Hoppa till innehållet

Därför är blockchain hetast på SXSW

Blockkedjetekniken kommer att hantera mycket mer än finansiella transaktioner inom  några år. ”Det kommer helt förändra hur vi lever”, säger Miguel Vias på blockkedjebolaget Ripple på SXSW.

Blockkedjeteknik är ett för många svårt begrepp och förknippas ofta med den digitala valutan Bitcoin, som var den första applikationen av tekniken. Men tekniken har flera användningsområden, som så småningom kommer att sippra ner till allmänhetens nytta. 

Bankerna har redan börjat utforska och investera i blockkedjeteknik genom samarbetet R3. Anledningen bakom sammanslutningen som rör ett 70-tal banker är för att mer effektivt och säkrare kunna hantera valutatransaktioner men möjligen även göra all framtida aktiehandel.

Läs även: Storbankernas blockchain-bolag ska ta in över 1 miljard

En blockkedja är, något förenklat, en digital och gemensam loggbok över tillgångar, dess ägare och genomförda transaktioner. Tekniken kan användas till säker registrering och verifiering av nästan alla slags transaktioner – att upprätta kontrakt, registrera patent eller äktenskapsbevis, utbetalningar av löner eller ersättning till upphovsrättshavare och för fastigheter.

Redan nu har Lantmäteriet påbörjat ett samarbete med svensk-israeliska startupbolaget Chromaway för att hantera fastighetsaffärer i Sverige. 

Om man tänker på en loggbok som ett ställe där man kan hålla reda på allt så är sakernas internet ett område som kommer på tal. 

”Det finns 4-6 miljarder smarta mobiler i världen i dag och enligt prognoserna kommer det snart att finnas 50 miljarder uppkopplade prylar, exempelvis smarta bilar, smarta hemprylar etcetera”, säger Vijay Sondhi, som arbetar för att ta fram ett betalningssystem på Visa där man använder blockkedjeteknik, i en panel på SXSW.

Läs även: Visa bygger betalningssystem på bitcoin-teknik 

”Om du tänker på alla dessa prylar som kommer vara uppkopplade mot dig, hur försäkrar du dig att ingen kör förbi och hackar ditt smarta kylskåp? Det handlar om säkerheten, tjänster och en massa andra saker som hör till dina uppkopplade saker. Där skulle en huvudbok komma väl till användning. Där kan man kontrollera att att du är ägaren till de olika sakerna”, fortsätter han. 

Genom att använda blockkedjeteknik inom säkerhet skulle man minska risken för att hackare skulle kunna få tillgång till informationen. 

Men säkerheten rör lika mycket de databaser och molntjänster som kan användas för att hålla känslig information inom vården, exempelvis patientjournaler och inom forskning. 

Ett exempel på en sådan satsning är IBM som med sin superdator Watson arbetar tillsammans med läkemedelsindustrin för att ta fram en molnbaserad tjänst där anonymiserad patientinformation kan delas bland forskargrupper för att ta fram nya läkemedel och bättre vårdinsatser. Där det finns stora mängder känslig data kan även blockchain spela en roll.

Jag tror inte att de flesta individer kommer att märka av det i vardagen men det kommer helt förändra hur vi lever.

Ett annat område som det ofta talas om när det kommer till blockkedjeteknik är frakt och logistik vilket skulle ha stora positiva konsekvenser för industrier. Ett av problemen inom området är att det för tillfället krävs många manuella underskrifter och administration för att skeppa saker till olika ställen i världen. Om någon undersskrift saknas kan frakten bli stående på en lastkaj i dagar. 

Genom att använda blockkedjeteknik skulle man konstant kunna hålla koll på var frakten befinner sig och vad som har gått fel ifall en frakt inte skulle skickas på planerad tid. Ett företag som tittar på en sådan lösning för tillfället är danska Maersk, som är världens största containerfraktbolag.

Läs även: IBM storsatsar på blockchain-tekniken 

Men enligt experterna på scen på SXSW kommer blockkedjetekniken inte vara något som gemene man behöver lägga ner tid på för att förstå eller använda sig av.

”Jag förstod inte riktigt hur VVS fungerade förrän jag var i 20-årsåldern även om jag tyckte att det var bra att det fanns. Jag tror att det är ungefär samma resa som blockkedjeteknik kommer att göra”, säger Miguel Vias på Ripple, som erbjuder finansiella transaktioner med den digitala valutan XRP.

”Jag tror inte att de flesta individer kommer att märka av det i vardagen men det kommer helt förändra hur vi lever.”


Mer om SXSW i veckans avsnitt av Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/sigmastocks-uber-forbudochnyttspelbolagmotborsen

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera