Annons

Daniel Ek uppmanar artister att släppa musik oftare – får kritik

Spotifys vd Daniel Ek.
Spotifys vd Daniel Ek. Foto: Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery/TT
Spotifys vd Daniel Ek menar att bolaget inte betalar för lite i ersättning till artister. Han råder dem samtidigt att släppa nya album och låtar mer regelbundet. Nu möts uttalandet av kritik från musikvärlden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotify betalar i dag ut ungefär 75 procent av sina intäkter till artister, låtskrivare, skivbolag och andra rättighetsinnehavare.

Trots det har bolaget kritiserats av flera artister för sina låga ersättningsnivåer, som tidvis dragit tillbaka sin diskografi från streamingtjänsten i protest.

Men bolagets vd och medgrundare Daniel Ek menar att missnöjet inte är utbrett. Det stämmer heller inte att Spotify behåller för mycket av kakan per spelad låt, uppger han i en intervju med musiksajten Music Ally

”Det är ett felaktigt narrativ, kombinerat med det faktum att en del artister som var framgångsrika förr kanske inte kommer att vara det i framtidens landskap, du kan inte längre spela in musik vart tredje eller vart fjärde år och tro att det ska vara tillräckligt.”

Daniel Eks uttalande om att artister måste släppa ny musik mer kontinuerligt har nu mötts av ytterligare kritik.

Dee Snider som är sångare i rockbandet Twisted Sister, elektroartisten Zola Jesus, R.E.M.:s grundare Mike Mills samt David Crosby från Crosby, Stills, Nash & Young hör till några av de artister som slagit tillbaka mot Spotifys grundare.

Daniel Eks personliga förmögenhet uppgår i dagsläget till 36 miljarder kronor, kopplat till hans ägande i Spotify. Det är ett faktum som flera av artisterna återkommer till i sin kritik.

”Det är extremt tydligt att Spotify-miljardären Daniel Ek aldrig har skapat musik, eller någon konst över huvud taget... Som musiker är jag arg och besviken på att ett företag med så stort globalt inflytande kan vara så oansvariga när det kommer till att stötta konsten”, skriver Zola Jesus på Twitter.

Kommentar: Miljardförlusterna kan stoppa Daniel Eks plan om världsherravälde 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer