Annons

”Daniel Ek, lägg ned brevlådeföretaget – din röst behövs”

Di Digitals Viktor Ström
Di Digitals Viktor Ström
Daniel Ek är en av de viktigaste rösterna i det svenska näringslivet. Men vem lyssnar på en företagsledare som smiter från skatten? 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Utan Spotify hade Sverige bara varit ett av flera framgångsrika it-länder. Med Spotify sticker Sverige ut som någonting nästintill unikt. Daniel Ek och Martin Lorentzon har inte bara byggt ett framgångsrikt företag – de har byggt upp en bild av Sverige som enhörningarnas förlovade land.

Läs även: Så motarbetar Spotify nya skatter världen över

Vid en intervju med Daniel Ek för några år sedan pratade vi om hur det kändes att ha blivit frontfigur för det svenska startupundret. Var det obekvämt, ofrivilligt? Nej. Daniel Ek såg det som en del i sitt ansvar. Att visa andra svenska entreprenörer att man inte måste flytta till USA för att lyckas, att man inte måste gå med på att sälja sitt livsverk till någon IT-jätte. Att det går att bygga ett globalt bolag här. Han var fullt medveten om att det han gjorde satte ett exempel som andra kunde följa.

Några miljoner i skatteintäkter kan vi leva utan, men vi klarar oss inte länge utan nytänkande röster i näringslivet 

Daniel Ek har också varit drivande i att skapa den kreativa festivalen Brilliant Minds i Stockholm. Han och Spotify har fört det snabbväxande, digitala svenska näringslivets talan i en rad viktiga frågor: Om skatterna på personaloptioner, om den horribla bostadssituationen, om den byråkratiskt bisarra hanteringen av arbetskraftsinvandring. Allt detta har varit viktigt för det nödvändiga förnyelsearbetet som pågår i svenskt näringsliv.

Det är det här som gör det extra tråkigt att Daniel Ek, liksom hans medgrundare Martin Lorentzon, placerat tillgångar i brevlådeföretag på Cypern.

Vi människor har nämligen några värderingar som verkar ligga så djupt inbäddade i vårt DNA att de levt vidare över hela världen genom alla tider. En sådan sak är vår syn på egoism. Det är ett beteende som alltid fått en persons ställning i gruppen att sjunka. Och Spotifygrundarnas brevlådeföretag är svårt att tolka som något annat än just egoism.

Daniel Ek och Martin Lorentzon är med brevlådeföretag och skatteplanering på god väg att slarva bort det förtroende de byggt upp. Det är det här som är den stora förlusten för Sverige.

Några miljoner i skatteintäkter kan vi leva utan, men vi klarar oss inte länge utan nytänkande röster i näringslivet som med trovärdighet kan bilda opinion och påverka näringspolitiken.

Så, lägg ned det där brevlådeföretaget och fortsätt att vara ett gott exempel för svenska entreprenörer. Daniel Ek, din röst behövs.

Läs mer: Spotifys vd har ett brevlådebolag på Cypern
Foto:

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies