Annons

Danske Banks PSD2-initiativ – vill samla all din kontoinformation

Banksektorn fortsätter att förbereda sig på att det andra betaltjänstdirektivet, PSD2, träder i kraft. Nu lanserar Danske Bank en lösning för att samla in information från alla dina bankkonton som bygger på det nya regelverket. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Införandet av EU:s andra betaltjänstdirektiv, PSD2, kommer allt närmare och i bankbranschen pågår det en febril aktivitet inför att dataslussarna öppnas. 

På onsdagen meddelade Danske Bank att man lanserar en ny tjänst som möjliggörs av det nya regelverket. 

Läs mer: Rusning när storbankerna öppnar dataslussarna 

”Vi kommer leverera en lösning för våra kunder som gör det möjligt för kunden att se information om konton och transaktioner i andra banker. I första steget är det en pilot som vi lanserar relativt omgående och när vi fått feedback, räknar vi med att gå ut brett till alla våra kunder i april”, säger Stojko Gjurovski, chef för personal banking på Danske Bank Sverige. 

PSD2 antogs 2015 och går, något förenklat, ut på att bankerna tvingas öppna upp sina tekniska gränssnitt och göra kunddata tillgänglig för tredje part om kunden själv begär det. 

När det kommer till Danske Banks nya tjänst så är det löne- och sparkonton som berörs. 

Läs mer: Lånbytes vd om PSD2: ”Bankerna kommer lägga krokben för oss” 

"Det är alltid du som kund som kommer välja om du vill hämta datan eller inte. Vi vill göra det enklare för våra kunder att få en bättre överblick och samla allt på samma ställe”, säger Stojko Gjurovski. 

De nya reglerna bedöms vara på plats i Sverige från och med den 1 maj i år. 

”Vi bedömer att vi kan ge våra kunder den här informationen redan i dag om kunden själv vill ha den. Det gör vi genom att vi har ett samarbete med ett danskt företag som heter Spiir som kommer hämta den här informationen efter att kunden har godkänt detta”, säger Stojko Gjurovski. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies