Annons

Dansk techmiljardär backar deras eldrivna surfbräda

Malmöbolaget Awake har tagit fram en eldriven wakeboard.
Malmöbolaget Awake har tagit fram en eldriven wakeboard. Foto: Press.
Konkurrensen på marknaden för eldrivna surfbrädor hårdnar. Nu tar utmanaren Awake in 26 miljoner kronor från den danska techmiljardären Tais Clausen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Malmöbolaget Awake tar in 2,5 miljoner euro, motsvarande 26 miljoner kronor, till sin eldrivna wakeboard som gör det möjligt att glida fram på ytan utan att behöva förlita sig på väderlek, vindar eller vågor. Det är den danska entreprenören och miljardären Tais Clausen som garanterat finansieringen, rapporterar nyhetstjänsten Rapidus.

Bakom Awake står trion Philip Werner, Mikael Kajbring och Daniel Aronsson. Den förstnämnde grundade Radinn, ett annat jetboard-bolag från Skåne, men lämnade 2016 för att starta nytt efter en schism med vd:n Alexander Lind.

Tidigare under våren kunde Di Digital rapportera att konkurrenten Radinn tagit in en ungefär lika stor summa i riskkapital, 25 Mkr, i samband med lanseringen av deras första kommersiella bräda under våren 2018.

Läs mer: Radinn surfar på vågen och tar in 25 miljoner 

I början av augusti lanserade Awake sin bräda. Prislappen är nästan 200 000 kronor styck, ungefär dubbelt så dyr som Radinns basmodell, men också lättare och snabbare enligt Philip Werner. 

”Vi har redan fått beställningar på 7 brädor från privatpersoner och förhandlar med leverantörer om order på sammanlagt 15 brädor. Vi planerar bara att tillverka 30 brädor fram till vintern för att säkerställa kvalitén och leveranstiderna under tiden vi bygger upp produktionslinan i vår fabrik i Limhamn”, säger Philip Werner till Rapidus.

I dagsläget har Awake 16 heltidsanställda och enligt plan ska produktionen öka till 250 brädor under 2019. De tre grundarna äger fortfarande en majoritet av Awake, men via sitt ägarbolag Clausen Engineering har Tais Clausen alltså pumpat in 26 miljoner kronor i bolaget. 

Tais Clausen är en medieskygg entreprenör som beräknas vara god för flera miljarder kronor. Därmed figurerar han ofta på listor över Danmarks rikaste personer. Hans förmögenhet kommer från techföretaget 3Shape, som säljer 3D-scanners för att skräddarsy hörapparater och tandproteser till patienter. Bolaget grundades år 2000 i Köpenhamn och i dag växt till över 1 300 anställda.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer