Annons
Oliver Samwer är Rocket Internets vd.

Därför har Kinnevik slutat investera med Rocket Internet

7 saker att tänka på innan du bokar skidresan SPONSRAT AV Skistar

Doldisar blir miljardärer på Spotify

Skam är en dramaserie om gymnasieungdomar på Hartvig Nissens skole i Oslo.

Facebook köper amerikanska rättigheter till norska succén Skam

Northvolts vd är Tesla-veteranen Peter Carlsson.

Uppgifter: Northvolt till både Västerås och Skellefteå

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Därför har Kinnevik slutat investera med Rocket Internet

Oliver Samwer är Rocket Internets vd.
Oliver Samwer är Rocket Internets vd. Foto: TT
Investmentjätten Kinnevik glider allt längre från startupfabriken Rocket Internet. Nu framkommer nya detaljer om hur sprickan har uppstått.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Rocket Internet, som har gjort sig känt för att exportera framgångsrika techkoncept inom till exempel matleveranser till nya marknader, fick svenska Kinnevik som delägare 2009.

Kinnevik har gjort åtskilliga följdinvesteringar och äger i dag 13 procent av aktierna i Rocket internet, till ett värde av 4,3 miljarder kronor.

På senare år har det dock synts flera tecken på att bolagen inte står varandra lika nära som tidigare. I våras lämnade till exempel Kinneviks vd Lorenzo Grabau Rocket Internets styrelse.

 

Vi har avslutat partnerskapet.

 

Läs mer: Exit Kinnevik – vd:n lämnar Rocket Internets styrelse

Detta var inte på grund av en konflikt, utan för att bolagen konkurrerar om samma investeringar, uppgav Lorenzo Grabau i en intervju med DN i våras.

Den bilden både bekräftas och fördjupades nyligen av Bloomberg Businessweek. Där framkommer det att Kinnevik misstyckte när Rocket Internet avsatte drygt 6 miljarder kronor till en fond som skulle göra techinvesteringar i senare bolagsskeden.

När Rocket-vd:n Oliver Samwer, Kinneviks invändningar till trots, fullbordade sina fondplaner bestämde sig Lorenzo Grabau för att i december i fjol lämna posten som ordförande, rapporterar Bloomberg. I våras lämnade han sedan styrelsen helt.

Kinneviks femåriga avtal om att saminvestera med Rocket Internet har nu löpt ut och det kommer enligt Kinneviks vd inte att förlängas.

”Vi har avslutat partnerskapet”, säger Lorenzo Grabau till Bloomberg. ”Vi byggde några fantastiska företag. Och vi har gått varsin väg.”

En ytterligare konfliktyta ska ha varit hur Rocket Internet och Kinneviks metoder för att värdera startupbolag skiljde sig åt.

Kommentar: ”En tidsfråga innan Kinnevik säljer Rocket”

Medan Rocket Internet använde sig av det bolagsvärde ett företag hade uppnått vid sin senaste nyemission tog Kinnevik större hänsyn till den effekt som preferensaktier skulle ha på bolagsvärdet. Resultatet blev enligt Bloomberg att Kinnevik konsekvent räknade fram lägre värderingar i portföljbolagen än Rocket Internet själva.

Samtidigt har det förekommit medieuppgifter om att den inställda börsnoteringen av det tyska matkassebolaget Hellofresh skapade ytterligare en konflikt mellan bolagen. Båda parter tillbakavisar dock dessa uppgifter.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post