Annons

Därför ska du fortsätta åka till Almedalen

Klart du ska åka till Almedalen, även i år. Här är fem skäl från Di Digitals bloggare Fredrik Wass:
Klart du ska åka till Almedalen, även i år. Här är fem skäl från Di Digitals bloggare Fredrik Wass:
Almedalsveckan kritiseras ständigt, ändå fortsätter den vara en av de viktigaste öppna mötesplatserna i Sverige. Varför? Di Digitals Fredrik Wass listar fem skäl till att du bör åka även i år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För att alla kan vara med

Ja, det är tokdyrt och svårt att hitta boende i Visby under Almedalsveckan, speciellt för den som är sent ute. Men med lite framförhållning kan både färjebiljetter och boende ordnas till priser som du skulle betala för en tågresa till Göteborg och en vecka på vandrarhem. Åker du över dagen eller en natt så blir det förstås ännu mer rimliga priser. Argumentet att Almedalen bara är tillgängligt för makteliten håller helt enkelt inte, även om det såklart förekommer mängder av möten bakom stängda dörrar även där (precis som på fastlandet).

För att alla är där

Almedalsveckan är särintressenas paradis, och det är också en del i dess styrka. Här stöts och blöts argument, erfarenheter och aktörer mot varandra i mängder av diskussioner, på och utanför paneldebatter, seminarium, scener, mingel, möten på gator och torg. Den som till exempel är intresserad av entreprenörskap, kommunikation och digitalisering har ett stort antal programpunkter att välja från när hen sätter ihop sitt eget program för veckan.

För att Gotland är en ö

Det går inte att underskatta betydelsen av att Almedalsveckan utspelar sig på Gotland. Även om det inte kostar massor av pengar att ta sig dit så går det inte överdrivet snabbt att göra det. Vid ett event i Stockholms innerstad kan deltagare dyka upp 10 minuter före utsatt tid och försvinna lika snabbt efteråt. Under Almedalsveckan läggs ofta betydligt mer tid på att stanna kvar i Visby och träffa andra människor, gå på fler aktiviteter än de du själv deltar i samt helt enkelt ge utrymme för spontana träffar. 

För att det handlar om så mycket mer än politik

Den generella mediebilden av Almedalsveckan fokuserar ofta på två saker – partiledartalen med respektive partis utspel och debatter under veckan samt att lyfta fram kritik mot Almedalen som fenomen. Under de där intensiva dagarna i början av juli händer dock otroligt många fler saker, långt borta från både mediernas strålkastare och partipolitiken. Här möts myndigheter, branschorganisationer, näringsliv och civilsamhället i mängder av programpunkter och erfarenhetsutbyten. 

För att du kan komma nära

För politiker och makthavare är närheten i Visby en säkerhetsrisk och hotbilden märks genom det stora antalet poliser med och utan uniform samt omfattande säkerhetsarbete bakom kulisserna. För den vanliga besökaren är det en fantastisk möjlighet att delta i diskussioner med aktörer du vanligtvis bara ser i tv-debatter eller när de blir intervjuade i media. Själv har jag hamnat i spontana diskussioner med allt ifrån ministrar till näringslivshöjdare, ofta i samband med ett seminarium, men även under informella former.

Är Almedalsveckan ett stort jippo med rosévinsmingel och en närvarande maktelit? Ja.

Är det också en öppen mötesplats med många intressanta möjligheter för vem som helst? Ja.

Hoppas vi ses i Visby i sommar! 


Fredrik Wass är digital strateg och fd techjournalist. Han har skrivit om internet- och startupscenen sedan dotcom-bubblan sprack, både i Sverige och i Silicon Valley, men tycker fortfarande att den är lika spännande. För Di Digital bloggar han om internet och digital kommunikation.


Läs även:

Foto:

Di Digital gör storsatsning på digitalisering i Almedalen 

Di Digital gör gemensam sak med HejDigitalt! och bjuder in till två fullspäckade under årets almedalsvecka. Läs mer här!

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer