Annons

Därför fick Spotify-chefen en ”monsterlön” på 332 miljoner

Spotifychefen Gustav Söderström hade en rekordstor inkomst av tjänst på 332 miljoner kronor 2018.
Spotifychefen Gustav Söderström hade en rekordstor inkomst av tjänst på 332 miljoner kronor 2018. Foto: Di/TT, bilden är ett kollage
Fyra Spotify-chefer toppade Skatteverkets inkomstliga i Sverige 2018. Di Digital har gått till botten med vad som ligger bakom produktchefen Gustav Söderströms rekordhöga ersättning på 332 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotify-chefen Gustav Söderström, som är högst ansvarig för streamingjättens produkter, hade en inkomst av tjänst på 332 miljoner kronor under 2018. Det är den högsta taxerade summan någonsin i Sveriges historia, enligt Skatteverket.

Ersättningen har kritiserats på många håll och kanter. Artisten Lisa Nilsson gick till exempel ut i sociala medier och menade att det var orimligt, med tanke på att hon själv bara tjänar 2 öre per spelning på Spotify.

Av de fem personer som var högst taxerade i Sverige jobbar fyra på Spotify. Utöver Gustav Söderström handlar det om cheferna Oskar Stål, Alex Norström och Luca Baratta – som noterade en inkomst av tjänst på 143, 135 respektive 131 Mkr under 2018.

Men vad består egentligen ersättningarna av? Di Digital har gått till botten i frågan. 

Det går med säkerhet att konstatera att det inte handar om någon traditionell, renodlad lön. Enligt Spotifys årsredovisning för 2018 hade Gustav Söderström en årslön på nästan 333.000 dollar, vilket motsvarade drygt 2,7 Mkr. 

Hans kollega Alex Norström, som är chef över Spotifys premiumabonnemang, hade samma år en lön på 346.000 dollar eller 2,9 Mkr.

Oskar Stål och Luca Baratta, de återstående Spotify-cheferna, har inte ingått i bolagets koncernledning. Därför presenteras inte duons löner i årsredovisningen.

Läs mer: Artisten kritiserar Spotify-chefens rekordlön – får själv 2 öre per spelning 

Spotify tillämpar i regel heller inte ett traditionellt bonussystem, även om medgrundaren Daniel Ek fick en bonus på 1 miljon dollar 2017 kopplat till vissa mål om betalande prenumeranter och antal användare. I rollen som vd arbetar han däremot helt utan lön sedan två år tillbaka.

Den höga ersättningen till Spotify-cheferna förklaras i stället av personaloptioner. Streamingjätten har ända sedan starten 2006 gett sina chefer, och även andra anställda, möjligheten att varje år teckna nya optioner i bolaget. 

Gustav Söderström har, både enligt uppgifter till Di Digital och företagets årsredovisningar, brukat denna möjlighet flitigt. Det gjorde han särskilt under de första åren efter att han kom till bolaget 2009.

Optioner innebär att man får rätten att köpa ett visst antal aktier i ett bolag till ett förutbestämt och i regel lågt pris. Om bolaget sedan utvecklas positivt och stiger i värde kan optionerna innebära ett rejält klipp för medarbetaren när de väl löses in till aktier.

Precis detta skedde när Spotify under 2018 noterades på New York-börsen. Det fick företagets värde att stiga kraftigt i jämförelse med vad som tidigare gällt på den privata marknaden. Hela Spotify värderades till 223 miljarder kronor vid stängning under sin allra första handelsdag den 4 april.

Om man tar bort de summor som Gustav Söderström själv investerat i personaloptionerna uppstod då en vinst på 36,2 miljoner dollar, eller 303 Mkr, i dåvarande penningvärde. Detta enligt Spotifys årsredovisning för 2018. 

I premiumchefen Alex Norströms fall var mellanskillnaden när optionerna löstes in 14,5 miljoner dollar, eller 122 Mkr. Samma förhållande gäller även för Oscar Stål och Luca Baratta, även om Di Digital inte kunnat ta del av exakta siffror i deras fall.

Optioner beskattas i Sverige som inkomst av tjänst – och inte som kapitalinkomster, där bland annat utdelningar samt vinster från renodlade aktieförsäljningar och fastigheter räknas in. Beskattning sker både när optionerna förvärvas och när aktierna väl säljs.

Gustav Söderströms inkomst av tjänst på 332 Mkr innebar att han behövde betala 194 Mkr i skatt 2018. Det kan till och med ha fört med sig att han behövt sälja en del av sina aktier i Spotify efter börsnoteringen, eftersom stora delar av hans inkomster varit bundna till dessa.

Med tanke på att bolagets värdeökning var så pass kraftig just under 2018, i samband med börsnoteringen, är det föga troligt att Spotify-cheferna åter kommer att figurera i topp av Skatteverkets taxeringslistor. 

Spotify avböjer att kommentera Di Digitals uppgifter.

Spotify-lönerna och Lisa Nilssons reaktion på dem diskuteras också i senaste Digitalpodden:

Länk till acast

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer