Annons

Datacenter riskerar fly Sverige: ”Allvarlig signal”

Boloobas datacenter i Hamre
Boloobas datacenter i Hamre Foto: Privat
Den nya skattesmällen kan driva datacenter från Sverige till utlandet, varnar branschen. Ett bolag som nu tvingas stoppa projekt är Bolooba i Norrland.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Datacenterbranschen växer så att det knakar i Sverige. Tillgången till grön energi och ett stabilt politiskt klimat. Den stora skattesänkningen 2017 gav ytterligare skjuts till utvecklingen, men nu drabbas istället branschen av en skattesmäll.

Skatteverket har nämligen fattat beslut om att enbart datacenterbolag som äger sin egen utrustning ska ha rätt till återbetalning av energiskatt, vilket Di Digital kunnat avslöja.

Ett av bolagen som hamnar i trångmål är Bolooba. I dag driver de ett datacenter i Hamre, utanför Sollefteå i Västernorrland. Deras planer var att utvidga verksamheten där, samt etablera sig i Utansjö utanför Härnösand.

”Vi har egentligen skrivit kontrakt för att utöka vår nuvarande kapacitet och verksamhet med 500 procent. Båda projekten har vi fått stoppa, vilket kommer orsaka oss signifikanta kostnader. Den nya tolkningen gör framtiden för osäker”, säger Franscesco Benincasa, vd för Bolooba.

Franscesco Benincasa, vd för Bolooba.
Franscesco Benincasa, vd för Bolooba.

Läs mer: Skattesmäll för svenska datahallar – finansministern lägger locket på  

Man kan ju undra om det här var lagstiftarens intentioner.

Enligt flera aktörer i branschen damp Skatteverkets nya besked ned helt utan förvarning.

”En viktig sak när vi valde Sverige var att den svenska regeringen sa att till oss att de ville bli världsledande gällande datacenter. Bolag kommer bokstavligen att lämna Sverige om den nya tolkningen kvarstår eller om inget alternativ till minskade elkostnader erbjuds. De stora bolagen i Boden och andra datacenter kommer inte kunna fortsätta med sin verksamhet som tidigare”, säger Francesco Benincasa.

Den halvstatliga organisationen Business Sweden har under de senaste åren arbetat hårt för att locka utländska databolag till Sverige. Investeringsrådgivaren Tomas Sokolnocki har nu mottagit kraftiga reaktioner från företag som oroas över utvecklingen.

”Vi ser det som allvarligt att signalen man skickar till omvärlden är att affärsförutsättningar inte ligger fast i Sverige”, säger han.

Vad säger Skatteverket till er om den nya tolkningen?

”De säger att de har tolkat lagen och att det är deras tolkning som gäller. Då kan man ju undra om det här var lagstiftarens intentioner”, säger Tomas Sokolnicki på Business Sweden.

Läs mer: Här är Sveriges största datacenter – hela listan

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer