Hoppa till innehållet

”Därför letar Izettles ägare efter nödutgångar”

Izettles vd Jacob de Geer skulle gärna fortsätta att bygga sitt miljardbolag i tio år till. Men de stora förlusterna talar för att Creandum och de övriga ägarna kräver upprensning och exit-plan redan i år, skriver Di Digitals Jonas Leijonhufvud i en kommentar.

 

Jonas Leijonhufvud är reporter på Di Digital.
Jonas Leijonhufvud är reporter på Di Digital.

Det har gått drygt fem år sedan betalbolaget Izettle tog in pengar i sin första riktiga runda. Då var det svenska Creandum och brittiska Index Ventures som gick in med knappt 80 miljoner kronor i en så kallad a-runda.

Sedan dess har bolaget slukat många hundratals miljoner kronor. Och bolagets vd och grundare Jacob de Geer har lockat till sig närmare två miljarder kronor i externt kapital. Izettle har expanderat internationellt och utvecklat nya tjänster. Den lilla dosan man ser på caféer är numera hjärtat i en svit av digitala kassa- och kredittjänster. Men pengarna har även använts för att hantera bolagets galopperande förluster.

Läs mer: Izettle lånar 440 miljoner – öppnar för att sälja bolaget

Under perioden 2010–2015 har bolaget bränt totalt 786 Mkr. Årsredovisningarna kan inte vara munter läsning för delägare som Creandum (NTL), Index Ventures, Northzone (NTL), Zouk Capital (NTL) och SEB Venture Capital (NTL). Under 2015 var förlusten 295 Mkr, motsvarande 85 procent av omsättningen på 348 Mkr.

Jacob de Geer har varit enormt skicklig på att locka till sig välrenommerade ägare

Många är nu nyfikna på resultatet för 2016. Enligt källor till Di Digital är tillväxten fortsatt 70-100 procent, medan förlusterna fortsätter. Ägarna är rimligtvis redan underrättade. Och ordvalen från vd Jacob de Geer tyder på att de är otåliga. Av allt att dömma vill de se Izettle bli ett börsdugligt bolag redan i år. 

I onsdagens intervju med Di Digital uppger Jacob de Geer att den nya finanschefen Maria Hedengren ska ”leda förberedelserna med de processer och finansieringsplaner som krävs för bolagets nästa fas”.

Han listar tre möjliga vägar att gå:

  1. Att fortsätta som tidigare och ta in ytterligare kapital.
  2. Att börsnotera bolaget.
  3. Att sälja bolaget eller genomföra en strukturaffär.

Det första alternativet känns inte direkt som en ”ny fas”. Ägarna är nog inte heller redo att plöja ner så mycket mer kapital just nu. Och det andra målet är lite av en hygienfaktor. Bolag av denna storlek ska visa att man kan börsnoteras, om inga bra bud dyker upp. Jag gissar att Izettle städas upp och säljs eller fusioneras med något mer stabilt bolag som kan hitta rejäla synergier inom två år.

Detta är dock inte vad grundaren vill. Jacob de Geer uppger att han helst skulle fortsätta att bygga sitt bolag i tio år till.

Bolaget kontrolleras istället av ägarna. Frågan är vem av alla dessa som driver på.

”Jag har ingen längtan efter att merga med någon annan, men sen är det ju så att 1+1 ibland blir 3”, säger han till Di Digital.

Men det är inte längre han som bestämmer. Kapitalrundorna har fått hans ägarandel att minska till drygt 8 procent. Grundarnas totala ägarandel är nu en bit under 20 procent.

Bolaget kontrolleras i stället av ägarna. Förmodligen har riskkapitalbolaget Creandum en stark röst, liksom Index Ventures och Zouk Capital som på senare tid storsatsat på Izettle. Creandum har deltagit i fyra kapitalrundor och, som sagt, hängt med i fem år. Ett rimligt antagande är att de vill ut. Investeringsstrategin kräver nästan det.

Samma sak gäller säkert flera av de andra investerarna. Izettles nuvarande värdering på 4,3 miljarder kronor är knappast jätteimponerade med tanke på att man tagit in närmare två miljarder kronor under en period på drygt fem år. Värdetillväxten ser dessutom ut att ha avstannat.

Dags att casha hem, om det går.

Jacob de Geer har varit enormt skicklig på att locka till sig välrenommerade ägare. Återstår att se om han är lika duktig på att hjälpa dem att hitta ut.


Mer om Izettles vägval i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/izettlessaljflirt-h-m-familjenshemligafondochdanske-handel

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera