Hoppa till innehållet

Daniel Ek vädjar till Löfven: "Skatten påverkar Spotify enormt"

Ett förslag om extra försäljningsskatt för stora techbolag ligger just nu på EU:s bord. Nu vädjar Spotifys grundare Daniel Ek till statsminister Stefan Löfven om att regeringen och Sverige borde rösta nej till en skärpt lagstiftning. 

Spotifys vd och grundare Daniel Ek.
Spotifys vd och grundare Daniel Ek.Foto: Michael Loccisano

En extra skatt för stora techbolag inom EU är på intågande. Det förslag som har lagts fram är en omsättningsskatt på 3 procent som skulle beröra kring 150 stora digitala företag där användarna skapar det stora värdet i affärsmodellen. 

Företagen måste ha en omsättning på över 7,6 miljarder kronor globalt och sälja för minst en halv miljard kronor inom unionen för att träffas av skatten. Den svenska streamingjätten Spotify möter därmed kriterierna – liksom globala techföretag som Amazon, Apple, Google och Twitter.

Nu vädjar Spotifys grundare och vd Daniel Ek till statsminister Stefan Löfven (S) att regeringen borde motsätta sig förslaget. Det framgår av ett personligt skrivet brev som Veckans Affärer har tagit del av. 

”En sådan skatt skulle vara väldigt skadlig för europeiska startups och snabbväxande bolag, så som Spotify. Vi på Spotify tror inte att det vore rätt att skatta vissa digitala bolag annorlunda än andra bolag”, skriver Daniel Ek i sitt brev till statsministern.

Stefan Löfven har tidigare varit negativt inställd mot en extra beskattning för techbolag. Detta eftersom att en allmän övergång till skatt på försäljning skulle kunna slå hårt mot små länder med stor export, så som Sverige.

Läs mer: Löfven ändrar sig – nu positiv till EU-skatt mot techjättar som Spotify 

Men efter ett EU-toppmöte häromveckan tycktes statsministern ha bytt fot i frågan. Han menade då att en extra skatt på omsättning är utgångspunkten.

"Vi vill göra något åt det. Det finns ett problem. Men hur man ska ta sig an det kräver lite balans. Det kan slå tillbaka om man gör fel", sade Stefan Löfven efter mötet i Bryssel.

I sitt brev skriver Daniel Ek att en skatt på försäljning skulle slå hårt mot snabbväxande bolag. De behöver mycket fritt kapital för att kunna skala upp verksamheten genom investeringar och nyanställningar, menar han.

”I bästa fall skulle detta försena dem att bli starka fristående bolag, i värsta fall omöjliggöra det”, skriver Spotify-grundaren.

EU:s lagförslag skulle utan tvekan slå hårt mot Spotify, som har en majoritet av sina 70 miljoner betalande användare i Europa. En beskattning på den europeiska försäljningen kommer innebära extra utgifter på flera miljoner euro per år för bolaget.

Spotifys stundande börsnotering innebär samtidigt att pressen ökar från investerare och intressenter om att bolaget måste accelerera sin tillväxt ytterligare och till slut även vända till lönsamhet. Hittills har Spotify aldrig gått med vinst och för 2018 prognostiserar man en förlust på uppemot 3,3 miljarder kronor.

Läs mer: Analys: Spotify tappade 13 miljoner prenumeranter 2017 

Daniel Ek föreslår därför en kompromiss som passande nog skulle undanta Spotify från beskattningen.

”Jag tycker att ett rättvist förslag borde vara att skatt på omsättning endast sker om bolaget faktiskt är lönsamt. Bolag som gör förlust borde inte ombes betala skatt på vinst som de ju faktiskt inte har”, skriver han.

Enligt EU-kommissionen betalar techjättarna för tillfället i genomsnitt 8 procent i skatt inom unionen, i jämförelse med 20 till 23 procent för vanliga företag. Men detta menar Daniel Ek är felaktigt och han skriver att Spotify och övriga techbolag redan i dag betalar "sin beskärda del av skatten".

Spotify-grundaren förklarar också att han är villig att träffa Stefan Löfven för att diskutera frågan och hur man kan hitta en "rättvis och balanserad lösning".

”Detta påverkar Spotify enormt”, konstaterar Daniel Ek avslutningsvis.

I teorin skulle den den föreslagna omsättningsskatten kunna beslutas om och införas redan under 2018. Men lagförslaget behöver godkännas av samtliga 28 medlemstater inom EU – och några av unionens interna "skatteparadis" som Luxemburg, Irland och Malta har hittills tydligt motsatt sig en skärpt reglering.

Läs mer: Problemet som plågar Spotify: ”Alla som rört det har slutat” 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera