Annons

Därför nobbar Spotify Stockholmsbörsen

Spotifys vd Daniel Ek och bolagets finanschef Barry McCarthy. Foto: Jesper Frisk/Youtube
Spotifys vd Daniel Ek och bolagets finanschef Barry McCarthy. Foto: Jesper Frisk/Youtube
Nasdaq har försökt locka Spotify med en dubbelnotering i New York och Stockholm – och fått nobben. Di Digital kan nu avslöja spelet bakom jättelistningen, där Spotifys nya finanschef Barry McCarthy haft en nyckelroll.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotify genomför snart den största börsnoteringen av ett svenskt bolag sedan Telia år 2000.

Musiktjänsten väntas få ett börsvärde på cirka 130 miljarder kronor, vilket motsvarar drygt hälften av Telias värde efter första handelsdagen.

Prestigenoteringen vore en fjäder i hatten för Nasdaq, som under flera år försökt locka Spotify (NTL) till Stockholmsbörsen. Streamingjätten har erbjudits en notering i New York med en sekundär listning i Stockholm, kan Di Digital avslöja.

Spotify har alla förutsättningar att bli en folkaktie

”Vi tror att nordiska aktier mår bra av att kunna exponeras mot ägare även i Norden. Spotify har alla förutsättningar att kunna bli en folkaktie”, säger Adam Kostyal, chef för europeiska noteringar på Nasdaq.

Men det blir ingen Stockholmsnotering. Spotify, som länge har ryktats vara på väg till börsen i USA, väljer New York Stock Exchange (NYSE) i stället för Nasdaq. Det bekräftar flera källor med insyn i processen.

Analys: ”Skördetid för ägarna – men inte för Spotify”

De svenska grundarna Daniel Ek (NTL) och Martin Lorentzon (NTL) har inte haft ”särskilt stora tankar om var eller hur” Spotify noteras, enligt en person med insyn. I stället är det Spotifys finanschef, Netflix-veteranen Barry McCarthy, som har fått bestämma.

Facebooks skakiga entré på Nasdaq 2012 ska vara huvudskälet till att Spotify väljer NYSE. Det säger två källor till Di Digital.

Nasdaq ägde techmarknaden fram till Facebook

”Nasdaq ägde techmarknaden fram till Facebooks notering. Det fanns inte på kartan att man skulle gå någon annanstans än dit. Men det blev en fiaskonotering och då öppnades dörren för NYSE. De har verkligen tagit den chansen”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet med ett förflutet på Nasdaq i Stockholm.

Facebook drabbades under första handelsdagen på Nasdaq av omfattande tekniska problem. Bolaget, som då hade relativt små mobilintäkter, såg dessutom aktiekursen halveras på några månader.

Sedan dess har större techbolag som Twitter, Alibaba och Snap alla valt att notera sig på NYSE, som tar ut högre avgifter men är cirka tre gånger så stor som Nasdaq sett till ackumulerade bolagsvärden.

En notering på just NYSE blir också en personlig merit för Barry McCarthy, som var med och tog Netflix till Nasdaq 2002.

”Det är väldigt ovanligt att genomföra två noteringar på två olika listor, framför allt vad det gäller techbolag”, säger en person med insyn i Spotifys noteringsplaner.

Läs mer: Spotifys värde sjönk 20 procent – tvingades till jättelån

Spotify, som drogs med drygt 5 miljarder kronor i förluster i fjol, kan dock få svårt att övertyga marknaden, enligt medieanalytikern Mark Mulligan på brittiska Midia Research.

”Spotify kommer inte plötsligt att förvandlas till ett bolag med höga vinstmarginaler”‚ säger han.

Marknadsledaren måste bevisa att man kan behålla användarna på sikt och tjäna pengar på dem under lång tid.

”De behöver investerare och aktiemäklare med en nyanserad och sofistikerad vision”, säger Mark Mulligan.

Läs mer: Svenska storägarna säljer av i Spotify

Spotify har valt att inte genomföra en nyemission inför noteringen. I stället vill musikjätten registrera sina aktier på börsen utan att ta in nya ägare. Det innebär att bolaget inte behöver sälja in sitt case till investerare på förhand.

I fjol ökade Spotifys omsättning med över 50 procent till knappt 29 miljarder kronor. Under första halvåret i år omsatte man enligt medieuppgifter 19 miljarder kronor, vilket bäddar för en tillväxt på 40 procent på helåret.

Inför noteringen har flera nya namn, däribland Cristina Stenbeck, tagit plats i Spotifys styrelse. Storägare som Northzone, Creandum och Wellington Partners sålt stora poster i Spotify. Bland köparna finns de svenska pensionsjättarna AMF, Alecta och Folksam.

Di Digital har sökt Spotify för en kommentar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer