Hoppa till innehållet

Därför nobbar Snapchat skatteparadis

Snapchats moderbolag flyttar sitt internationella huvudkontor till London för att undvika de kontroversiella lösningar som många andra techbolag har använt för att betala mindre skatt.

Evan Spiegel är vd och grundare på Snapchat. Foto: Jae C. Hong / TT
Evan Spiegel är vd och grundare på Snapchat. Foto: Jae C. Hong / TT

Många techbolag inklusive Spotify, Apple och Facebook har valt att ha sina internationella huvudkontor och ägarbolag i mindre europeiska länder för att utnyttja de nationella lagarna för att betala mindre skatt. Även genom att förflytta vinsten till skatteparadis som Bermuda. 

Men Snap Inc, moderbolaget till Snapchat, har valt att gå en annan väg, skriver the Wall Street Journal.

Bolaget, som gör sig redo för en börsnotering vilket kan värdera bolaget till 25 miljarder dollar, har bestämt sig för att öppna sitt internationella kontor i London. 

Snap kommer omedelbart att låta alla sina internationella intäkter gå genom sin verksamhet i Storbritannien för att sedan börja samla in och betala skatt i de länder där de lokala kontoren ligger.

Storbritannien, som har en bolagsskatt på cirka 20 procent men väntas gå ner till 17,5 procent 2020, har en rejält högre skattesats än exempelvis Irlands 12,5 procent. 

Läs även: Snapchat ansöker om börsnotering 

En anledning till att Snap väljer att flytta sitt internationella kontor är den kommande börsnoteringen. Till skillnad från tidigare granskas techbolagens hantering av skattefrågan mycket mer rigoröst nu och genom att ha en transparent skattepolitik kan fler investerare lockas till Snap, enligt bolaget.

Samtidigt kan Snaps nya öppna skattearrangemang ha en effekt på andra techbolag som försöker hitta liknande lösningar.

”Att skapa en struktur för att inte betala skatt blir allt svårare”, säger Heather Self, skattejurist på Pinsent Masons LLP i London till the Wall Street Journal. 

”Stora grupper börjar nu leta efter en struktur där de betalar en rimlig mängd skatt, och där de inte riskerar att ifrågasättas [för sin skattepolitik reds anm.]”

Spotify, som i likhet med Snap planerar för en snar börsnotering, har sitt ägarbolag i Luxemburg, där skatten vanligtvis ligger på mellan 0,5–10 procent på reavinster och utdelningar. 

Läs även: Spotify-grundarna hotar med landsflykt 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera