Annons

Daniel Ek överklagar för att få riva i Djursholm

Spotifygrundaren Daniel Ek vill riva sin villa i Djursholm.
Spotifygrundaren Daniel Ek vill riva sin villa i Djursholm.
Daniel Ek överklagar beslutet att inte bevilja en rivning av hans trevåningsvilla i Djursholm. Kulturmiljövärdet är begränsat och huset rymmer ”allvarliga och dolda fel”, enligt överklagan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Historien om Spotifygrundarens trevåningsvilla i Djursholm har fått en ny vändning.

I juli, en knapp månad efter att Daniel Eks ansökan om att få riva huset, överklagade han kommunens beslut till länsstyrelsen.

”En rivning skulle inte medföra någon påtaglig skada för områdets kulturmiljövärden”, står det i handlingarna, som Di Digital har tagit del av.

I överklagan hävdar Daniel Eks juridiska ombud att husets ”historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värde är mycket begränsat”.

Spotifys vd köpte villan från 1893 för 65 miljoner kronor sommaren 2018. Efter några veckors renoveringar upphörde arbetet och i mars i år ansökte Daniel Ek om att få riva huset.

Läs mer: Spotify-miljardären köpte hus för 65 miljoner – nu vill han riva det 

Innan dess, i januari, köpte han även en av villorna intill för 20 miljoner kronor.

Den ursprungliga rivningsansökan angav att huset, som uppfördes i amerikansk stil med hörntorn, byggdes om redan 1905 och sedan har stöpts om flera gånger till.

De sakkunniga i Danderyds kommun ansåg att argumenten för att bevara huset av hänsyn till kulturmiljön var ”vaga”. Men byggnadsnämnden i Danderyds kommun beviljade inget bygglov.

”Det är ett hus som djursholmare har en relation till”, sade byggnadsnämndens ordförande Claes Breitholtz (M) till Di Digital i juni.

Några veckor senare gick överklagan till Länsstyrelsen i Stockholm. Avgörandet har ännu inte kommit och byggnadsnämnden i Danderyds kommun har nu möjlighet att yttra sig.

Överklagan från Daniel Ek nämnner att byggnaden arkitektoniska värde är betydligt lägre än vad som krävs för ett rivningsförbud. Dessutom påpekar man ”allvarliga och dolda fel” i byggnadens konstruktion.

Läs mer: Daniel Ek fick riva – lokalpolitiker satte stopp: ”Ett hus av dignitet” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer