Annons

”Därför vill vi se fler kvinnliga techgrundare”

Mimi Billing är moderator på eventet Female Founders och reporter på Di Digital.
Mimi Billing är moderator på eventet Female Founders och reporter på Di Digital. Foto: Amanda Lindgren
Trots insatser för att öka andelen kvinnor i it-branschen så startas alldeles för få teknikbolag av kvinnor. Därför vill vi för andra året i rad lyfta fram Sveriges kvinnliga startupgrundare vid eventet Female Founders, skriver Di Digitals Mimi Billing. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under 2017 investerades över 11 miljarder kronor i svenska startupbolag. Men mindre än en procent av kapitalet gick till bolag med enbart kvinnliga grundare. Det kunde vi på Di Digital konstatera i vår årliga kartläggning av svenskt riskkapital.

Är det investerarna som inte ser kvinnornas affärsidéer som tillräckligt skalbara? 

Saknas förebilder som inspirerar kvinnor att starta egna techbolag?

Oavsett vilken orsaken är så blir resultatet detsamma. Vi saknar kvinnor i toppen av startup-pyramiden. 

Foto:

Flera studier visar att bolag mår bra av mångfald och att toppen av en organisation ska spegla samhället i stort för att den bättre ska kunna förse marknaden med produkter och tjänster till de många. 

Samma sak borde gälla i grundar- och investerarteamen i den snabbväxande techsektorn. Enligt Di Digitals granskningar de senaste tre åren så har förändringen på startupscenen hittills uteblivit.

Läs även: Granskning: Kvinnliga entreprenörer får mindre än 1 procent av riskkapitalet 

Men det finns undantag och det är de kvinnorna vi vill lyfta med Female Founders, ett årligt event för att föra samman och lyfta fram kvinnliga investerare och bolagsgrundare.

Genom att visa techvärldens kvinnor att det är möjligt att lyckas i en mansdominerad bransch hoppas vi på Di Digital kunna förändra förlegade strukturer. Det är på tiden.

Var med och lägg din röst på vem som blir årets viktigaste kvinnliga grundare på Di:s event Female Founder. Rösta här:  

Foto: Anna Byström

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer