Hoppa till innehållet

Daniel Ek: Jag ska investera 10 miljarder i europeiska teknikföretag

Spotifys vd och grundare Daniel Ek lovar att investera 1 miljard euro, motsvarande 10,6 miljarder kronor, av sitt privata kapital i teknikföretag från Europa under de närmsta tio åren.

Spotifys vd och grundare Daniel Ek avger ett generöst löfte.
Spotifys vd och grundare Daniel Ek avger ett generöst löfte.

”Jag har varit tydlig – sälj inte! Och ännu viktigare, sälj inte för tidigt. Europa behöver fler företag som Spotify, Klarna, Zalando och Adyen.”

Det säger den svenska musikjätten Spotifys vd och grundare Daniel Ek vid en telekonferens anordnad av teknikfestivalen Slush, som en vädjan till europeiska entreprenörer.

Han ser kapitalbrist som ett stort problem på marknaden i dag, vilket tvingar europeiska företagare att släppa kontrollen över sina teknikbolag allt för tidigt på resan. Ofta säljs de då till jättar från USA.

”Om jag hade lyssnat på alla i min närhet som gav rådet att sälja Spotify, hade vi inte varit där vi är i dag.”

Därför lovar nu Daniel Ek att investera 1 miljard euro, motsvarande 10,6 miljarder kronor i dagens penningvärde, i teknikföretag från Europa under de närmsta tio åren.

”Jag kommer att fokusera på 'deeptech'. Det kan handla om allt i från artificiell intelligens, bioteknik, materialteknik till energisektorn”, säger Daniel Ek.

Han påpekar att det inte handlar om filantropi utan affärsmässiga investeringar ur egen ficka, som bland annat kommer ske i samarbete med etablerade riskkapitalbolag.

”Som många vet gillar jag inte uppmärksamhet. Men om jag ska prata om de här problemen måste jag vara med och försöka lösa dem själv”, säger han.

Daniel Ek har i dagsläget en privat förmögenhet på runt 35 miljarder kronor, kopplat tills hans ägarandel på 8 procent i Spotify. Aktien har stigit med 93 procent sedan årsskiftet på New York-börsen.

Han förklarar att han har en optimistisk bild över framtiden, trots den rådande coronapandemin. Nu bör alla satsa i stället för att bromsa, heter det.

”De flesta bra idéer föds i kristider. När Spotify grundades var till exempel musikindustrin i kris på grund av den utbredda piratkopieringen”, säger Daniel Ek.

Spotifygrundaren har redan ett antal kända investeringar i portföljen. 

Daniel Ek tycks ha ett stort intresse för den digitala vårdsektorn. Di kunde i början av 2020 avslöja att han köpt en ägarpost om 2,2 procent av aktierna i den svenska nätläkaren Kry, som är marknadsledande i Europa, för 175 miljoner kronor. 

Han driver även ett eget hemlighetsfullt projekt i bolaget HJN Sverige, som framöver ska arbeta med diagnostik av sjukdomar genom ny teknik. Di har avslöjat att han som ensam ägare hittills finansierat produktutvecklingen med 31,5 Mkr. 

Sedan flera år tillbaka är han även formellt sett delägare i det svenska blodtestbolaget Werlabs, genom ett av sina företag på Cypern, även om hans hustru Sofia Ek uppges ha varit ansvarig för investeringen.

Daniel Ek har därutöver investerat i brittiska Student.com, som drivs av vännen Shakil Khan, och gått in med 92 Mkr i miljöteknikbolaget Swedish Stirling. 37-åringen är också en av huvudmännen bakom konferensen Brilliant Minds ihop med näringslivsfamiljerna Stenbeck, Olsson och Wallenberg.

Läs mer: Daniel Ek investerar i Kry – som värderas till 8 miljarder  

Läs mer: Daniel Ek ska upptäcka sjukdomar – plöjer ned 30 miljoner i sitt nya bolag 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera