Hoppa till innehållet

Helsingborgs DagbladSydsvenskan
I samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

Dansk techmiljardär backar deras eldrivna surfbräda

Konkurrensen på marknaden för eldrivna surfbrädor hårdnar. Nu tar utmanaren Awake in 26 miljoner kronor från den danska techmiljardären Tais Clausen.

Malmöbolaget Awake har tagit fram en eldriven wakeboard.
Malmöbolaget Awake har tagit fram en eldriven wakeboard.Foto: Press.

Malmöbolaget Awake tar in 2,5 miljoner euro, motsvarande 26 miljoner kronor, till sin eldrivna wakeboard som gör det möjligt att glida fram på ytan utan att behöva förlita sig på väderlek, vindar eller vågor. Det är den danska entreprenören och miljardären Tais Clausen som garanterat finansieringen, rapporterar nyhetstjänsten Rapidus.

Bakom Awake står trion Philip Werner, Mikael Kajbring och Daniel Aronsson. Den förstnämnde grundade Radinn, ett annat jetboard-bolag från Skåne, men lämnade 2016 för att starta nytt efter en schism med vd:n Alexander Lind.

Tidigare under våren kunde Di Digital rapportera att konkurrenten Radinn tagit in en ungefär lika stor summa i riskkapital, 25 Mkr, i samband med lanseringen av deras första kommersiella bräda under våren 2018.

Läs mer: Radinn surfar på vågen och tar in 25 miljoner 

I början av augusti lanserade Awake sin bräda. Prislappen är nästan 200 000 kronor styck, ungefär dubbelt så dyr som Radinns basmodell, men också lättare och snabbare enligt Philip Werner. 

”Vi har redan fått beställningar på 7 brädor från privatpersoner och förhandlar med leverantörer om order på sammanlagt 15 brädor. Vi planerar bara att tillverka 30 brädor fram till vintern för att säkerställa kvalitén och leveranstiderna under tiden vi bygger upp produktionslinan i vår fabrik i Limhamn”, säger Philip Werner till Rapidus.

I dagsläget har Awake 16 heltidsanställda och enligt plan ska produktionen öka till 250 brädor under 2019. De tre grundarna äger fortfarande en majoritet av Awake, men via sitt ägarbolag Clausen Engineering har Tais Clausen alltså pumpat in 26 miljoner kronor i bolaget. 

Tais Clausen är en medieskygg entreprenör som beräknas vara god för flera miljarder kronor. Därmed figurerar han ofta på listor över Danmarks rikaste personer. Hans förmögenhet kommer från techföretaget 3Shape, som säljer 3D-scanners för att skräddarsy hörapparater och tandproteser till patienter. Bolaget grundades år 2000 i Köpenhamn och i dag växt till över 1 300 anställda.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera