Annons

Därför fyller maktfamiljernas yngre sina portföljer med startupbolag

Cristina Stenbeck har redan tagit över familjens Kinnevik, Katarina Martinson från Lundbergsfären har flyttat fram positionerna och Karl-Johan Persson är vd för familjeföretaget H&M. Allihop investerar de i startupbolag.
Cristina Stenbeck har redan tagit över familjens Kinnevik, Katarina Martinson från Lundbergsfären har flyttat fram positionerna och Karl-Johan Persson är vd för familjeföretaget H&M. Allihop investerar de i startupbolag. Foto: Kollage
Den yngre generationen i Sveriges mest förmögna familjer verkar ha fått dille på startupbolag. Det är bra både för Sverige, familjernas kärninnehav och för startupbolagen, menar två forskare. ”Det finns en missvisande bild att etablerade företagarfamiljer bara står för gammal industri”, säger Mattias Nordqvist, professor i familjeföretagande, till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den som följer svensk affärspress har säkert märkt att många av många av de yngre medlemmarna i Sveriges rikaste familjer har fått upp ögonen för startupbolag.

H&M-arvingen Tom Persson har investerat i tv-tjänsten Playpilot. Brodern Karl-Johan Persson är förutom vd för H&M även en av Sveriges flitigaste tech-investerare med innehav som Fyndiq och Mathem. Katarina Martinson från Lundbergsfären finns i ägarlistan till både AI-bolaget Sana Labs och e-handlaren Lykos. Dessutom har hon investerat i riskkapitalbolaget Backing Minds.

Läs mer: Familjen Wattins innehav växer med sonen som vd 

I Kinnevik är generationsskiftet redan avklarat. När Cristina Stenbeck tog över familjens maktbolag vreds fokuset om från skog och telekom till teknikbolag i allmänhet och e-handel i synnerhet. Störst i portföljen i dag är tyska e-handlaren Zalando. Privat har även Cristina Stenbeck investerat i Backing Minds.

Sverige är ett litet land och den finansiella makteliten är liten

Fenomenet förvånar inte Mattias Nordqvist som är professor och föreståndare för centret för familjeföretagande och ägande vid Internationella handelshögskolan i Jönköping.

”Faktiskt kommer en stor del av kapitalet som går in i nya branscher från gamla pengar. Det finns en missvisande bild att etablerade företagarfamiljer bara står för gammal industri”, säger han.

Ett av skälen till familjernas intresse för startupbolag är att de har en långsiktig syn på ägande, menar Annelie Karlsson som är vd och medgrundare av Family Business Network, ett nätverk för familjeföretagande, och tillika professor i familjeföretagande vid IMD i Schweiz.

”De pratar inte om Q1, Q2, Q3 utan G1, G2, G3, alltså generationer. Har man det perspektivet på företagande måste man hela tiden förnya sig. Därför blir det så viktigt att varje generation bidrar och utvecklar på ett sätt som är i takt med tiden”, säger hon.

Det finns fler skäl till att maktfamiljernas arvtagare kikar utanför den egna sfären.

”Dels handlar det om att de vill skapa något nytt. De använder familjens etablerade plattform som utgångspunkt för att själva bygga något som är oberoende av tidigare generationer”, säger Mattias Nordqvist.

Är det något som de här yngre ägarna har sett på nära håll så är det styrelsearbete. Det är en viktig kompetens för startups

Dessutom kan investeringar i unga bolag ses som en skola för de som småningom ska ta över familjens flaggskepp.

”Det man erfar i startupbolagen kan man ta med sig i utvecklingen av den egna företagsamheten och det är klart att det spelar en roll i förnyandet av familjeföretagandet”, säger Annelie Karlsson.

Läs även: Därför vill storbolagen ha en egen startup 

Hon lyfter fram att arvingarna bidrar med mer än bara en välfylld kassa till startupbolagen.

”De sätter inte bara in kapital utan även kunskap, erfarenhet och sitt kontaktnät”, säger hon och fortsätter:

”Är det något som de här yngre ägarna har sett på nära håll så är det styrelsearbete. Det är en viktig kompetens för startups. Man hjälper till med en styrningsstruktur.”

Som Mattias Nordqvist ser det är det positivt att de förmögenheter som skapats av äldre svenska bolag går tillbaka in i svenska entreprenöriella satsningar.

”Det kan vara en motpol till att det byggs upp för stora utländska ägarintressen, med risk för att verksamheten lämnar landet”, säger han.

Han räknar med fler startupinvesteringar från Sveriges mest förmögna familjer framöver.

”Det är positivt, för de här gamla familjeföretagen är välskötta och går bra. De skapar stort värde och då måste det värdet hitta nya platser att investeras i.”

En möjlig nackdel ser han i att elitens nätverk befästs.

”Sverige är ett litet land och den finansiella makteliten är liten. Det är klart att om den blir för liten utan att det kommer in tillräckligt mycket nytt blod så kan det finnas en nackdel i det”, säger han.

Dessutom menar han att det kan finnas ett spänningsförhållande om familjerna investerar för mycket i andra verksamheter jämfört med kärnverksamheten.

”Då kan man misstänka att de inte tror på den verksamheten i lika stor utsträckning.”

Läs även: Kändisskap har blivit raketbränsle på börsen 

 

Faktaruta familjernas innehav i urval:

Familjen Stenbeck - från skog till e-handel

Familjens kärninnehav: Kinnevik (grundat 1936)

Genom Kinnevik: Zalando, Qliro, Betterment, Saltsida, Bima, mfl

Cristina Stenbecks privata innehav: Riskkapitalbolaget Backing Minds

Familjen Wattin - från Enator till fintech

Kärninnehav: Inbox Capital (1985)

(John Wattin grundade Enator)

Genom Inbox Capital (1985):Min Doktor, Doctrin, Lendify, Qapital

Familjen Persson - från H&M till VR

Kärninnehav: H&M (1947)

Karl-Johan Perssons privata innehav: Mathem, Kivra, Fyndiq, Fidesmo

Tom Perssons privata innehav: Warpin, Playpilot

Familjen Lundberg/Martinson - från fastigheter till tech

Kärninnehav: L E Lundbergföretagen (1944)

Katarina Martinsons privata innehav: Sana Labs, Lykos, riskkapitalbolaget Backing Minds

Familjen Brandberg - från kameror till edtech

Kärninnehav: Gullspång Invest

(Christer Brandberg investerade tidigt i Axis och fick loss 3,4 miljarder kronor efter Canons bud 2015.)

Genom Gullspång Invest:

Edqu, Coursio, Eneo Solutions, Trine

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer