Annons

Daniel Ek hyllar Di:s krönikör: ”Får mig att känna optimism för framtiden”

Spotifys vd Daniel Ek.
Spotifys vd Daniel Ek. Foto: David Paul Morris, David Paul Morris
Daniel Ek säger sig vara optimistisk inför framtidens ”långa format” på nätet. I en poddintervju under onsdagen hyllar Spotifys vd en av Di:s krönikörer, pratar om Spotifys ansvar som plattform och berättar hur bolaget jobbar för att djuplänka sitt nya poddinnehåll.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotifys satsningar på exklusivt poddinnehåll har fått bolagets aktiekurs att rusa i höjden de senaste veckorna. Bolagets börsvärde ligger nu på cirka 420 miljarder kronor – vilket är högre än alla svenska börsbolag utom Atlas Copco. 

Poddar – och långa digitala format – var även huvudämnet när Daniel Ek gästade podden Ensakidag i ett livesänt videoframträdande på Facebook under onsdagseftermiddagen. Spotifys vd sade sig även ägna mycket kraft åt att tänka på vilket ansvar tekniska plattformar som Spotify har i samhället i stort. 

”När jag startade Spotify som en glad 23-åring såg jag, precis som så många andra, teknik som något enbart positivt”, sa han. 

Jag är inte dystopier, jag är en optimist, men vi ser problem också.

Idag, menar Daniel Ek, ser man hela mänskligheten på nätet, från det kreativa, positiva och berikande till det negativa och destruktiva.

”Jag är inte dystopier, jag är en optimist, men vi ser problem också. Och det ska vi vara tydliga med. Vi har gått från att plattformar tyckte att 'detta är inte vårt problem, det här är samhällets problem', till att samhället reagerar tillbaka och säger att 'nej, ni måste ta ansvar för de här sakerna'”, sa han. 

En sak som får honom att känna optimism är folks vilja att ägna åtskilliga timmar åt att fördjupa sin kunskap i en fråga, och lyssna på de ledande experterna.  

”Om du hade sagt till mig att 15 procent av Sveriges befolkning skulle se på Anders Hansens tv-serie som är väldigt djuplodande om psykologi, träning, hälsa, och faktiskt få ett jätteintresse för de sakerna... Det är sådana saker som gör att jag känner en otrolig optimism för framtiden”, sa Daniel Ek, i sin mest personliga intervju på länge.

Joakim Jardenberg intervjuade Daniel Ek i ”Ensakidag”.
Joakim Jardenberg intervjuade Daniel Ek i ”Ensakidag”.

Anders Hansen, som Daniel Ek känner privat, är känd som läkaren, psykiatrikern och författaren bakom SVT-serien ”Din Hjärna”, samt böcker som ”Hjärnstark: hur motion och träning stärker din hjärna”. Han är även regelbunden krönikör i Dagens industri.

”Podcasts är ett fantastiskt format för den djupa kunskapsspridningen”, fortsatte Spotifys vd. 

Ett av de största problemen idag är att vi inte vet vad vi ska lyssna på.

Sedan förklarade han att Spotify just nu investerar i att sortera och strukturera i sin nya podcastflora.

”Vi håller på med en 'knowledge graph' för podcasts”, sa Daniel Ek, och illustrerade med den intervju han för närvarande satt i.

”I framtiden ska man inte bara kunna se den här konversationen, utan vill man se allting som jag medverkar i så ska man kunna göra det. Man kanske vill titta på specifika segment och få ett grepp om topics, men även personer och intressen och gå mycket mer på djupet än vad vi kan göra idag”, sa han.

Läs mer: TV:s Jim Cramer: ”Spotifys utveckling börjar likna Netflix”

Spotifys vd förklarade sedan hur han vill hjälpa användarna upptäcka och sortera i Spotifys växande poddutbud med olika former av ”djuplänkning”. 

”Ett av de största problemen idag är att vi inte vet vad vi ska lyssna på”, sa Daniel Ek.

Programledaren Joakim Jardenberg konstaterade sedan att Spotify ”låser in” innehåll på sin egen plattform. Hur funkar det då att hitta ett relevant segment av Joe Rogans podcast då, undrade han. Daniel Ek påminde honom då om att Spotify fortfarande har en gratisversion. 

”Innehållet är ju fortfarande öppet, du behöver inte betala för att komma åt det, du behöver bara en webbläsare, men det funkar lika bra på en massa andra enheter”, sa han. 

Sedan betonade han att Spotify har mycket att göra innan det blir enkelt att hitta det poddinnehåll man är ute efter:

”Realiteten är att på de allra flesta enheter så är det extremt svåråtkomligt. Vill du lyssna på en podcast och du har din tv uppkopplad så är det väldigt svårt. Likadant måste du ladda ner en podcast på många andra håll”, sa han.

Läs mer: Spotify betalar miljard för att värva Joe Rogans podd

Sedan klargjorde Daniel Ek att han vill att lyssnarna ska kunna använda Spotify för att be om en viss podcast via Spotify Connect, alltså genom exempelvis en smart högtalare i hemmet, för att sedan lyssna klart i mobiltelefonen eller bilstereon. Det handlar om enkelhet och kontinuitet, menade han.

”Vi investerar mer än vad någon annan spelare gör, både på användarupplevelser och såklart på innehållssidan i podcasting också”, konstaterade Spotifys vd.

Sedan uppmuntrade han användare att höra av sig på Twitter om de har förslag på förbättringar. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer