Annons
Evan Spiegel är vd och grundare på Snapchat. Foto: Jae C. Hong / TT

Därför nobbar Snapchat skatteparadis

Därför satsar Avisera på affärssystem i molnet SPONSRAT AV Visma

Maxine Williams, global mångfaldschef på Facebook, är en av paneldeltagarna på Epicenter på fredagsmorgonen.

#Metoo på agendan när Facebooks mångfaldschef besöker Stockholm

Från vänster: Mark Zuckerberg, Priscilla Chan och Emma Lundberg.

Chan och Zuckerberg ger pengar till KTH-forskare

Senion, Playish, Sios och Bagpal är bland bolagen som pitchar när Startup Tour når Linköping. Jenny Nordenborg och Koshi Hamedi, både längst till höger i bild, intervjuas på scen. Foto: Kollage.

De står på scen när Startup Tour kommer till Linköping

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Därför nobbar Snapchat skatteparadis

Evan Spiegel är vd och grundare på Snapchat. Foto: Jae C. Hong / TT
Evan Spiegel är vd och grundare på Snapchat. Foto: Jae C. Hong / TT
Snapchats moderbolag flyttar sitt internationella huvudkontor till London för att undvika de kontroversiella lösningar som många andra techbolag har använt för att betala mindre skatt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Många techbolag inklusive Spotify, Apple och Facebook har valt att ha sina internationella huvudkontor och ägarbolag i mindre europeiska länder för att utnyttja de nationella lagarna för att betala mindre skatt. Även genom att förflytta vinsten till skatteparadis som Bermuda. 

Men Snap Inc, moderbolaget till Snapchat, har valt att gå en annan väg, skriver the Wall Street Journal.

Bolaget, som gör sig redo för en börsnotering vilket kan värdera bolaget till 25 miljarder dollar, har bestämt sig för att öppna sitt internationella kontor i London. 

Snap kommer omedelbart att låta alla sina internationella intäkter gå genom sin verksamhet i Storbritannien för att sedan börja samla in och betala skatt i de länder där de lokala kontoren ligger.

Storbritannien, som har en bolagsskatt på cirka 20 procent men väntas gå ner till 17,5 procent 2020, har en rejält högre skattesats än exempelvis Irlands 12,5 procent. 

Läs även: Snapchat ansöker om börsnotering 

En anledning till att Snap väljer att flytta sitt internationella kontor är den kommande börsnoteringen. Till skillnad från tidigare granskas techbolagens hantering av skattefrågan mycket mer rigoröst nu och genom att ha en transparent skattepolitik kan fler investerare lockas till Snap, enligt bolaget.

Samtidigt kan Snaps nya öppna skattearrangemang ha en effekt på andra techbolag som försöker hitta liknande lösningar.

”Att skapa en struktur för att inte betala skatt blir allt svårare”, säger Heather Self, skattejurist på Pinsent Masons LLP i London till the Wall Street Journal. 

”Stora grupper börjar nu leta efter en struktur där de betalar en rimlig mängd skatt, och där de inte riskerar att ifrågasättas [för sin skattepolitik reds anm.]”

Spotify, som i likhet med Snap planerar för en snar börsnotering, har sitt ägarbolag i Luxemburg, där skatten vanligtvis ligger på mellan 0,5–10 procent på reavinster och utdelningar. 

Läs även: Spotify-grundarna hotar med landsflykt 


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post