Annons

Daniel Ek storinvesterar i miljöteknikbolag

Spotifys grundare Daniel Ek.
Spotifys grundare Daniel Ek. Foto: Joey Abrait
Spotifygrundaren Daniel Ek plöjer ned 92 miljoner i miljöteknikbolaget i Swedish Sterling, som med sin produkt ska utvinna el av överblivna gaser.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Swedish Stirling, vars teknik återvinner energi i tung industri, tar hjälp av Spotifystjärnan Daniel Ek för att nå ut till fler kunder.

Daniel Ek och finansmannen David Zaudy investerar 92 respektive 8 miljoner kronor med företrädesrätt genom ett konvertibellån.

Samtidigt genomförs en riktad nyemission motsvarande 47 Mkr till ett antal institutionella investerare.

Den NGM-listade aktien stängde på fredagen till kursen 8,38 kr. 

De friska 147 miljonerna ska bland annat finansiera produktutveckling, försäljnings- och marknadsföringsåtgärder samt stärka organisationen i Sydafrika.

Swedish Stirling demonstrerade nyligen sin teknologi för att återvinna energi ut industriella restgaser på plats vid bolagets första kommersiella anläggning i Sydafrika för ett antal utvalda investerare, analytiker och kunder.

Bakom bolaget står Gunnar Larsson, tidigare vd för ubåtsföretaget Kockum. De har tagit fram en ny variant av stirlingmotorn, en över 200 år gammal uppfinning som ursprungligen togs fram av en skotsk präst.

Tvärtemot många andra Spotify-chefer har Daniel Ek legat lågt med sina engagemang i andra startups. Han har dock investerat i Student.com, som drevs av hans tidigare rådgivare Shakil Khan, och är en av huvudmännen bakom konferensen Brilliant Minds ihop med näringslivsfamiljerna Stenbeck, Olsson och Wallenberg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer