Hoppa till innehållet

Därför nobbar Spotify Stockholmsbörsen

Nasdaq har försökt locka Spotify med en dubbelnotering i New York och Stockholm – och fått nobben. Di Digital kan nu avslöja spelet bakom jättelistningen, där Spotifys nya finanschef Barry McCarthy haft en nyckelroll.

Spotifys vd Daniel Ek och bolagets finanschef Barry McCarthy. Foto: Jesper Frisk/Youtube
Spotifys vd Daniel Ek och bolagets finanschef Barry McCarthy. Foto: Jesper Frisk/Youtube

Spotify genomför snart den största börsnoteringen av ett svenskt bolag sedan Telia år 2000.

Musiktjänsten väntas få ett börsvärde på cirka 130 miljarder kronor, vilket motsvarar drygt hälften av Telias värde efter första handelsdagen.

Prestigenoteringen vore en fjäder i hatten för Nasdaq, som under flera år försökt locka Spotify (NTL) till Stockholmsbörsen. Streamingjätten har erbjudits en notering i New York med en sekundär listning i Stockholm, kan Di Digital avslöja.

Spotify har alla förutsättningar att bli en folkaktie

”Vi tror att nordiska aktier mår bra av att kunna exponeras mot ägare även i Norden. Spotify har alla förutsättningar att kunna bli en folkaktie”, säger Adam Kostyal, chef för europeiska noteringar på Nasdaq.

Men det blir ingen Stockholmsnotering. Spotify, som länge har ryktats vara på väg till börsen i USA, väljer New York Stock Exchange (NYSE) i stället för Nasdaq. Det bekräftar flera källor med insyn i processen.

Analys: ”Skördetid för ägarna – men inte för Spotify”

De svenska grundarna Daniel Ek (NTL) och Martin Lorentzon (NTL) har inte haft ”särskilt stora tankar om var eller hur” Spotify noteras, enligt en person med insyn. I stället är det Spotifys finanschef, Netflix-veteranen Barry McCarthy, som har fått bestämma.

Facebooks skakiga entré på Nasdaq 2012 ska vara huvudskälet till att Spotify väljer NYSE. Det säger två källor till Di Digital.

Nasdaq ägde techmarknaden fram till Facebook

”Nasdaq ägde techmarknaden fram till Facebooks notering. Det fanns inte på kartan att man skulle gå någon annanstans än dit. Men det blev en fiaskonotering och då öppnades dörren för NYSE. De har verkligen tagit den chansen”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet med ett förflutet på Nasdaq i Stockholm.

Facebook drabbades under första handelsdagen på Nasdaq av omfattande tekniska problem. Bolaget, som då hade relativt små mobilintäkter, såg dessutom aktiekursen halveras på några månader.

Sedan dess har större techbolag som Twitter, Alibaba och Snap alla valt att notera sig på NYSE, som tar ut högre avgifter men är cirka tre gånger så stor som Nasdaq sett till ackumulerade bolagsvärden.

En notering på just NYSE blir också en personlig merit för Barry McCarthy, som var med och tog Netflix till Nasdaq 2002.

”Det är väldigt ovanligt att genomföra två noteringar på två olika listor, framför allt vad det gäller techbolag”, säger en person med insyn i Spotifys noteringsplaner.

Läs mer: Spotifys värde sjönk 20 procent – tvingades till jättelån

Spotify, som drogs med drygt 5 miljarder kronor i förluster i fjol, kan dock få svårt att övertyga marknaden, enligt medieanalytikern Mark Mulligan på brittiska Midia Research.

”Spotify kommer inte plötsligt att förvandlas till ett bolag med höga vinstmarginaler”‚ säger han.

Marknadsledaren måste bevisa att man kan behålla användarna på sikt och tjäna pengar på dem under lång tid.

”De behöver investerare och aktiemäklare med en nyanserad och sofistikerad vision”, säger Mark Mulligan.

Läs mer: Svenska storägarna säljer av i Spotify

Spotify har valt att inte genomföra en nyemission inför noteringen. I stället vill musikjätten registrera sina aktier på börsen utan att ta in nya ägare. Det innebär att bolaget inte behöver sälja in sitt case till investerare på förhand.

I fjol ökade Spotifys omsättning med över 50 procent till knappt 29 miljarder kronor. Under första halvåret i år omsatte man enligt medieuppgifter 19 miljarder kronor, vilket bäddar för en tillväxt på 40 procent på helåret.

Inför noteringen har flera nya namn, däribland Cristina Stenbeck, tagit plats i Spotifys styrelse. Storägare som Northzone, Creandum och Wellington Partners sålt stora poster i Spotify. Bland köparna finns de svenska pensionsjättarna AMF, Alecta och Folksam.

Di Digital har sökt Spotify för en kommentar.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera