Annons

Daniel Ek: ”Långt kvar innan Apples plattform är öppen och rättvis”

Daniel Ek är vd på Spotify, Tim Cook är vd på Apple.
Daniel Ek är vd på Spotify, Tim Cook är vd på Apple.
Det går åt rätt håll, men än finns mycket kvar att göra för Apple vad gäller hanteringen av sina konkurrenter. Det uppger Spotifys vd Daniel Ek i en intervju med Bloomberg – och indikerar att man växer betydligt snabbare än sin rival.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Striden mellan Spotify och Apple fortsätter.

Den amerikanska hårdvarujätten har som bekant en komplicerad relation till sin svenska musikrival sedan länge. Apple är en konkurrent till Spotify genom den egna streamingtjänsten Apple Music – men också en partner genom Appstore som distribuerar Spotifys app och sedermera innehåll.

Detta har lett till en rad olika konflikter de senaste åren.

Läs mer: Spotify anmäler Apple till EU

Spotify har bland annat kritiserat Apple för att ta 30 procent av intäkterna när nya kunder aktiverar sin prenumeration via bolagets App store. 

Apple har skickat en känga tillbaka genom att poängtera att Spotify verkar vilja ha alla förmåner som kommer med att var en gratisapp, även när de själva tar betalt av premiumlyssnare.

I sin intervju med Bloomberg lyfter Daniel Ek att de i fjol anmälde Apple till EU. Han pekar på att klagomålen inte bara är gnäll utan ett fall för unionens konkurrensorgan.

”Det är ett pågående ärende, så jag kan inte säga så mycket om det specifikt, men på sikt förväntar vi oss att Apple ska öppna upp sig”, säger Daniel Ek i intervjun.

Sedan kritiken nådde EU har Apple delvis gett efter.

Under 2019 fick tredjepartstillverkare, däribland Spotify, tillgång till röstassistenten Siri som numera kan kontrollera andra appar än bara Apples egna. Även Apple Watch stödjer numera appar såsom Spotify.

Just Apple Watch och Home Pod är produkter som Daniel Ek nämnt i sitt klagomål till EU.

”Det går åt rätt håll”, säger Daniel Ek i dag, men trycker sedan på att ”det är långt, långt kvar innan vi ser Apple som en öppen och rättvis plattform”.

Läs mer: Hela listan: Daniel Eks fem smockor mot Apple

På en fråga om varför Apple slutat berätta om tillväxten för Apple Music svarar Spotifys vd:

”Jag kan inte uttala mig om deras tillväxt. Men vi har sagt att vi är två gånger större än vår närmsta konkurrent och har tre gånger så högt engagemang som dem. Det tycker vi tyder på att vi växer mycket snabbare.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer