Annons

”Därför borde Gretas grundare starta ett nytt bolag”

Mimi Billing är reporter på Di Digital och håller i eventet Female Founders den 17 april.
Mimi Billing är reporter på Di Digital och håller i eventet Female Founders den 17 april.
Ännu ett hyllat startupbolag har lagt ner. Nu är det dags att ställa sig upp, borsta av dammet och börja om. Det är nämligen serieentreprenörerna som avgör framtiden för Sveriges techscen, skriver Di Digitals Mimi Billing.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sverige har sett ett av sina mest haussade startupbolag gå i graven. Grundarna till internetbolaget Greta beslöt att lägga ner efter att de insett att deras marknad krympt sedan de stora techjättarna tagit steget in på den. Inget ovanligt med att startupbolag misslyckas, cirka nio av tio kommer att gå samma öde till mötes. 

Läs även: Höga ambitioner fick det hyllade startupbolaget Greta att lägga ner 

Däremot finns det massor av skäl att grundaren Anna Ottosson snart drar igång sitt nästa bolag. Det är nämligen serieentreprenörerna som blir de som skapar framtidens startupscen.

Ett färskt exempel på detta är Daniel Ek som hann starta tre bolag innan Spotify.  

Di Digital listar ofta serieentreprenörerna som gör störst avtryck och bland dem hittar man personer som Skype-grundaren Niklas Zennström, Izettle-grundaren Jacob de Geer, Backing Minds Susanne Najafi och Krys medgrundare Fredrik Jung Abbou. 

Läs även: Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40 

Förutom att ha skapat framgångsrika bolag och ”lyckats” i entreprenörskretsar har de även tjänat en massa pengar på sitt företagande. Den makten använder de eller kommer antagligen att använda på olika sätt, framför allt genom att investera i nya lovande startupbolag. Det är till mångt och mycket dessa personer som bestämmer vilka idéer som får möjligheten att frodas och växa. 

De flesta serieentreprenörer som vi listar på Di Digital har fler bolag bakom sig än vad som syns. Alla misslyckade försök drunknar bakom framgångarna. 

Susanne Najafi är i dag en av tech-Sveriges mest inflytelserika investerare med sitt riskkapitalbolag Backing Minds. Hon har startat sju bolag. De flesta var inga supersucéer, men ett, Eleven, lyfte ordentligt.

Lyssna på: Susanne Najafi: ”Skidolyckan fick mig att tänka om – och vilja bygga egna bolag” 

Se även på Jacob de Geers filmtjänst ”Ameibo”, Jens Nylanders ”Jens of Sweden”, Niklas Zennströms ”Kazaa” eller Kry-grundaren Johannes Schildts ”Tieday Group”. Utan dessa ”misslyckanden” och grundarnas fortsatta driv att starta eget, hade vi med stor sannolik haft en mycket fattigare startupscen i dag. 

Det finns kvinnor på våra serieentreprenörslistor. Men de är för få. Det är inte för att män lyckas bättre med sina företag än kvinnor. Snarare handlar det möjligen om att män till större del lämnar sina misslyckanden bakom sig och ger sig hän nästa idé. Möjligen har de starkare nätverk.

Men fler kvinnliga serieentreprenörer skulle vi få fler bolag med kvinnliga grundare och mer makt åt det kön som utgör halva befolkningen. Det behövs.

Därför Anna Ottosson, hoppas jag att du snart börjar bygga på din nästa affärsidé och bolag. På det viset kan vi få ytterligare en framgångsrik kvinna på serieentreprenörslistan och bland makthavarna på den svenska techscenen. 

Läs även: De gör upp om segern i pitchtävlingen på Female Founders 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer