Annons

Datacenter går i konkurs: ”Vi skulle få tillbaka 4 miljoner från Skatteverket”

Boloobas datacenter i Hamre och vd:n Francesco Benincasa.
Boloobas datacenter i Hamre och vd:n Francesco Benincasa. Foto: Press.
Ett kontroversiellt beslut från Skatteverket förändrade spelplanen för den svenska datahallsbranschen. Nu har den första lokala aktören, Bolooba i Västernorrland, gått i konkurs efter miljonsmällen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nyligen kunde Di Digital avslöja att Skatteverket inte längre beviljar återbetalning av energiskatt för datacenter bolag som inte äger sin egen utrustning. 

Flera aktörer inom branschen varnade då för att investeringarna i Sverige riskerade minska – och att vissa bolag till och med skulle behöva lägga ned.

Läs mer: Datacenter riskerar fly Sverige: ”Allvarlig signal” 

Nu tycks Skatteverkets kovändning ha skördat sitt första offer. Det lilla datacenterbolaget Bolooba, som finns i Hamre i Västernorrland, begärdes i konkurs under förra veckan.

”Läget ändrades drastiskt när Skatteverket ändrade sin tolkning av skattereglerna. Det innebar att Bolooba tappade några kunder. Bolaget har i dag skulder på runt 8 miljoner kronor och merparten av det är elräkningar”, säger Jacob Callmander.

Den utlösande faktorn till konkursen var att energibolaget Eon, den absolut största fordringsägaren, hotade med att stänga av elen om inte fakturorna betalades. 

”Det var väl då Bolooba insåg att det var stopp för verksamheten”, säger Jacob Callmander.

Han uppger vidare att det finns flera faktorer som påverkat Boloobas kostnader, till exempel höga elpriser efter den torra sommaren ifjol och uteblivna betalningar från kunder. 

”Det har gjort att man inte kunnat betala sina löpande kostnader. Bara elkostnaden har legat på minst 150 000 kronor per dygn”, säger Jacob Callmander.

Skatteverkets nya tolkning kring återbetalning av energiskatt var dock dödsstöten. Den största tillgången i konkursboet är nämligen en fordran till Skatteverket, bekräftar konkursförvaltaren Jacob Callmander.

Vi märker även att intresset minskat efter Skatteverkets nya tolkning.

Bolooba Data Centres AB, som nu gått i konkurs, har tillhandahållit processorer och serverkapacitet för kryptohandel och bitcoinrelaterad affärsverksamhet. 

”Vi trodde att vi skulle få tillbaka mellan 3 till 4 miljoner kronor från Skatteverket i år”, säger bolagets operativa chef Lars Wallin, och menar att den uteblivna intäkten påverkat Boloobas likviditet och kassaflöde.

Johan Andersson (C) är kommunstyrelsens ordförande i Sollefteå, som Hamre räknas till.

”Det är chockartat och ett jättetråkigt besked, vi hade hoppats på att Bolooba skulle kunna fortsätta expandera och växa i Hamre”, säger Johan Andersson.

Läs mer: Skattesmäll för svenska datahallar

Finns det något som ni som kommun kan göra?

”Inte som det ser det just nu. Det som ställt till det är energiskattefrågan och den osäkerhet som det innebär för branschen. Om Sverige ska vara ett attraktivt land för etablering av datacenter så måste reglerna kring energiskatt vara tydliga. Vi vet ju att marken är attraktiv och det finns många intresserade av att etablera sig”, säger Johan Andersson.

Oppositionsrådet Åsa Sjödén (S) uppger att det funnits stort intresse från datacenterföretag att etablera sig på orten, men att intresset har svalnat på sistone.

”Vi kan inte nämna några namn, men vi har haft besökare från hela världen. Men vi märker även att intresset minskat efter Skatteverkets nya tolkning”, säger Åsa Sjödén.

På papperet har Bolooba uppemot 18 anställda, men enligt bolaget självt berörs 8 medarbetare när de tvingas avveckla verksamheten i Hamre.

”De är ju såklart bestörta, Hamre är en liten ort och det finns inte många jobb att söka. Särskilt inte i den här branschen, men de har statlig lönegaranti och jag gör vad jag kan som konkursförvaltare”, säger Jacob Callmander.

Har fler datacenterbolag i din region, utöver Bolooba, liknande svårigheter?

”Ja, det är några bolag norröver med liknande verksamhet som också gått i konkurs. Vi håller på att kolla på det. Men jag kan inte svara på hur många bolag det rör sig om”, säger Jacob Callmander.

Lars Wallin, operativ chef på Bolooba, uppger också att fler datacenterbolag har gått i konkurs.

”Vad jag hört är det åtta bolag, men jag vet inte vilka det rör sig om. Alla känner av den här förändringen. Inte ett enda datacenter har fått tillbaka på energiskatten”, säger han.

Läs mer: Branschen varnar: Skatteverkets beslut kan slå mot miljön 

Interxions nordiska marknadschef Alexander Kehrer och bolagets datacenter.
Interxions nordiska marknadschef Alexander Kehrer och bolagets datacenter. Foto: Foto: Press/Interxion: Stephen Bond och Ola Hedin.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies