Annons

”Därför lyfter vi fram kvinnliga grundare”

Josefin Jakobsson är nyhetschef på Di Digital.
Josefin Jakobsson är nyhetschef på Di Digital. Foto: Amanda Lindgren
Bilden av kvinnliga företagare behöver förändras i grunden. Nu vill vi lyfta fram näringslivets framtidsnamn vid eventet Female Founders, skriver Di Digitals nyhetschef Josefin Jakobsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under 2016 investerades över 13 miljarder kronor i svenska techbolag. Men endast en tiondel av de företag som tog in kapital har kvinnor som grundare, det kunde vi på Di Digital konstatera i vår årliga kartläggning av vart riskkapitalet går.

Att kvinnliga grundare är utsatta för diskriminering även i ett av världens mest jämställda länder har nog de flesta av oss haft en känsla av. Förra veckan fick vi det dock svart på vitt då en svensk forskargrupp väckte uppmärksamhet med en studie som visar hur män och kvinnor behandlas olika när de söker riskkapital. 

En man beskrevs av investerarna som ”ung och lovande” medan en kvinna var ”ung och oerfaren”, enligt Malin Malmström, professor i entreprenörskap vid Luleå tekniska universitet, i en intervju med Di Digital.

Tänk på de nya idéer vi just nu håller på att gå miste om.

I förlängningen får investerarnas fördomar inte bara konsekvenser för de drabbade utan utgör också ett hot mot det svenska innovationsklimatet. Några av de mest spännande svenska bolagen just nu är grundade av kvinnor. Tänk på de nya idéer vi just nu håller på att gå miste om.

Vi på Di Digital vill göra det vi kan för att ändra på den här bilden en gång för alla. Det är en av anledningarna till att vi i dag lanserar Female Founders, ett årligt event för att föra samman och lyfta fram kvinnliga investerare och bolagsgrundare.

Vi vill skapa en naturlig mötesplats för kvinnliga makthavare såväl som unga och hungriga entreprenörer inom det digitala näringslivet.

Läs mer: Spotify-veteranen Mengmeng Du talar på Female Founders

Under kvällen kommer vi både kora årets viktigaste svenska bolagsgrundare av kvinnligt kön och lyssna på när fyra unga startupbolag inom allt från fintech till drönarvård pitchar sina affärsidéer inför en rutinerad investerarjury.

Vi vill skapa en naturlig mötesplats för kvinnliga makthavare såväl som unga entreprenörer

Bolagen som pitchar kan du läsa mer om här.

”Det är skadligt för ett litet land som Sverige som behöver ta tillvara på all innovationspotential. Det handlar alltså inte bara om rättvisa utan det finns även ekonomiska skäl att åtgärda den här problematiken”, slår entreprenörsprofessorn Malin Malmström fast. 

Vi på Di Digital håller med till fullo.

Väl mött på Female Founders ikväll! Har du inte möjlighet att följa eventet på plats kommer vi att både livesända och livetwittra från eventet under #femalefounders_se

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer