Hoppa till innehållet

Daniel Ek: ”Långt kvar innan Apples plattform är öppen och rättvis”

Det går åt rätt håll, men än finns mycket kvar att göra för Apple vad gäller hanteringen av sina konkurrenter. Det uppger Spotifys vd Daniel Ek i en intervju med Bloomberg – och indikerar att man växer betydligt snabbare än sin rival.

Daniel Ek är vd på Spotify, Tim Cook är vd på Apple.
Daniel Ek är vd på Spotify, Tim Cook är vd på Apple.

Striden mellan Spotify och Apple fortsätter.

Den amerikanska hårdvarujätten har som bekant en komplicerad relation till sin svenska musikrival sedan länge. Apple är en konkurrent till Spotify genom den egna streamingtjänsten Apple Music – men också en partner genom Appstore som distribuerar Spotifys app och sedermera innehåll.

Detta har lett till en rad olika konflikter de senaste åren.

Läs mer: Spotify anmäler Apple till EU

Spotify har bland annat kritiserat Apple för att ta 30 procent av intäkterna när nya kunder aktiverar sin prenumeration via bolagets App store. 

Apple har skickat en känga tillbaka genom att poängtera att Spotify verkar vilja ha alla förmåner som kommer med att var en gratisapp, även när de själva tar betalt av premiumlyssnare.

I sin intervju med Bloomberg lyfter Daniel Ek att de i fjol anmälde Apple till EU. Han pekar på att klagomålen inte bara är gnäll utan ett fall för unionens konkurrensorgan.

”Det är ett pågående ärende, så jag kan inte säga så mycket om det specifikt, men på sikt förväntar vi oss att Apple ska öppna upp sig”, säger Daniel Ek i intervjun.

Sedan kritiken nådde EU har Apple delvis gett efter.

Under 2019 fick tredjepartstillverkare, däribland Spotify, tillgång till röstassistenten Siri som numera kan kontrollera andra appar än bara Apples egna. Även Apple Watch stödjer numera appar såsom Spotify.

Just Apple Watch och Home Pod är produkter som Daniel Ek nämnt i sitt klagomål till EU.

”Det går åt rätt håll”, säger Daniel Ek i dag, men trycker sedan på att ”det är långt, långt kvar innan vi ser Apple som en öppen och rättvis plattform”.

Läs mer: Hela listan: Daniel Eks fem smockor mot Apple

På en fråga om varför Apple slutat berätta om tillväxten för Apple Music svarar Spotifys vd:

”Jag kan inte uttala mig om deras tillväxt. Men vi har sagt att vi är två gånger större än vår närmsta konkurrent och har tre gånger så högt engagemang som dem. Det tycker vi tyder på att vi växer mycket snabbare.”

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera