Annons

Daniel Ek startar AI-bolag tillsammans med techprofil

Daniel Ek har ett nytt hemligt projekt på gång vid sidan av sin position som vd på Spotify, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I slutet på november 2018 bildades bolaget HJN Sverige, som ska ägna sig åt teknisk utveckling och konsultverksamhet inom maskininlärning och artificiell intelligens, AI. 

HJN Sverige riktar sig åt bolag verksamma inom branscher som energi, hårdvara, hälsovård och produktion, enligt handlingar hos Bolagsverket.

Vd och styrelseledamot är techprofilen Hjalmar Nilsonne. Han har tidigare grundat den haussade energistartupen Watty, men lämnade nyligen vd-posten på bolaget som togs över av en tysk konkurrent. 

Läs mer: Tuff tid för haussad energistartup – säljs till Tyskland 

Styrelseordförande i HJN Sverige är däremot Schweiz-baserade Katarina Lif Burren. Hon har gjort sig känd som rådgivare till Spotify-grundaren Daniel Ek.

Di Digital har tagit del av dokument som bekräftar att Daniel Ek äger samtliga aktier i HJN Sverige, genom sitt Cypern-registrerade holdingbolag DGE Investments. ”D.G.E.” får antas stå för Daniel Georg Ek, som är hans fullständiga namn.

Läs mer: Spotifys vd har ett brevlådebolag på Cypern

Än så länge har HJN Sverige inte tagit in något externt kapital, utöver de 50 000 kronor som krävs för att kunna starta ett aktiebolag i Sverige.

Enligt Bolagsverkets register för verkliga huvudmän kontrolleras HJN Sverige av Hjalmar Nilsonne och Daniel Ek.

Det finns sedan tidigare kopplingar mellan Daniel Ek och Hjalmar Nilsonne. Spotifys produktchef Gustav Söderström, en av Daniel Eks närmsta medarbetare, blev till exempel delägare i Watty 2016.

Di Digital har sökt Hjalmar Nilsonne, som avböjer att ställa upp på en intervju.

Tvärtemot många andra Spotify-chefer har Daniel Ek legat lågt med sina engagemang i andra startups. Han har dock investerat i Student.com, som drevs av hans tidigare rådgivare Shakil Khan, och är en av huvudmännen bakom konferensen Brilliant Minds ihop med näringslivsfamiljerna Stenbeck, Olsson och Wallenberg.

Läs mer: Stenrika på Spotify – så investerar de nu

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer