Hoppa till innehållet

Därför har Kinnevik slutat investera med Rocket Internet

Investmentjätten Kinnevik glider allt längre från startupfabriken Rocket Internet. Nu framkommer nya detaljer om hur sprickan har uppstått.

Oliver Samwer är Rocket Internets vd.
Oliver Samwer är Rocket Internets vd.Foto: TT

Rocket Internet, som har gjort sig känt för att exportera framgångsrika techkoncept inom till exempel matleveranser till nya marknader, fick svenska Kinnevik som delägare 2009.

Kinnevik har gjort åtskilliga följdinvesteringar och äger i dag 13 procent av aktierna i Rocket internet, till ett värde av 4,3 miljarder kronor.

På senare år har det dock synts flera tecken på att bolagen inte står varandra lika nära som tidigare. I våras lämnade till exempel Kinneviks vd Lorenzo Grabau Rocket Internets styrelse.

 

Vi har avslutat partnerskapet.

 

Läs mer: Exit Kinnevik – vd:n lämnar Rocket Internets styrelse

Detta var inte på grund av en konflikt, utan för att bolagen konkurrerar om samma investeringar, uppgav Lorenzo Grabau i en intervju med DN i våras.

Den bilden både bekräftas och fördjupades nyligen av Bloomberg Businessweek. Där framkommer det att Kinnevik misstyckte när Rocket Internet avsatte drygt 6 miljarder kronor till en fond som skulle göra techinvesteringar i senare bolagsskeden.

När Rocket-vd:n Oliver Samwer, Kinneviks invändningar till trots, fullbordade sina fondplaner bestämde sig Lorenzo Grabau för att i december i fjol lämna posten som ordförande, rapporterar Bloomberg. I våras lämnade han sedan styrelsen helt.

Kinneviks femåriga avtal om att saminvestera med Rocket Internet har nu löpt ut och det kommer enligt Kinneviks vd inte att förlängas.

”Vi har avslutat partnerskapet”, säger Lorenzo Grabau till Bloomberg. ”Vi byggde några fantastiska företag. Och vi har gått varsin väg.”

En ytterligare konfliktyta ska ha varit hur Rocket Internet och Kinneviks metoder för att värdera startupbolag skiljde sig åt.

Kommentar: ”En tidsfråga innan Kinnevik säljer Rocket”

Medan Rocket Internet använde sig av det bolagsvärde ett företag hade uppnått vid sin senaste nyemission tog Kinnevik större hänsyn till den effekt som preferensaktier skulle ha på bolagsvärdet. Resultatet blev enligt Bloomberg att Kinnevik konsekvent räknade fram lägre värderingar i portföljbolagen än Rocket Internet själva.

Samtidigt har det förekommit medieuppgifter om att den inställda börsnoteringen av det tyska matkassebolaget Hellofresh skapade ytterligare en konflikt mellan bolagen. Båda parter tillbakavisar dock dessa uppgifter.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera