Annons

Daniel Ek: ”Jag kommer inte sälja”

Spotifys vd och ena grundare, Daniel Ek.
Spotifys vd och ena grundare, Daniel Ek. Foto: Joey Abrait
Svenska techentreprenörers största misstag vore att sälja sin bolag. Det säger Daniel Ek samtidigt som hans Spotify förbereder en börsnotering. ”Jag kommer inte att sälja”, lyder beskedet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Greta Garbo, Acne, Zlatan Ibrahimovic, Mojang, Skype. Många är framgångssagorna som hyllas när Daniel Ek och Aviicis manager Ash Pournouri kallar till en stjärnspäckad techkonferens i Stockholm.

Det största rådet jag ger folk är att inte sälja

Symposium, som evenemangsveckan heter, ter sig som en hyllning till duons hemland. För att bibehålla sin ställning som ett europeiskt nav för startups bör svenska techgrundare behålla sina bolag, säger Daniel Ek på den inledande presskonferensen.

”Det största rådet jag ger folk är att inte sälja. Det är vårt största problem. Alla dessa bolag kan bli enorma om de bara fortsätter att göra vad de gör”, säger Daniel Ek.

På frågan om han själv avser att sälja Spotify till ett större bolag, likt Kings storaffär med Activision Blizzard, blir svaret rakt: ”Nej. Jag tänker inte sälja.”

Läs mer: Så mycket växer Spotify – dubblade omsättningen i fjol

Beskedet kommer samtidigt som Spotify av sin senaste finansieringsrunda att döma förbereder sig för börsen. Ledtrådarna står även att läsa om i bolagets senaste årsredovisning.

Daniel Ek tillstår dock att större affärer såsom Microsofts köp av speljätten Mojang eller Activision Blizzards affär med King bidrar med kapital som kan gynna Stockholms techscen framgent.

”Det talas en massa om vilken europeisk stad som kommer att bli nästa Silicon Valley. Jag tror inte att de kommer att bli en enskild stad”, säger Daniel Ek och hyllar samtidigt Stockholm för sin position inom techvärlden när det kommer till spel och musik.

Sex timmars arbetsdagar hör till framtiden

Trots Spotify-grundarnas vädjan till svenska politiker om bättre villkor för snabbväxande digitala bolag är Daniel Ek full av lovord för Sverige som uppfödare av techbolag.

Det svenska skyddsnätet uppmuntrar medborgarna att ta risker, vilket i längden leder till att företag kan frodas och växa, säger Daniel Ek.

”Man kan inte riktigt misslyckas här. Gör man det har man kvar sin lägenhet och kan fortfarande ordna mat för dagen. Det uppmuntrar en att ta risker. En del av riskerna lönar sig i form av världskända företag”, säger han.

Läs mer: Miljardnota för Spotifys nya Stockholmskontor

På torsdagen talar även Googles tidigare vd Eric Schmidt på Symposium. Evenemanget, som sker på Grand Hotel, är påkostat. I fjol gick Spotifys nota på 2 miljoner kronor, enligt bolagets årsredovisning.

Daniel Ek och partnern Ash Pournouri är samstämmiga i sin hyllning av de spridda försöken att implementera en sex timmar lång arbetsdag.

”Vad händer om vi ger folk mer fritid? Vi försöker med sex timmars arbetsdagar, vilket jag tror hör till framtiden. Generösa föräldraledigheter uppmuntrar folk att ta mer fritid. Då blir folk mer kreativa med fler musiker i världen. Jag tror att samhället gynnas av det”, säger Daniel Ek.


Läs även:

Spotifys börsplaner flyttades fram i fjol

Spotify ser en börsnotering som sitt troligaste framtidsscenario. Samtidigt sköt bolaget planerna på framtiden under 2015, enligt årsredovisningen.

Miljardnota för Spotifys nya Stockholmskontor

Spotify antyder ofta att man kan minska andelen medarbetare i Sverige om inte villkoren för techbolag förbättras. Men årsredovisningen vittnar om nya hyresåtaganden i Stockholm i miljardklassen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies