Annons

Daniel Ek ska upptäcka sjukdomar – plöjer ned 30 miljoner i sitt nya bolag

Spotifys vd Daniel Ek och teknikprofilen Hjalmar Nilsonne ska tillsammans ge sig in i sektorn för digital vård.
Spotifys vd Daniel Ek och teknikprofilen Hjalmar Nilsonne ska tillsammans ge sig in i sektorn för digital vård. Foto: TT och Di.
För knappt två år sedan startade Daniel Ek ett helt nytt, hemlighetsfullt bolag. Di Digital kan nu avslöja att det ska arbeta med diagnostik av sjukdomar – och Spotify-miljardären har hittills skjutit in 31,5 miljoner kronor av sitt privata kapital i företaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I början av 2019 kunde Di Digital avslöja att Spotifygrundaren Daniel Ek startat ett nytt bolag tillsammans med teknikprofilen Hjalmar Nilsonne, som tidigare hade drivit energiföretaget Watty.

Företaget hette HJN Sverige och skulle, enligt handlingar, arbeta med ”teknisk utveckling och konsultverksamhet inom maskininlärning och artificiell intelligens, AI”. Annars var detaljerna sparsmakade – och parterna har själva inte velat kommentera saken.

Nu kan Di Digital berätta mer om Daniel Eks nya företag, med hänvisning till flera olika dokument från Bolagsverket. 

Det står klart att bolaget ska utveckla produkter och tjänster riktade mot sjukvården, som ska hjälpa läkare att upptäcka sjukdomar tidigare när de är enklare att bota.

Daniel Ek sköt under 2019 in 14 miljoner kronor i verksamheten, genom ovillkorade aktieägartillskott. Bolaget noterade en förlust på drygt 7 Mkr under fjolåret.

I juni i år hade bolaget hela 11 anställda, som arbetar med att utveckla deras kommande produkter och tjänster. 

Företaget har ännu inte påbörjat någon försäljning, enligt den senaste årsredovisningen, och det framgår inte när en första lansering är planerad.

För att understödja verksamheten har Daniel Ek nyligen skjutit in ytterligare 17,5 Mkr av sitt privata kapital, i en nyemission som slutfördes i juli. 

Genom två olika holdingbolag är Daniel Ek fortfarande ensam ägare i HJN Sverige. 

Han representeras i dess styrelse av sin Schweiz-baserade juridiska rådgivare Katarina Lif Burren. 

Di Digital har sökt vd:n Hjalmar Nilsonne, som avböjer att medverka i denna artikel.

Daniel Ek tycks ha ett stort intresse för den digitala vårdsektorn. Redan 2013 sa entreprenören till Financial Times att han kunde ägna timmar i sträck åt att fundera på hälsosektorns framtid.

Då trodde Daniel Ek själv att han inte skulle grunda ett digitalt vårdbolag, men att han kanske är ”dum nog” att försöka utmana vårdsektorn med oddsen emot sig. Nu har så blivit fallet.

I början av 2020 kunde Di Digital berätta att Daniel Ek även köpt ungefär 2,2 procent av aktierna i den svenska nätläkaren Kry, som är marknadsledare i Europa och värderas till runt 8 miljarder kronor.

Sedan flera år tillbaka är han även formellt sett delägare i det svenska blodtestbolaget Werlabs, genom ett av sina företag på Cypern, även om hans hustru Sofia Ek uppges ha varit ansvarig för investeringen.

Det går dock knappast någon nöd på Daniel Ek, som genom sitt aktieinnehav i Spotify har en privat förmögenhet på knappt 45 miljarder kronor.

Läs mer: Vårdgrundaren blev utbränd – fick stöd av Daniel Ek

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer