Annons

Därför startar hon ett coworking space för kvinnliga entreprenörer

Sophia Renemar blev fascinerad av det amerikanska konceptet Hera Hub och bestämde sig för att ta det till Sverige.
Sophia Renemar blev fascinerad av det amerikanska konceptet Hera Hub och bestämde sig för att ta det till Sverige.
En ny hubb för kvinnor ska bryta mot traditionellt hårda, armbågande arbetsplatser. Di Digital har pratat med initiativtagaren Sophia Renemar om det amerikanska konceptet Hera Hub, deras stöttande klimat och spa-liknande kontor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digital har tidigare skrivit om techhubbar i Stockholm som samlar entreprenörer under samma tak för att ta del av utrustning, kontakter och råd.

Läs mer: Här är nio av Stockholms hetaste techhubbar just nu 

Nu har ännu ett svenskt coworking space slagit upp portarna. Det handlar om det nyöppnade Hera Hub i Uppsala. Hubben riktar sig inte exklusivt till teknikentreprenörer utan har medlemmar från bland annat ekonomins, juridikens och den grafiska designens värld. De vänder sig dessutom främst till kvinnliga företagare.

“Kvinnor har alltid gått in i system som är byggda av och för män, men nu är det tvärtom. Detta är byggt av och för kvinnor”, säger Sophia Renemar, initiativtagaren till hubben i Uppsala.

Hera Hub grundades 2011 i San Diego, USA, och har därefter dykt upp på fler ställen i Kalifornien, Washington DC och nu Sverige. De ska bli fler. Det planeras fler hubbar i andra amerikanska städer men även utanför landet i Kanada, Kina och Indien. Men än är Uppsalaverksamheten den första utanför USA.

Jag tänkte att det här är för bra för att inte ta till Sverige och bestämde mig för att göra det.

Sophia Renemar var ute och joggade när hon hörde talas om Hera Hub för första gången. Medan hon sprang lyssnade hon på en podd där grundaren för verksamheten intervjuades. Det Sophia Renemar hörde tog tag i henne och bara fyra månader senare var hon i Kalifornien för att titta på platserna.

“Jag tänkte att det här är för bra för att inte ta till Sverige och bestämde mig för att göra det”, säger hon.

Med hjälp av sitt eget företag och sparade medel finansierade hon uppstarten själv. Uppsalahubben är fristående från den amerikanska kärnverksamheten som inte skjuter till pengar till Sverige. Men Sophia Renemar känner ändå att de håller henne om ryggen.

“Det är min business och de hjälper mig inte ekonomiskt på något vis. Men de har en stor bas av entreprenöriell erfarenhet och vi har löpande kontakt.”

Läs mer: Finansprofiler miljardsatsar på tech-kollektiv 

Sophia Renemar tror att många mer traditionella arbetsplatser saknar den stöttande atmosfären.

30 procent av 369 000 svenska företagare var kvinnor under 2015, enligt SCB. Vanliga branscher var hårvård, konsultverksamhet och restaurang och många hade även en anställning vid sidan av de egna företagen. På Hera Hub ska de kvinnliga företagarna, som många gånger jobbar hemifrån, kunna träffas för att hjälpa och inspirera varandra. Gemenskapen ska växa ur den delade arbetsplatsen, men även ur workshops och andra aktiviteter som medlemmarna har tillsammans varje vecka.

Sophia Renemar tror att många mer traditionella arbetsplatser saknar den stöttande atmosfären.

“Generellt finns det en konkurrenssituation där man tävlar och armbågar sig fram. Det kan vara ett ganska hårt klimat”, säger hon och fortsätter:

“Man behöver varandra för att lyckas. Om man delar med sig av sin kompetens och inspirerar andra att växa gör man själv det också”

En del av konceptet för Hera Hub är kontorens utformning. Tanken är en hemliknande miljö, eller "spaliknande", enligt de amerikanska grundarna. Kontoren är utrustade med ljud av porlande vatten, levande växter, doftande ljus och mjuk belysning. Men enligt Sophia Renemar innebär det inte att miljön blir mindre professionell.

“Vi ska göra förmågan att lyfta människor till ett nytt sätt att arbeta. Man är fortfarande tydlig, beslutsam om vad man ska göra och kan fatta tuffa beslut”, hon.

Hera Hub i Uppsala har tidigare använt sig av popup-kontor men har nu en fast adress. De körde igång på riktigt förra måndagen och har i dagsläget ett tiotal medlemmar. De betalar för den tid de vill vara på kontoret. Man kan välja mellan att exempelvis bara delta i workshops, vara på kontoret på halvtid eller på heltid. De olika uppläggen kostar mellan 900 och 4950 kronor per månad.

Sophia Renemar ser gärna att fenomenet sprider sig i Sverige.

“Jag har fått exklusivitet att bygga upp hubbar över Sverige och jag vill bygga upp tre stycken inom de närmaste fyra, fem åren. Stockholm är nästa ambition.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies