Hoppa till innehållet

Daniel Ek om misstaget som kunde ha dödat Spotify

Det tog Spotify flera år att inse betydelsen av att utveckla en mobil version av sin tjänst. ”Vi kunde ha dött”, säger Daniel Ek på Slush.

Daniel Ek delade med sig av sina misstag på techkonferensen Slush på onsdagen.
Daniel Ek delade med sig av sina misstag på techkonferensen Slush på onsdagen.

(Di Digital/Helsingfors) Det är fullsatt vid Slush största scen när Daniel Ek, Niklas Zennström och Supercells vd Ilkka Paananen tar plats för att berätta hur motgångar har varit en del av deras framgångar. Det är antagligen techkonferensens mest stjärnspäckade scen.

Daniel Ek, som medverkar på Slush för första gången, berättar öppet om hur Spotify stod inför stora problem i början av 2010-talet. Problemet skapades av att Spotify inte hade byggt en egen tjänst för mobilen utan hade tänkt sig använda samma som för andra enheter.

Jag tror att alla framgångsrika bolag har åtminstone tre nära-döden-upplevelser.

”Det största problemet vi slogs med var att vi bortsåg från utvecklingen av mobiltjänsten. Vi hade inte ens en licens för mobilprodukten”, säger Spotifys vd på scen.

Foto:

Problemet var Spotifys gratisversion. De som använde Spotify på mobilen blev tvungna att betala för tjänsten. Spotifys investerare kunde då glädja sig åt att konverteringgraden från gratislyssnare till prenumerant var hög, men det hade andra negativa följder, enligt Daniel Ek.

”Vi är väldigt beroende av ett aktivt community och när möjligheten till en gratisversion försvann påverkade det det. När vi upptäckte det tänkte vi, 'Holy shit, we made a strategic mistake three years ago'. Vi var då tvungna att gå tillbaka till musikindustrin och säga att det ni brukade få betalt för förut, kommer ni nu behöva ge oss gratis. Det var inte lätt att sälja in”, säger han.

Läs mer: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Daniel Ek

”Vi hade kunnat dö då. Det här var 2013. Men jag tror att alla framgångsrika bolag har åtminstone tre nära-döden-upplevelser. Men jag avskyr misslyckanden.”

Det är inte den enda läxan som Daniel Ek delar med sig av från scenen på Slush. Spotify har tidigare blivit omskrivet för ett utbrett missnöje på bolagets avdelning. Det hör möjligen ihop med Daniel Eks tidigare sätt att se på personalfrågor.

”Jag var den enda HR-personen på Spotify under lång tid. Jag såg inte värdet i att göra det på något annat sätt. Och om man tittar tillbaka så ser man att våra ratings för att arbeta på Spotify var urusla tills vi började investera i HR”, säger Daniel Ek.

Trots att Niklas Zennström har fler misslyckade bolag bakom sig än Daniel Ek så är han också mer positiv till dem. Han ser nederlag som en del av processen.

”Vi måste ha en kultur som omfamnar misslyckanden”, säger Niklas Zennström.

Bara genom att våga tänka stort kommer dagens startupbolag att lyckas, säger han. Det är också anledningen till att Niklas Zennström grundade Atomico. Han tar upp Kazaa, som misslyckades men vars teknik ledde till det som senare blev Skype.

”Det gjorde mig starkare när vi höll på att misslyckas”, säger Niklas Zennström.

Läs mer: Zennströms hållbara duschbolag: ”Vi växer i raketfart”

Foto:

Di Digitals Mimi Billing rapporterar direkt från Slush

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera