Annons
Viktor Ström, reporter på Di Digital.

Analys: ”Därför är Klarna inte längre en startup”

Digitaliseringen gör datacenter till en styrelsefråga: oåtkomlig data kostar företag miljoner SPONSRAT AV Digiplex

Maxine Williams, global mångfaldschef på Facebook, är en av paneldeltagarna på Epicenter på fredagsmorgonen.

#Metoo på agendan när Facebooks mångfaldschef besöker Stockholm

Från vänster: Mark Zuckerberg, Priscilla Chan och Emma Lundberg.

Chan och Zuckerberg ger pengar till KTH-forskare

Senion, Playish, Sios och Bagpal är bland bolagen som pitchar när Startup Tour når Linköping. Jenny Nordenborg och Koshi Hamedi, både längst till höger i bild, intervjuas på scen. Foto: Kollage.

De står på scen när Startup Tour kommer till Linköping

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Analys: ”Därför är Klarna inte längre en startup”

Viktor Ström, reporter på Di Digital.
Viktor Ström, reporter på Di Digital.
Klarna har blivit bank. Det innebär ett formellt farväl till dagarna som startupbolag. Men det finns ingen anledning att sörja det, skriver Di Digitals Viktor Ström. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Klarna har tillsammans med Spotify varit ledstjärnan i det senaste årtiondets startuphajp i Sverige. Klarna har inspirerat mänger av nya företag i fintech-sektorn. Många av dem har till och med startats av tidigare Klarnamedarbetare. 

Läs mer: Klarna blir bank: "Vi ska omforma sektorn"

Det är tveklöst så att Klarna varit viktigt för framväxten av ett välfungerande ekosystem av svenska bolag inriktade på skärningspunkten mellan teknik och finans. Men samtidigt som ekosystemet blomstrar har Klarna sedan länge vuxit ifrån studentkorridorer, inkubatorer och pitchtävlingar.

Så när upphör ett bolag att vara en startup?

Enligt den vedertagna definitionen myntad av entreprenören Steve Blank är en startup: "en tillfällig organisation som söker efter en repeterbar och skalbar affärsmodell". Det innebär att nystartade korvkiosker och snabbväxande bolag i etablerade nischer inte är, och aldrig har varit, startupbolag. 

Att sätta en tidpunkt då en startup upphör att vara det är såklart vanskligt. Men i Klarnas fall är det tydligt. Bolaget är 12 år gammalt och har varit lönsamt de senaste 10 åren. I det senaste bokslutet som kom ut i förra veckan visar Klarna en omsättningstillväxt på 28 procent och en något svagare vinst än året innan. Det är siffror som luktar mer storbolag än startup. 

Klarna är från och med i dag en bank, inte en startup.

I dag blev Klarnas banktillstånd klart. Klarna är en bank. Om man letar efter ett bra datum som kan symbolisera slutet på startuptiden så är det svårt att se någon bättre dag än i dag. Klarna är från och med i dag en bank, inte en startup. 

I en tid när mängder av bolag försöker tjuvåka på startuphajpen genom att kalla sig något de inte är kan det låta negativt att Klarna inte längre är en startup. Det är tvärtom. Att Klarna inte längre är en startup är det slutgiltiga beviset på att de har lyckats. 

Det har gått 12 år sedan tre handelsstudenter startade ett våghalsigt projekt. I dag har de gått i mål. 

Studentprojektet blev en bank. Det är inte så illa pinkat.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post