Annons

"Därför kan Nordnet vinna på att lämna börsen"

Viktor Ström, reporter Di Digital.
Viktor Ström, reporter Di Digital.
Ägarfamiljen Dinkelspiel vill köpa ut nätmäklaren Nordnet från börsen. Det är ett tydligt tecken på branschens utmaningar, skriver Di Digitals Viktor Ström.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nätmäklaren Nordnet noterades på Stockholmsbörsen vid toppen av it-haussen år 1999.

Då fanns det 12 svenska nätmäklare. I dag, 17 år senare, är de flesta insomnade med Nordnet och Avanza som två strålande undantag. Men att duon klarat sig ända in i 2016 betyder inte att de står utan utmaningar.

Det visar om inte annat budet från familjen Dinkelspiels bolag Öhmangruppen och Nordic Capital på Nordnet under tisdagsmorgonen. Öhmans styrelseordförande Tom Dinkelspiel skriver i en kommentar att “Vi bedömer att det krävs betydande investeringar för att säkra bolagets långsiktiga konkurrenskraft. Vi vet samtidigt att de investeringar som kommer att krävas - på grund av dess typ och omfattning - görs bäst i onoterad miljö.”

Läs mer: Nordnet värvar Klarnas produktchef

Även om Nordnet är en förnyare i finansbranschen så snurrar teknikens hjul så snabbt att en förnyare efter 20 år i branschen redan sitter på stenåldersgamla system och riskerar att bli frånsprungna.

Nordnet står mitt i ett kostsamt plattformsbyte, det bör inte vara en alltför vild gissning att det kommer att ta längre tid och kosta mer pengar än planerat. Dessutom fortsätter kostnaderna för regelefterlevnad att stiga, inte minst i och med EU:s andra betaltjänstdirektiv som införs om knappt två år. Lägg till det en fortsatt stenhård konkurrens om kunderna med courtagenivåer som snabbt närmar sig nollpunkten som följd.

Läs mer: Nordnet utmanar Avanza med bolån

Och det är alltså bara vad som krävs för att hålla sig på banan. Ska Nordnet dessutom ställa om sin affär, investera i nya fintech-bolag och expandera inom nya områden som bolån kan det handla om år med nedpressade marginaler. Det är inget som brukar mottas med jubelrop på börsen.

 

Därför är börsen en svår plats för digitaliseringsarbete, något som flera bolag kommer att uppleva de kommande åren. 

 

Digital omställning är dyrt, tidskrävande och framförallt – det kräver fullständigt stöd från ägarna. Just därför är börsen en svår plats för digitaliseringsarbete, något som flera bolag kommer att uppleva de kommande åren. Ur det perspektivet bör det vara positivt för Nordnet att ägarfamiljen Dinkelspiel stärker sitt grepp om bolaget.

Samtidigt är det givetvis så att Nordic Capital och Öhman lägger bud på Nordnet för att de tror att de kan göra en bra affär. Nordnet har en hängiven kundskara, starkt varumärke och är väl positionerade för en fortsatt digitalisering av finansmarknaderna. Rätt hanterat kan några år av förnyelsearbete få Nordnet att vara långt mer värdefullt, och mer attraktivt för en industriell köpare, än det är i dag.

Intervju: Avanzas Martin Tivéus om framtiden för fintech

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer