Hoppa till innehållet

Helsingborgs DagbladSydsvenskan
I samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

Daniel Ek tar rygg på H&M-familjen i Malmöbaserad klimatfond

Spotify-grundaren Daniel Eks nybildade bolag Prima Materia är en av de nya investerarna när den Malmöbaserade klimatfonden Pale Blue Dot fyller på kassan med ytterligare cirka 350 miljoner kronor. Totalt har fonden fått in nära 900 miljoner kronor, riskkapital som ska investeras i bolag med ny teknik som ska rädda klimatet.

Spotify-grundaren Daniel Ek investerar i klimatfonden Pale Blue Dot.
Spotify-grundaren Daniel Ek investerar i klimatfonden Pale Blue Dot.
Foto: David Paul Morris, David Paul Morris, David Paul Morris
Foto: Apollo 8 / NASA

Planen var ursprungligen att Pale Blue Dot skulle ta in mellan 70 och 80 miljoner euro, motsvarande cirka 700–800 miljoner kronor – men intresset från olika investerare överträffade förväntningarna hos de tre grundarna.

När de hade nått 87 miljoner euro, motsvarande närmare 900 miljoner kronor, fick de säga nej till ytterligare kapital för att fonden inte skulle bli för stor att hantera.

”Det handlar om att vi ska kunna göra högkvalitativa investeringar och klara att jobba med bolagen vi har investerat i. Då finns det en viss gräns, utifrån storleken på teamet och vad vi känner att vi kan göra bra”, förklarar Heidi Lindvall.

Hon har en bakgrund på företagsinkubatorn Minc tillsammans med Joel Larsson, en av de andra medgrundarna till Pale Blue Dot. Den tredje grundaren av klimatfonden är entreprenörsprofilen Hampus Jakobsson, känd för att ha grundat Malmöbolaget TAT som såldes till kanadensiska Blackberry för drygt tio år sedan.

Mer än hälften av riskkapitalet som Pale Blue Dot fått in kommer från internationella investerare. Sedan tidigare har bland andra H&M-familjen Perssons Ramsbury Invest gått in med pengar, liksom Londonbaserade Atomico som startats av Skype-grundaren Niklas Zennström.

Pale Blue Dots tre grundare Joel Larsson, Heidi Lindvall och Hampus Jakobsson.
Pale Blue Dots tre grundare Joel Larsson, Heidi Lindvall och Hampus Jakobsson.Foto: Anna Hållams, Anna Hållams, Anna Hållams

Nu dyker ännu ett känt namn upp bland investerarna, när Spotify-grundaren Daniel Eks nystartade investeringsbolag Prima Materia investerar i den nya rundan.

”Prima Materias mission är att höja ambitionsnivån i Europas tech-ekosystem för att hjälpa till att lösa de största problemen som vårt samhälle och värld står inför. Pale Blue Dots fokus på klimat passar därför perfekt för oss”, säger Prima Materias medgrundare Shakil Khan till HD och Sydsvenskan.

Prima Materia är en av de investerare som går in med mest pengar i den andra rundan, men exakt hur mycket de investerar är inte offentligt i dagsläget. Enligt Heidi Lindvall placerar sig bolaget på en delad andraplats tillsammans med en handfull andra investerare som gått in med mellan fem och tio miljoner euro i Pale Blue Dot.

Största enskilda investerare i klimatfonden är statliga Saminvest, som har i uppdrag att hjälpa nya riskkapitalfonder att starta i Sverige.

Pale Blue Dot ska investera i bolag som utvecklar teknik för att lösa klimatproblemen. Startskottet gick förra sommaren, efter att fonden fått in sin första halva miljard i kapital.

Hittills har tio investeringar gjorts i flera olika sektorer, från elektrifiering av transporter till modebranschen och livsmedelssektorn (se faktaruta). Bland bolagen finns svenska Hack Your Closet, som hyr ut kläder på månadsbasis. Tanken är att det ska gå att uppdatera sin garderob löpande, utan att ständigt behöva köpa nya kläder.

Planen är att pengarna ska räcka till total 35 bolag. Investeringarna kommer främst att göras i Europa och USA. Investeringarna per bolag väntas ligga allt från ett par miljoner kronor upp till 20 miljoner.

Enligt Heidi Lindvall har coronapandemin inte gjort det svårare än väntat att skaffa kapital till fonden. Däremot har det gjort att flödet av bolag som söker pengar har ökat.

”Rörelsen mot klimatfokus bland investerare började redan före pandemin, men många har inte varit lika aktiva under den här perioden utan hållit i sina pengar och spenderat mer tid och resurser på sina existerande bolag för att se till att de klarar sig. Under tiden har vi varit väldigt aktiva och kunnat gå ut och leta bolag”, säger hon.

Fotnot: Pale Blue Dot eller Den bleka blå pricken myntades av astronomen Carl Sagan i ett känt tal för att beskriva jorden sett utifrån universum. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera