolag delade under 2013 och 2014 ut totalt 84 Mkr. Uttaget verkar ha beskattats i Sverige. Under de två åren hade Daniel Ek drygt 70 Mkr i totala inkomster i Sverige, från både tjänst och kapital. Det motsvarar drygt fem sjättedelar av utdelningsbeloppet, den andel som beskattas vid vinstuttag ur utländska bolag.

Di Digital har sökt Daniel Ek för en kommentar.

Rättelse: En tidigare version av denna text angav att Daniel Ek verkade ”åtminstone delvis” ha skattat för utdelningen i Sverige. I själva verket motsvarar hans inkomster under 2013 och 2014 den andel som Skatteverket brukar beskatta vid utdelningar ur utländska bolag. Di Digital har även uppdaterat växelkursen till euro så att den motsvarar den aktuella kursen den 31 december 2014.

Läs hela Di Digitals granskning:

Så motarbetar Spotify nya skatter världen över

Spotifys vd har ett brevlådebolag på Cypern

Spotify om skattehotet: "Vi behöver enhetliga regler"

(V) sågar Spotifys ägarbild: ”Ansvarslöst”

Kommentar: ”Daniel Ek, lägg ned brevlådeföretaget – din röst behövs”


Mer om Spotifys notering i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/danieleksbrevladebolag-annieloofsskamskuddeochhbo-seriensiliconvalley

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer