Annons

Därför är serieentreprenörerna viktiga för tech-Sveriges framtid

Susanne Najafi har grundat riskkapitalfonden Backing Minds och bland annat bolagen Clearlii och Lokalii. Jarno Vanhatapio har grundat Nelly.com, Zoozoo.com och Na-kd. Carl Fritjofsson har grundat bolagen har grundat Wrapp, HDWR och Rewind. Louise Fritjofsson har grundat bolagen Popsox, Adprofit, Vint och Rewind. Kollage Di Digital.
Susanne Najafi har grundat riskkapitalfonden Backing Minds och bland annat bolagen Clearlii och Lokalii. Jarno Vanhatapio har grundat Nelly.com, Zoozoo.com och Na-kd. Carl Fritjofsson har grundat bolagen har grundat Wrapp, HDWR och Rewind. Louise Fritjofsson har grundat bolagen Popsox, Adprofit, Vint och Rewind. Kollage Di Digital.
En liten skara serieentreprenörer utgör en oproportionerligt stor del av det svenska teknikundret. Di Digital har kartlagt Sveriges främsta serieentreprenörer under 40.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Niklas Zennström (NTL), Hjalmar Winbladh (NTL) och Jane Walerud (NTL). Alla har de startat framgångsrika techbolag för att sedan sadla om och bli investerare i världsklass.

Zennström inledde exempelvis sin karriär genom att starta fildelningstjänsten Kazaa och sedan telefonitjänsten Skype, som såldes till Microsoft 2011 för 8,5 miljarder dollar. Idag är han den tongivande partnern bakom riskkapitaljätten Atomico, som nyligen tog in 6,5 miljarder kronor i en jättelik kapitalrunda.

Även affärsängeln Jane Walerud har en bakgrund som så kallad serieentreprenör. Hon var med och grundade Bluetail 1998, ett tidigt molnbolag för mejlhantering som såldes efter 18 månader för 1,4 miljarder kronor till ett bolag som köptes av Nortel. Idag är hon en av Sveriges främsta affärsänglar, känd för att vara först att investera i betalbolaget Klarna, som idag värderas till minst 19 miljarder kronor.

De flesta framgångsrika bolag grundas av entreprenörer som har några bolag under bältet.

Serieentreprenören Hjalmar Winbladh är en annan profil som löpt linan ut. Han inledde karriären med att grunda det mobila internetbolaget Sendit, som såldes till Microsoft för 1,3 miljarder kronor 1999. Sedan dess har han varit med och grundat Rebtel, Epidemic Sound, Sinch och Wrapp, och idag partner på EQT Ventures med 5,3 i senaste fonden.

“De flesta framgångsrika bolag grundas av entreprenörer som har några bolag under bältet. Många tar med sig sina erfarenheter in i framtida företagsstarter och investeringar”, säger Karl Wennberg, professor vid Linköpings universitet som forskat i ämnet.

Just nu är en generationsväxling på gång. Niklas Zennströms Atomico har exempelvis nyligen investerat i Automile, Jens Nylanders (NTL) tredje techbolag. Bolaget, som kopplar upp fordon till nätet, värderas redan idag till en halv miljard kronor.

Läs mer: Niklas Zennström ökar i Automile som värderas till en halv miljard

För att hitta morgondagens tongivande bolagsbyggare har Di Digital tagit fram en lista med 40 av Sveriges hetaste serieentreprenörer under 40.

Med på listan är bland andra Susanne Najafi (NTL), som i fjol grundade riskkapitalbolaget Backing Minds ihop med Sara Wimmercranz (NTL). Hon har hunnit starta tre techbolag, bland annat det som idag är Eleven.se, en av Nordens största nätbutiker för smink och hudvård.

“Mitt entreprenörskap har gett mig en förståelse för att det kan gå upp och ner, och att misstag och problem är en del av resan. Problemlösningsförmåga är en av de viktigaste egenskaper vi tittar på när vi investerat i techbolag”, säger den idag 35-åriga investeraren.

En annan person som utmärker sig på listan är Johanna Björklund (NTL), en ingenjör från Umeå som 2007 startade bolaget Codemill, som idag levererar digitala videolösningar till mediebolag, och som gett upphov till ytterligare två bolag inom samma område.

”Jag hoppas kunna bygga fler teknikbolag i framtiden. På sikt skulle jag gärna investera i andra bolag också och hjälpa andra ingenjörer förverkliga sina idéer”, säger den 38-åriga entreprenören som doktorerat i datavetenskap vid Umeå universitet och fortfarande forskar på deltid.

Det kliar lite i fingrarna att starta något nytt snart igen.

En ung bubblare på topplistan är Luca Banderet (NTL), som idag är investerare på EQT Ventures. Blott 27 år gammal har han redan startat två bolag: J12 Ventures, ett konsultbolag som bland annat hjälper storbolag med teknikinriktade avknoppningar, och sparappen NOWO.

“Jag är uppvuxen i Bern, Schweiz och sköter EQT Ventures bolagsjakt i tysk- och fransktalande länder. Men jag tror inte mitt liv som entreprenör är över ännu. Det kliar lite i fingrarna att starta något nytt snart igen”, säger Luca Banderet.

Listan toppas dock av Jarno Vanhatapio (NTL), känd för att som 25 år gammal ha grundat nätbutiken Nelly.com. Efter två framgångsrika bolagsförsäljningar har han nu startat sin tredje nätbutik, Na-kd, som vuxit i raketfart sedan lanseringen i december för ett drygt år sedan. Bolaget har redan en rullande årsomsättning på 220 Mkr, främst från egna varumärken, och värderades till 450 Mkr i den senaste kapitalrundan.


 Foto:
Hela listan över Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40


NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies