Hoppa till innehållet

Därför lägger dollarmiljardären Chris Sacca pengarna på hyllan

Mannen som är god för drygt 10 miljarder kronor talar ut om sin nya bana. ”Det finns annat som jag tänker på nu, bortom startups”, säger Chris Sacca på Brilliant Minds.

Det första Chris Sacca gjorde på scen var att dela ut öl till publiken.
Det första Chris Sacca gjorde på scen var att dela ut öl till publiken.Foto: Amanda Lindgren

Chris Sacca, techvärldens kanske mest kända riskkapitalist, brände sig ordentligt under it-kraschen kring millennieskiftet.

”Jag förlorade 16 miljoner dollar på 72 timmar. Efter det hade jag skulder på 4 miljoner dollar”, berättat Chris Sacca på Brilliant Minds scen.

Tillflykten blev ett jobb på Google men inom några år började marknaden för onoterade innehav locka igen.

Jag investerade pengar som jag egentligen inte hade

På sitt kreditkort satsade han pengar i bolag som Photo Bucket och Twitter.

”Jag investerade pengar som jag egentligen inte hade”, säger Chris Sacca.

I dag är Twitter värt över 100 miljarder kronor på New York-börsen.

Chris Saccas Lowercase Capital, där hans fru Crystal också är partner, var tidiga investerare i företag som Instagram och Uber. En mindre post i finska spelbolaget Next Games räknas också till innehaven.

Foto:

Chris Sacca (th) intervjuades på scen av poddprofilen Harry Stebbings. Foto: Amanda Lindgren

De riktigt namnkunniga entreprenörerna i Chris Saccas portfölj – han nämner Twitter-grundaren Evan Williams och Ubers framgångsrika men i dag kritiserade vd Travis Kalanick som exempel – utmärker sig med sin urstarka vision redan från början.

”De bästa grundarna vi har tror att deras framgång är oundviklig. De försöker aldrig övertala en eller sälja in någonting. De talar i stället om en framtid som ett redan fullbordat faktum. De har sett det och de vill ge en en chans att hänga med”, säger Chris Sacca.

Läs mer: USA:s kändisinvesterare Chris Sacca lyfter SXSW

För drygt två år sedan var han personligen god för motsvarande omkring 10 miljarder kronor, enligt Forbes uppskattning.

Men nu är det färdiginvesterat. Chris Sacca kan inte längre uppmana samma entusiasm kring nya affärer inom techsektorn.

”För att göra detta behöver man vara en optimistisk och hoppfull person. Med varje nytt bolag behöver man tro att detta är de som kanske kommer att vinna och förändra allt. Men sannolikheten säger att de flesta inte kommer att vinna”, säger Chris Sacca.

”Det finns annat som jag tänker på nu, bortom startups.”

Det är ingen rättighet att angripa den amerikanska demokratins institutioner

Han nämner Donald Trump, som han anser utgör ett hot mot de institutioner som är grundvalarna i amerikansk demokrati.

Foto:

Chris Sacca investerade tidigt i Twitter, Uber och Instagram.

”Det finns politik och så finns det institutioner. Om man väljs till president och har båda delarna av kongressen till sitt förfogande är det ens rättighet att nedmontera Medicare (det amerikanska sjukvårdsprogrammet, red:s anm.) och höja försvarsanslagen. Men det är inte ens rättighet att angripa den amerikanska demokratins institutioner. Det är ingen rättighet. Det är det som oroar mig mest.”

Samtidigt finns det hopp, säger han.

”En majoritet av oss röstade på Hillary Clinton. Befolkningens sammansättning talar till vår fördel. Det finns mycket att hoppas på.”

Läs mer: Apple-ikonen: Därför saknar jag Steve Jobs 

Han säger att han ser fram emot en riskkapitalvärld där de som sitter på kapitalet inte bara är vita män.

Det är dock inte Chris Saccas avsikt att ge sig in i politiken.

”Vi har en generation unga människor som har växt upp och mobiliserats. Jag imponeras verkligen av nivån av aktivism och organisation som kidsen visar.”

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera