Annons
Jonas Leijonhufvud är reporter på Di Digital.

”Därför letar Izettles ägare efter nödutgångar”

Så blir du en framgångsrik företagare SPONSRAT AV Nordea

Maxine Williams, global mångfaldschef på Facebook, är en av paneldeltagarna på Epicenter på fredagsmorgonen.

#Metoo på agendan när Facebooks mångfaldschef besöker Stockholm

Från vänster: Mark Zuckerberg, Priscilla Chan och Emma Lundberg.

Chan och Zuckerberg ger pengar till KTH-forskare

Senion, Playish, Sios och Bagpal är bland bolagen som pitchar när Startup Tour når Linköping. Jenny Nordenborg och Koshi Hamedi, både längst till höger i bild, intervjuas på scen. Foto: Kollage.

De står på scen när Startup Tour kommer till Linköping

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

”Därför letar Izettles ägare efter nödutgångar”

Jonas Leijonhufvud är reporter på Di Digital.
Jonas Leijonhufvud är reporter på Di Digital.
Izettles vd Jacob de Geer skulle gärna fortsätta att bygga sitt miljardbolag i tio år till. Men de stora förlusterna talar för att Creandum och de övriga ägarna kräver upprensning och exit-plan redan i år, skriver Di Digitals Jonas Leijonhufvud i en kommentar.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har gått drygt fem år sedan betalbolaget Izettle tog in pengar i sin första riktiga runda. Då var det svenska Creandum och brittiska Index Ventures som gick in med knappt 80 miljoner kronor i en så kallad a-runda.

Sedan dess har bolaget slukat många hundratals miljoner kronor. Och bolagets vd och grundare Jacob de Geer har lockat till sig närmare två miljarder kronor i externt kapital. Izettle har expanderat internationellt och utvecklat nya tjänster. Den lilla dosan man ser på caféer är numera hjärtat i en svit av digitala kassa- och kredittjänster. Men pengarna har även använts för att hantera bolagets galopperande förluster.

Läs mer: Izettle lånar 440 miljoner – öppnar för att sälja bolaget

Under perioden 2010–2015 har bolaget bränt totalt 786 Mkr. Årsredovisningarna kan inte vara munter läsning för delägare som Creandum (NTL), Index Ventures, Northzone (NTL), Zouk Capital (NTL) och SEB Venture Capital (NTL). Under 2015 var förlusten 295 Mkr, motsvarande 85 procent av omsättningen på 348 Mkr.

Jacob de Geer har varit enormt skicklig på att locka till sig välrenommerade ägare

Många är nu nyfikna på resultatet för 2016. Enligt källor till Di Digital är tillväxten fortsatt 70-100 procent, medan förlusterna fortsätter. Ägarna är rimligtvis redan underrättade. Och ordvalen från vd Jacob de Geer tyder på att de är otåliga. Av allt att dömma vill de se Izettle bli ett börsdugligt bolag redan i år. 

I onsdagens intervju med Di Digital uppger Jacob de Geer att den nya finanschefen Maria Hedengren ska ”leda förberedelserna med de processer och finansieringsplaner som krävs för bolagets nästa fas”.

Han listar tre möjliga vägar att gå:

  1. Att fortsätta som tidigare och ta in ytterligare kapital.
  2. Att börsnotera bolaget.
  3. Att sälja bolaget eller genomföra en strukturaffär.

Det första alternativet känns inte direkt som en ”ny fas”. Ägarna är nog inte heller redo att plöja ner så mycket mer kapital just nu. Och det andra målet är lite av en hygienfaktor. Bolag av denna storlek ska visa att man kan börsnoteras, om inga bra bud dyker upp. Jag gissar att Izettle städas upp och säljs eller fusioneras med något mer stabilt bolag som kan hitta rejäla synergier inom två år.

Detta är dock inte vad grundaren vill. Jacob de Geer uppger att han helst skulle fortsätta att bygga sitt bolag i tio år till.

Bolaget kontrolleras istället av ägarna. Frågan är vem av alla dessa som driver på.

”Jag har ingen längtan efter att merga med någon annan, men sen är det ju så att 1+1 ibland blir 3”, säger han till Di Digital.

Men det är inte längre han som bestämmer. Kapitalrundorna har fått hans ägarandel att minska till drygt 8 procent. Grundarnas totala ägarandel är nu en bit under 20 procent.

Bolaget kontrolleras i stället av ägarna. Förmodligen har riskkapitalbolaget Creandum en stark röst, liksom Index Ventures och Zouk Capital som på senare tid storsatsat på Izettle. Creandum har deltagit i fyra kapitalrundor och, som sagt, hängt med i fem år. Ett rimligt antagande är att de vill ut. Investeringsstrategin kräver nästan det.

Samma sak gäller säkert flera av de andra investerarna. Izettles nuvarande värdering på 4,3 miljarder kronor är knappast jätteimponerade med tanke på att man tagit in närmare två miljarder kronor under en period på drygt fem år. Värdetillväxten ser dessutom ut att ha avstannat.

Dags att casha hem, om det går.

Jacob de Geer har varit enormt skicklig på att locka till sig välrenommerade ägare. Återstår att se om han är lika duktig på att hjälpa dem att hitta ut.


Mer om Izettles vägval i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/izettlessaljflirt-h-m-familjenshemligafondochdanske-handel

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post