Annons

Dansk Netto-ägare tar upp kampen mot Amazon

Amazons vd Jeff Bezos samt en Netto-butik.
Amazons vd Jeff Bezos samt en Netto-butik. Foto: AP Photo/Reed Saxon och Hasse Holmberg
Danmarks största detaljhandelskedja vill samla all dansk e-handel på en plattform. Målet är att skapa en stor aktör som kan stå emot konkurrensen från jätten Amazon.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det är detaljhandelsjätten Dansk Supermarked som gör om sin webbutik Wupti till en marknadsplats där fler än 3000 danska e-handlare ska kunna sälja sina varor, skriver danska Børsen.

Enligt tidningen har Amazon en marknadsandel på 30 procent av e-handeln i såväl Tyskland som Frankrike. I Storbritannien är motsvarande siffra 25 procent. I Danmark, där Amazon Marketplace ännu inte lanserats, är Zalando den största e-handlaren med 2,6 procent av marknaden. För att inte även den danska handeln ska pressas av Amazon tar Supermarked nu initiativ till en gemensam marknadsplats.

Läs mer: Amazon öppnar tre datacenter i Sverige

”Vi tror att vi kan samarbeta och konkurrera på samma gång. Jag tror inte att vi har något val, de danska webbutikerna ska ha ett motsvarande alternativ till Amazon innan de kommer in på marknaden”, säger Kenneth Nielsen, koncerndirektör för e-handel inom Dansk Supermarked till Børsen. 

Läs mer: Damberg om Amazons Sverigesatsning: “Stort för Sverige”

Dansk Supermarkeds lösning blir därför att kopiera Amazon Marketplace upplägg.  

"Det är en kopia av Amazon. Men det viktiga är att någon är villig att investera och har en marknadsplats med mycket trafik. Sen är det mindre viktigt var idén kommer ifrån”, säger Kenneth Nielsen.

Dansk Supermarked äger Netto, Bilka, Føtex och Salling och fler än 1400 butiker i fyra länder.

Mer om Amazons Sverigesatsning i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/amazon-skrall-alibabaisverigeochstorbankernasstartupvurm

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies