Hoppa till innehållet

Daniel Ek: ”Jag kommer inte sälja”

Svenska techentreprenörers största misstag vore att sälja sin bolag. Det säger Daniel Ek samtidigt som hans Spotify förbereder en börsnotering. ”Jag kommer inte att sälja”, lyder beskedet.

Spotifys vd och ena grundare, Daniel Ek.
Spotifys vd och ena grundare, Daniel Ek.Foto: Joey Abrait

Greta Garbo, Acne, Zlatan Ibrahimovic, Mojang, Skype. Många är framgångssagorna som hyllas när Daniel Ek och Aviicis manager Ash Pournouri kallar till en stjärnspäckad techkonferens i Stockholm.

Det största rådet jag ger folk är att inte sälja

Symposium, som evenemangsveckan heter, ter sig som en hyllning till duons hemland. För att bibehålla sin ställning som ett europeiskt nav för startups bör svenska techgrundare behålla sina bolag, säger Daniel Ek på den inledande presskonferensen.

”Det största rådet jag ger folk är att inte sälja. Det är vårt största problem. Alla dessa bolag kan bli enorma om de bara fortsätter att göra vad de gör”, säger Daniel Ek.

På frågan om han själv avser att sälja Spotify till ett större bolag, likt Kings storaffär med Activision Blizzard, blir svaret rakt: ”Nej. Jag tänker inte sälja.”

Läs mer: Så mycket växer Spotify – dubblade omsättningen i fjol

Beskedet kommer samtidigt som Spotify av sin senaste finansieringsrunda att döma förbereder sig för börsen. Ledtrådarna står även att läsa om i bolagets senaste årsredovisning.

Daniel Ek tillstår dock att större affärer såsom Microsofts köp av speljätten Mojang eller Activision Blizzards affär med King bidrar med kapital som kan gynna Stockholms techscen framgent.

”Det talas en massa om vilken europeisk stad som kommer att bli nästa Silicon Valley. Jag tror inte att de kommer att bli en enskild stad”, säger Daniel Ek och hyllar samtidigt Stockholm för sin position inom techvärlden när det kommer till spel och musik.

Sex timmars arbetsdagar hör till framtiden

Trots Spotify-grundarnas vädjan till svenska politiker om bättre villkor för snabbväxande digitala bolag är Daniel Ek full av lovord för Sverige som uppfödare av techbolag.

Det svenska skyddsnätet uppmuntrar medborgarna att ta risker, vilket i längden leder till att företag kan frodas och växa, säger Daniel Ek.

”Man kan inte riktigt misslyckas här. Gör man det har man kvar sin lägenhet och kan fortfarande ordna mat för dagen. Det uppmuntrar en att ta risker. En del av riskerna lönar sig i form av världskända företag”, säger han.

Läs mer: Miljardnota för Spotifys nya Stockholmskontor

På torsdagen talar även Googles tidigare vd Eric Schmidt på Symposium. Evenemanget, som sker på Grand Hotel, är påkostat. I fjol gick Spotifys nota på 2 miljoner kronor, enligt bolagets årsredovisning.

Daniel Ek och partnern Ash Pournouri är samstämmiga i sin hyllning av de spridda försöken att implementera en sex timmar lång arbetsdag.

”Vad händer om vi ger folk mer fritid? Vi försöker med sex timmars arbetsdagar, vilket jag tror hör till framtiden. Generösa föräldraledigheter uppmuntrar folk att ta mer fritid. Då blir folk mer kreativa med fler musiker i världen. Jag tror att samhället gynnas av det”, säger Daniel Ek.


Läs även:

Spotifys börsplaner flyttades fram i fjol

Spotify ser en börsnotering som sitt troligaste framtidsscenario. Samtidigt sköt bolaget planerna på framtiden under 2015, enligt årsredovisningen.

Miljardnota för Spotifys nya Stockholmskontor

Spotify antyder ofta att man kan minska andelen medarbetare i Sverige om inte villkoren för techbolag förbättras. Men årsredovisningen vittnar om nya hyresåtaganden i Stockholm i miljardklassen.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera